Vajdaság
A kistermelők támogatása a rendkívüli helyzetben is
Betűméret:             

Összesen 15 tonnányi kukorica vetőmagot biztosít a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége a rendkívüli helyzetben leginkább kiszolgáltatott vajdasági kistermelőknek. A Vigyázzunk egymásra! akció keretén belül a vetőmagot öt vállalkozó biztosította és mintegy 1500, zömében idősebb termelőnek nyújtanak ezáltal segítséget.

Ma indul útjára az a 15 tonna kukorica vetőmag, amelyet az idősebb vajdasági termelők kapnak kézhez segítségül a rendkívüli helyzetre és a kijárási tilalomra való tekintettel. Szalkai Nemes Valéria, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége közgyűlésének elnöke kihangsúlyozta, a több mint 7 ezer délvidéki magyar mezőgazdasági termelőből 1500 idős gazdát tudnak ezáltal támogatni.

- 1500 kistermelőnek, idős termelőnek tudunk ezen akción belül egy-egy zsák vetőmagot adni a napokban, és bízunk abban, hogy ezzel is segíteni tudunk a termelőknek is – mondta Szalkai Nemes Valéria.

Öt vajdasági vállalkozó adományából gyűlt össze a 15 tonna kukorica vetőmag és az 5 hektár alatt termelő gazdák részesülhettek benne. Az egy zsáknyi mennyiség 3,5-4 ezer dinár értékű, viszont Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, nem a támogatás értéke a legfontosabb ebben a helyzetben, hanem maga a gondoskodás.

- Ebben a tekintetben nem biztos, hogy az adománynak a pénzügyi értéke az ami a legfontosabb, hanem azt gondolom, hogy az odafigyelés és a gondoskodás, a segítés, különösen, ha figyelembe vesszük azt, hogy a támogatottaknak durván több háromnegyede 55 évnél idősebb, a 65 évnél idősebbeknek a száma pedig ezen a számon belül is megközelítőleg 80 százalék – szögezte le a VMSZ elnöke.

A vetőmagokat ezen a héten minden termelő kézhez fog kapni, amit a VASZ falugazdászai fognak eljuttatni Vajdaság szinte egész területére, beleértve a szórványtelepüléseket is.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban