Vajdaság
Szabadka: Kijárási engedély kérvényezhető az időseket gondozóknak

Nagyon sok család nyújt segítséget idős rokonának, ismerősének a kijárási tilalom ideje alatt, de sokan vannak olyanok is, akik eltartási szerződés alapján gondoznak egy-egy idős embert. Nagy problémát okozott ezen családoknak a teljes kijárási tilalom.

A szabadkai önkormányzat ezért értesíti az érintetteket, hogy igazolást igényelhetnek amellyel házi ápolás és idősgondozás céljából a kijárási tilalom idején is elhagyhatják otthonaikat.

Azoknak a személyeknek kell a kérelmet benyújtaniuk az önkormányzathoz, akiknek szükségük van segítségre. Abban az esetben, ha ők ezt nem tehetik meg egészségügyi állapotuk miatt, akkor a legközelebbi hozzátartozó vagy gyám teheti ezt meg helyettük.

A kérelemben indokolniuk kell a szükséges segítség sürgősségét, fel kell tüntetni a segítségnyújtó személy nevét, illetve a napi időpontot, amikor a segítségnyújtásra sor kerülne. A kérelem mellé mellékelniük kell a saját és a segítségnyújtó személy igazolványának a fénymásolatát, az egészségügyi és egyéb dokumentációt (az ápolásról szóló végzést és egyebet), amellyel igazolják a segítség szükségességét.

Az önkormányzat az átadott dokumentáció ellenőrzését követően a kérelmeket továbbítja a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálisügyi Minisztériumhoz, amely újabb ellenőrzést követően a Belügyminisztériumnak továbbítja a kérvényt az engedélyek kiadása céljából.

A kérelmeket személyesen lehet átadni Szabadkán, a Szabadság tér 1. címen munkanapokon 14 óráig, vagy elektronikusan a socijalnazastita@subotica.rs e-mail címre lehet elküldeni a kérvényt. Részletes tájékoztatásért a polgárok április 7-étől, keddtől hívhatják a 064/86-20-822 telefonszámot 8 és 14 óra között.

A fentiek nem vonatkoznak azokra a polgárokra, akik a segítségnyújtást a Gerontológiai Központon vagy a Caritason keresztül kapják.

Értesítik továbbá az elvált szülőket, akiknek jogerős bírósági végzéssel határozták meg a gyermek láthatását, s ez az időpont beleesik a kijárási tilalom időszakába, magyarán szükséges a számukra kijárási engedély, kérelemmel fordulhatnak Szabadka Város Szociális Központjához a centarsubotica@csrsu.org.rs vagy a suboticacsr@minrzs.gov.rs e-mail címen, illetve a 024/548-220 telefonszámon munkanapokon 8-tól 13 óráig. A kérelem mellé mellékelni kell a jogerős bírósági végzést.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A verbászi községi válságtörzs tegnapi ülésén, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet javaslatára, további óvintézkedéseket hozott a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Zárt helyiségben legfeljebb tíz személy lehet egyszerre, szabadtéren pedig száz fő a maximum. A vendéglátóhelyek 20 óráig...
2020. JÚLIUS 5.
[ 16:04 ]
A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 139 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, közülük négyen vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt 24 órában a Vajdasági Klinikai Központ 31 olyan pácienst vett fel, akiknél kimutatták a koronavírus jelenlétét. Az intézmény emlékeztet, hogy a vírus terjedésének megfékezése és a...
2020. JÚLIUS 5.
[ 11:36 ]
Vajdaság minden tájáról, sőt az anyaországból is érkezett csapat a muzslyai határban megtartott, 37. aratóünnepségre. Az aratócsapatok a falu központjában, a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt gyülekeztek, ahol egy alkalmi művelődési műsorral kedveskedtek a műkedvelők, bemutatkozott a Harmatcsöpp és a Százszorszép...
2020. JÚLIUS 4.
[ 20:08 ]
Beolvasás folyamatban