Vajdaság
Mind több migráns Észak-Bácskában
A járványhelyzet miatt még kisebb a türelem a migránsokkal szemben

Néhány napja ismét egyre több menekült látható Észak-Bácskában. Magyarkanizsáról, Martonosról, Horgosról is jelzik a helybeliek a legismertebb közösségi oldal különböző csoportjaiban, hogy napról napra több idegen érkezik ezekre a településekre. A települések központjában pihennek, ételt kéregetnek.

Magyarkanizsán vannak olyan elhagyatott épületek, amelyekbe könnyű bejutni. Ezekbe húzzák meg magukat, korábban a Tisza menti erdősávban gyakran lehetett látni sátrakat. Az 5. kerületben ételt kéregettek, írta az egyik magyarkanizsai.

„Horgoson, a Kamarási erdőnél egész kis város lesz hamarosan” - közölte az egyik kommentelő. Általában 6-7 fős csoportokban közlekednek a migránsok, de nemcsak a határsáv felőli falurészen, hanem szinte az egész településen. Sokan vannak a központban, időnként pedig az iskolánál is, illetve a temetőnél.

Szabadkáról általában taxival érkeznek Horgosra. A faluban az autóbusz megállóban is várakoznak igen gyakran bár védőmaszk és kesztyű nélkül, így nem tudni, hogy felszállhatnak-e a járművekre. Az utóbbi napokban egyébként egyre több olyan menekültet látni, akik már védőmaszkot viselnek.

A napokban egy nagyobb fős csoporttal a Röszke felé vezető vasúti sínek mentén találkoztunk, akik azt mondták, hogy Szabadkára szeretnének menni, onnan pedig Belgrádba. Miután közöltük, hogy akkor rossz felé indultak, megfordultak a másik irányba.

A horgosiakat zavarja a migránsok jelenléte, mert attól tartanak, hogy a járványt is terjeszthetik. „Ha ezek az emberek szabadon ide jöhetnek, akkor hiába volt az egész elmúlt két hónap, a kijárási tilalom, a karantén” – írja az egyik horgosi.

Sok falubeli amiatt is tart, hogy ismét elkezdődnek az illegális házfoglalások. Hogy nem alaptalan a félelem, azt az is jelzi, hogy már vannak ilyen hírek. Az egyik fiatal gazda pénteken arról számolt be a Facebookon, hogy a tanyájára érkezett két migráns „terepszemlézni”.

A Bartók Béla utcában az egyik épület bejárati kapuját rongálták meg ismeretlenek. A fémlemez teljesen behorpadt, posztolt egy fotót a tulajdonos. Ez az az utca, melyen keresztül a Kamarási erdőbe vonulnak a migránsok kisebb-nagyobb csoportja. Mégis felvetődött az is, hogy nem idegenek voltak az elkövetők, hanem helybeliek, s nem házfoglalási kísérletről volt szó, hanem klasszikus betörésről.

A legtöbb horgosi szerint tenni kellene valamit a migránshelyzet miatt. Vannak, akik tüntetést javasoltak, hogy felhívják a problémára a figyelmet.

Mások megjegyzik, hogy időnként a rendőrök összeszedik a faluközpontban lézengő idegeneket, de kis idő múlva megint lehet látni ugyanazokat a személyeket.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Sándor a mozsori
2020. MÁJUS 30. [ 10:04 ]

Feltételezem, hogy a „Pontosító“ üzenetét Anitának és a többi olvasónak a saját tapasztalatából, mint moszlemfeleség, meríti. Ezért is köszönet jár!


Sándor a mozsori
2020. MÁJUS 30. [ 10:02 ]

Istvánnak köszönettel vagyok adós, mert az irásomat úgy mint a moszlemok hátulról elöre olvasta és így a többi olvasó érdeklödését is felkeltette, hogy a már elolvasott irásomat újból megnézzék.


