Vajdaság
Topolya: Épül a szennyvíztisztító

Topolyán jó ütemben épül a szennyvíztisztító. A kivitelező március 9-én kezdte meg az építkezést, a létesítmény a tervek szerint 2021 tavaszára meg is épül. Párhuzamosan folyik a városban a szennyvízelvezető rendszer főágának az építése is. Ha a projekt elkészül, a városi szennyvíz várhatóan nem okoz többé környezetvédelmi aggályokat.

A szennyvíztisztító-telep építésével kapcsolatos munkák március 9-e óta folyamatban vannak Topolyán. A terepen pedig szemmel láthatóan jó tempóban épül a szennyvíztisztító, a Juhászok-hídja közelében, a várostól délnyugati irányban nem messze. Igor Mirović tartományi kormányfő és Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke ellátogattak az épülő topolyai szennyvíztisztító építkezésére. Az önkormányzat képviselő fogadták őket Kislinder Gábor polgármester vezetésével. A teljes projekt értéke 600 millió dinár és a tervek szerint jövő év tavaszára elkészül a szennyvíztisztító, a pénzt ugyanis már korábban biztosították tartományi és önkormányzati forrásokból. Ezzel párhuzamosan a városi szennyvízelvezető is épül és 2021-ben csatlakozik a rendszerhez. Ezzel nagymértékben csökken a Krivaja-folyó szennyezettsége, mert a lakossági szennyvíz jelenleg a szennyezés 30 százalékáért "felelős". A továbbiakban az ipari szennyezőket is köteleznék, hogy az általuk kibocsájtott szennyvizet a háztartási szennyvíz szintjéig megtisztítva bocsássák ki. Két-három éven belül így teljes mértékben megoldódhat az évtizedek óta komoly gondokat okozó probléma, a Krivaja szennyezése. A tartományi kormányfő szerint segítenek majd az érintett cégeknek is az előtisztítók megépítésében.

Az ipari szennyezőknek is meg kell építeni az előtisztító berendezéseket 2022-ig. Az ipar a felelős a Krivaja-folyóba engedett szennyezés 70 százalékáért. A tartományi kormányfő Topolyán arról beszélt, hogy az ipari szennyezők jelenlegi vezetősége hajlandóságot mutat az együttműködésre és a tartományi kormány valószínűleg anyagi eszközökkel is hozzájárul majd a saját szennyvíztisztítóik megépítéséhez.

Pásztor István ez alkalommal kiemelte, hogy Topolya eddig csak egy község volt Szabadka és Újvidék között. Az utóbbi négy évben zajlott intenzív fejlesztésekkel megmutatta, hogyan lehet gyorsan és hatékonyan előrelépni a jó együttműködésnek köszönhetően. Hozzátette, hogy a szennyvíztisztító megépítése nem politikai, hanem elsősorban műszaki-technológiai kérdés, mely a lakosság érdekeit szolgálja. Példaértékűnek nevezte a Topolyán az utóbbi években megvalósított fejlesztéseket.

Igor Mirović a tartományi kormány elnöke is elmondta, hogy 600 millió dinárt biztosítottak a tisztító építésére. Rámutatott, hogy a szennyvíztisztító telep nemcsak Topolya és az önkormányzat lakosainak, hanem Vajdaság egésze szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír. A tartományban több szennyvíztisztító építése folyamatban van. Mindez része a tartományi képviselőház által korábban elfogadott stratégiának.

Kislinder Gábor polgármester elmondta, hogy a szennyvíztisztító telep építéséről szóló megállapodás a korábban kidolgozott stratégia folytatása, amelynek hozzá kell járulnia az egészségesebb környezet kialakításához és a Krivaja-folyó szennyezési problémájának megoldásához. A községi költségvetésben a topolyai önkormányzat 100 millió dinárt különített el erre a célra..A kivitelezésről szóló dokumentumot Dragoljub Zbiljić, az Energotechnika Dél-Bácska vállalat igazgatója és a topolyai polgármester december 16-án látta el kézjegyével. A tervek szerint a kiépítést márciusban meg is kezdték, onnantól kezdve a kivitelezőnek valamivel több, mint 400 nap alatt kell befejeznie a munkálatokat.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az idén tizenegy millió dinárral támogatja a kisebbségi hivatalos írás- és nyelvhasználatot a tartományi nemzeti közösségi titkárság. A szerződéseket ma írták alá Újvidéken. Huszonegy vajdasági önkormányzat nyolcvanegy közigazgatási szerve és intézménye részesült támogatásban. Az odaítélt összeget a...
2020. JÚNIUS 5.
[ 15:32 ]
Két teljesen új és két felújított autóbuszmegállóval bővült Magyarkanizsa község, valamint hamarosan elkezdik kiépíteni a Kispiacot Szabadkával összekötő vízpumpa-állomást és a hozzá tartozó vívezeték-hálózatot. Az autóbusz megállókat és a vízpumpa-állomás helyét ma megtekintették az önkormánzat képviselői...
2020. JÚNIUS 5.
[ 12:59 ]
További tesztelések során nem találtak újabb koronavírus-fertőzöttet a magántulajdonban levő péterváradi Mass greeen house idősek otthonában. A tartományi népjóléti és népesedési titkárság közölte, hogy az elmúlt 24 órában további tizenkét bentlakót és alkalmazottat teszteltek és valamennyiüknél negatív lett...
2020. JÚNIUS 5.
[ 12:48 ]
Beolvasás folyamatban