Vajdaság
Lokálpatrióta programmal indul a VMSZ a szabadkai önkormányzati választásokon
Hétfőn átadták a szabadkai önkormányzati jelöltlistájuk támogató aláírásait

A VMSZ hétfő délben átadta Szabadka Város Választási Bizottságának a Vajdasági Magyar Szövetség-Pásztor István elnevezésű jelöltlistáját Szabadka Város Képviselő-testülete tagjainak megválasztására.

A listát dr. Pásztor Bálint vezeti, akitől rövid nyilatkozatot kértünk a lista átadása kapcsán.

- Erős önkormányzati listát sikerült összeállítanunk, ami azt jelenti, hogy Szabadka teljes területét lefedjük, a városi helyi közösségeket is lefedjük, illetve a kültéri településeket. Különböző hivatások képviselői szerepelnek a listán, olyan emberek, akik értik Szabadkát és fontos nekik Szabadka szellemisége, a város épített öröksége, fejlődése. Az a célunk, hogy olyan választási eredményeket érjünk el, ami lehetővé teszi, hogy ez a város ne a balkanizáció felé csússzon tovább, hanem azzá váljon, ami volt is az elmúlt évszázadokban, egy közép-európai város.

- Az elmúlt időszakban eléggé népszerűtlen volt Szabadka jelenlegi polgármestere. A VMSZ is több problémára felhívta a figyelmet. A választások után, ha módjuk lesz rá, hogyan tudnak majd a többi győztessel koalíciót létrehozni?

- Most még nem tudni, hogy kik lesznek a győztesek június 21-én, mi bízunk benne, hogy a miénk is egy nyerő lista lehet. Azután majd a polgároktól kapott bizalom függvényében és annak mértékében tudunk tárgyalni esetleges koalíciókról, de most az a legfontosabb, hogy mindazoknak a bizalmát megszerezzük, akiknek fontos Szabadka közép-európai jellege, s itt elsősorban a szabadkai magyarokra gondolunk, de rengeteg olyan szerb, horvát, bunyevác és más nemzetiségű polgár is él Szabadkán, akik nem értenek egyet azzal a városfejlesztési koncepcióval, ami az elmúlt éveket jellemezte Szabadkán. Mi az ő bizalmukra is számítunk.

- Hogyan tudják majd mobilizálni a szavazókat? A járvány miként befolyásolhatja a választási részvételt?

- Szeretnénk mindenkit megszólítani azzal, hogy ez egy atipikus kampány lesz. Be fogjuk tartani a köztársasági válságstáb utasításait, ajánlásait, tehát május folyamán nem lesznek nagy kampányrendezvények, inkább a média által, illetve a közösségi hálókon szeretnénk eljutni a polgárokhoz, eljuttatni hozzájuk az üzeneteinket, a programunk részleteit, ugyanakkor júniusban első felében lesz szűk három hét, amikor klasszikus kampányrendezvényekre is sor kerülhet. Mindent megteszünk azért, hogy mindenki értesülhessen, hogy Szabadkán van alternatíva és ez az alternatíva a Vajdasági Magyar Szövetség.

- Lokálpatrióta programot hirdetnek. Esetleg egy-két fontosabb pontot kiemelne-e?

- Szeretnénk megőrizni Szabadka történelmi városmagját, szeretnénk szecessziós örökségünket megőrizni, minél több ilyen épületet felújítani. Joggal mondhatjuk, hogy Barcelona mellett Szabadka Európának a szecessziós gyöngyszeme. Palics régi fényét is szeretnénk visszaadni, hiszen Palics Karlovy Varyval, vagy pedig Herkulesfürdővel volt egy rangban. Ez az elmúlt években megváltozott. Úgy gondoljuk, hogy a Szeged-Szabadka-Baja vasút kiépítése is hordoz olyan lehetőségeket az infrastruktúra-fejlesztés mellett a turizmusban is, ami azt eredményezheti, hogy felpezsdül az élet Szabadkán, illetve a hozzá tartozó településeken, falvakban. Vannak konkrét elképzeléseink, megvannak ehhez a kapcsolataink Budapesten is és Belgrádban is, illetve Európában, úgyhogy szerintem tudunk forrásokat is szerezni ezen elképzeléseknek a megvalósításához.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két teljesen új és két felújított autóbuszmegállóval bővült Magyarkanizsa község, valamint hamarosan elkezdik kiépíteni a Kispiacot Szabadkával összekötő vízpumpa-állomást és a hozzá tartozó vívezeték-hálózatot. Az autóbusz megállókat és a vízpumpa-állomás helyét ma megtekintették az önkormánzat képviselői...
2020. JÚNIUS 5.
[ 12:59 ]
További tesztelések során nem találtak újabb koronavírus-fertőzöttet a magántulajdonban levő péterváradi Mass greeen house idősek otthonában. A tartományi népjóléti és népesedési titkárság közölte, hogy az elmúlt 24 órában további tizenkét bentlakót és alkalmazottat teszteltek és valamennyiüknél negatív lett...
2020. JÚNIUS 5.
[ 12:48 ]
Tíz napja adta át Szabadkán a Vajdasági Magyar Szövetség önkormányzati választási listáját, amit 4-es sorszám alatt ki is hirdetett a városi választási bizottság. A listavezető Pásztor Bálint, aki pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a polgárok megállítják az utcán, s kérdéseket tesznek fel neki. Mivel nem...
2020. JÚNIUS 5.
[ 12:38 ]
Beolvasás folyamatban