Pontosító
2020. MÁJUS 28. [ 22:02 ]

Anita! Tessék befogadni legalább 10 menekültet. Három nap után ismét megkérdezem a véleményét róluk. Ezek országában a nőnemű embereknek semmibe nincs beleszólásuk. Amennyiben nem hisz nekem fél - órán belül meg fogja tapasztalni.


istván
2020. MÁJUS 28. [ 12:59 ]

Sándor a mozsori,... a francia sajtot inkább enni van értelme, nem kísérgetni. A német sajtok, nem annyira kedveltek mint a holland és francia, meg természetesen a magyar hosszú érlelésű trappista. Kiválóak az olasz zsíros, kemény sajtok is, például pesztóra, spagettire. De hogy mi összefüggés van "olvaso" -amennyiben az olvasó felhasználónevet használó kommentelőre gondolt-, és a menekültek valamint a sajtok között, ezt bizonyára a következő bejegyzésében bővebben taglalja.


Sándor a mozsori
2020. MÁJUS 28. [ 10:50 ]

Helyesbitek: Tán mégiscsak az “olvasonak“ a kályhától kellene elindulni: miért is érkeznek tömegesen Szerbiába a menekültek? Számukra nincs útlevélvizsgálat mert ök menekülnek, az életük van veszélyben ugy mint az 56- osoknak! Meg is próbálták, és igy átjutottak a szerb-macedón, majd pedig a görög határon is, mondja, Sándor a mozsori az “olvasonak“ akinek sajnos nincs modjában kisérni a német/francia sajtot.


olvasó
2020. MÁJUS 27. [ 20:37 ]

Tán mégiscsak a kályhától kellene elindulni: miért is érkeznek tömegesen Szerbiába a migránsok? Számukra nincs útlevélvizsgálat? Próbálna meg így átjutni a szerb-macedón, majd pedig a görög határon, mondjuk, Sándor a mozsori.


Sándor a mozsori
2020. MÁJUS 25. [ 20:31 ]

Igy helyesbitem a Nagy Bata Károly észrevételét: Gratulálok Anita olvasónak a helyes észrevételén de Istvánnak nem, mert ö a történéseket nem jól értelmezi. Kellene hogy tájékozódjon, gondolkodjon, mielőtt "tollat" ragad, hogy véleményt mondjon! Például arol hogy a menekültek hogyan is léphetik át a szuper keritést és elérik célukat, Német- vagy Franciaországot? Vagy kinek is kell a kerités káros hatásának a levét megini, a külhoni magyaroknak pl. Kanizsaiaknak vagy a Pestieknek?


Nagy Bata Károly
2020. MÁJUS 25. [ 13:34 ]

Gratulálok olvasónak és istvánnak, jól értelmezik a történéseket - Anita pedig tájékozódjon, gondolkodjon, mielőtt "tollat" ragad, hogy véleményt mondjon!


olvasó
2020. MÁJUS 23. [ 21:57 ]

Gondolom, kanizsaiak meg a horgosiak, és persze a szabadkaiak túlnyomó többségének több esze lesz annál, hogy idegen érdekek céljából a magyar kormány ellen engedjék hergelni magukat.


Garai László
2020. MÁJUS 23. [ 20:53 ]

A menekülthullámnak leginkább kitett horgosiak és kanizsaiak állampolgári biztonságáról a Szerb Köztársaság állami és helyi rendvédelmi szervei - az Alkotmány rendelkezései értelmében - kötelesek gondoskodni. Ha azok nem teszik meg maradéktalanul - rájuk tessék mutogatni.


istván
2020. MÁJUS 23. [ 15:11 ]

Volt egyszer 2015, kerítés még nem volt. Akkor minden rendben volt Horgoson meg Kanizsán? A tranzitzónák be lesznek zárva, csak EU-n kívüli magyar külképviseleten lehet menedékkérelmet benyújtani, az pedig nincs sem Horgoson, sem Kanizsán. Azok a migránsok, akik mégis abba térségbe tartanak, azok egyértelműen tiltott határátlépésre készülnek. A szerb hatóságok akadályozzák meg őket, még mielőtt elérnék a térséget. Magyarország "baját" a kerítés "orvosolja" kedves lázadók. Punktum.


Horgosi
2020. MÁJUS 23. [ 9:17 ]

Szerintem Antának van igaza. Jó lenne ha a horgosiak vélémenyét is hallgatnák és nem olyanok felytenék ki véleményüket akik menekültet csak tévében látták!


Majd
2020. MÁJUS 23. [ 9:13 ]

A kanizsiak és horgisak baját az orvosolné ha nem lenne kerítés minden más csak félrebezélés


Óbecsei
2020. MÁJUS 22. [ 17:24 ]

Anita, egy kicsit mellé fogtál, nem kerítés építtetője ellen kellene tüntetni embereknek, mert Szerbia engedte be saját területére a menekülteket. Neki kellene fegyelmeznie is őket.


olvasó
2020. MÁJUS 22. [ 15:43 ]

A "horgosiak és a kanizsaiak" baját az orvosolná, ha Szerbia is hatékonyan védené a déli határait. Talán érdemes volna megkérdezni a szerb kormányt, terveznek-e javítani a helyzeten. Ez akár választási téma is lehet.


Alfonz
2020. MÁJUS 22. [ 14:12 ]

Szabad kérdeznem ki engedte be őket Szerbiába? Van-e valamilyen igazolványuk, útlevelük? Ha nincs, akkor a "jól védett" határunkon, hol jöttek át? Le kell bontani a kerítést, ez kellene a Horgosnak, évente milliók vándorolnának át észak Bácskán. Jó a kerítés, csak a déli határunkon is kellene egy.


Ákos
2020. MÁJUS 22. [ 9:11 ]

Megoszlanak a vélemények és ez így van rendjén demokráciában. Az tény a vajdasági magyarok, főleg a horgosiak és kanizsaiak közül sokan nem rajonganak a kerítésért hisz számukra csak gondot okoz. Ők isszák meg a levét az egésznek!


olvasó
2020. MÁJUS 21. [ 17:16 ]

Sose feledkezzünk meg arról, hogy ki is hívta őket Németországba (mintha Angela Merkelnek hívták volna az illetőt), amely ország (és kancellárja) most már erőteljesen aggitála menekültek szétosztása érdekében. Ha Magyarország netán délen átengedné őket, majd visszakapná, kiválogatva, nyugatról. Ez a német elképzelés, lényegében a kezdetek óta. Úgy hogy hajrá, Orbán továbbra is!


München
2020. MÁJUS 21. [ 10:25 ]

Ha nem lenne kerítés, tömegek vonulnának végig. Így híre ment, hogy a magyar határkerítésen nem lehet átmenni.


Anita
2020. MÁJUS 21. [ 9:20 ]

Így van! A menekültek nem Horgosra vagy Kanizséra akartak jönni hanem az Unióba. Csak a kedves kerítés útjukat állja. Magyarán a kerítés az oka annak, hogy megszaparodnak a menekültek. A kerítés építtetője ellen kellene tüntetni emberek!


Mr Alex
2020. MÁJUS 20. [ 21:59 ]

Ti akartátok a konzultációs levélben. :)


Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági parlament elnökét úgy választották meg, hogy a kormánypártnak abszolút többsége volt – ennek ellenére lett a vajdasági parlament elnöke. Pásztor István a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, olyan jelenségek figyelhetők...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 12:26 ]
Az elmúlt éjszaka során ugyan nem fújt viharos szél, mérsékelt maradt a légmozgás, a kishegyesi templomkertben egy hatalmas kiszáradt fatörzs mégis a Mátyás-szoborra dőlt, melynek talapzatát ugyan kissé megrongálta, de maga a szobor ép maradt. A napokban hullott csapadék feláztatta a kissé már megdőlt fa korhadt gyökere...
2020. AUGUSZTUS 6.
[ 11:22 ]
A Szabadkai Közkórház Covid-részlegeiben jelenleg 99 beteget kezelnek, tehát a betegek száma nem csökken. Az egészségügyi intézmény szerdai közleménye szerint az elmúlt 24 órában 30 személyt vizsgáltak meg. Közülük 11-en ellenőrzésre érkeztek. Tíz embert tartottak bent hosszabb gyógykezelésre, ugyanakkor hat...
2020. AUGUSZTUS 5.
[ 15:37 ]
Beolvasás folyamatban