Vajdaság
Bemutatkozott az Együtt a jobb Zentáért! polgárok csoportja

Ma délután a zentai irodájában megtartott sajtótájékoztató keretében mutatkozott be a nyilvánosság előtt az Együtt a jobb Zentáért! polgárok csoportja, amely hármas számmal indul a zentai önkormányzati választáson.

Győri István, a csoport elnöke elmondta, azért tartották fontosnak a csoport megalakulását, mert úgy érzik, hogy ilyen módon többet tehetnek a község fejlődéséért, hatékonyabban síkraszállhatnak a polgárok problémáinak megoldásáért, hiszen fontos, hogy ne más városban dőljön el a zentaiak sorsa, ne felsőbb utasításokat kelljen követni, hanem az itt élő polgárok kezében legyen a saját sorsuk. Hozzátette, Zenta költségvetését ésszerűbben kellene felhasználni, példaként a vállalkozók támogatását említette, és azt, hogy az Adán működő rendszer lehetne a követendő példa.

A jelenlévő tagok közül mindenki röviden ismertette, hogy melyik területért felelős, illetve milyen kérdéskörökre szeretne kiemelt hangsúlyt fektetni. Prijović Igor kifejtette, a fiatalokat szeretné megszólítani, és bízik abban, hogy a fiatalok lendülete, tettrekészsége tud abban segíteni, hogy a még itt élő fiatalok ne hagyják el Zentát, vagy a tanulmányaik befejezése után szívesen térjenek vissza szülővárosukba, majd hozzátette, fontosnak tartja, hogy az óvodába visszakerüljenek a kétnyelvű csoportok, mert saját példáján tapasztalta, hogy a két nyelv ismerete mekkora előnyt jelent számára a mindennapokban.

Zabos Zoltán vállalkozó elmondta, azért száll síkra, hogy a vállalkozók helyzetét megkönnyítsék, majd hozzátette, olyan támogatási rendszert szeretne, amely mindenki számára biztosítja a lehetőségeket, és hozzájárul a munkához és a fejlődéshez, ami által biztonságot nyújthat a családoknak, mivel – ahogyan fogalmazott – mindannyian tudjuk, hogy az elvándorlás mekkora problémát jelent a közösségnek.

Dévity Rozália a nyugdíjasok problémáira tért ki, leszögezve, bízik abban, hogy a fiatalok és az idősek együttműködése gyümölcsöző lesz, hiszen a járvány idején a fiatalok megmutatták, hogy készek segíteni az idősebb lakosoknak, amit az elkövetkezendő időszakban is fenntartanak. Kiemelte azonban azt is, hogy Zentán az idős lakosok jelentős része igen magányos, éppen ezért óriási szükség lenne arra, hogy az idősek otthona ne csak papíron létezzen, hanem ténylegesen is létrejöjjön, és ezáltal az idősek ellátása is biztosított legyen.

Dr. Županjac Répás Anna az egészségüggyel kapcsolatos problémákról beszélt, kiemelve, azok a Zenta községhez tartozó falvakban különösen kifejezésre jutnak. Mint mondta, úgy véli, különféle szervezési gondok is előtérbe kerültek az orvosi ellátásban, és azt is fontosnak tartja, hogy Zentán a fogászati szakrendelést fejlesszék, és az mindenki számára elérhető legyen, majd hozzátette, azt szeretné, hogy a Belgrádban tapasztalt mintákat városunkban is beépítsék a mindennapokba, és ezenkívül olyan diagnosztikai eszközök beszerzésére is törekednek, amelyek Zentán ugyan nem állnak rendelkezésre, a modern fogászatban azonban alapvető fontosságúaknak tekinthetők.

Végül Gašović Jovan történelemtanár ismertette az oktatás és a kultúra területén megfogalmazott célkitűzéseiket, amelyek között megismételte a már említett kétnyelvű csoportok kialakítását az óvodában, valamint kiemelte azt is, rendkívül fontos számukra, hogy az összes zentai iskolát felújítsák, a kultúra területén pedig az eddigi folyamatokat szeretnék fenntartani és továbbvinni.

H. A.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2020. JÚNIUS 7. [ 11:39 ]

Asszimilálódni persze emberi jog, de önérzetes magyar ember ezt a jogát nem szokta gyakorolni.


A Vajdasági Klinikai Központban (KCV) császármetszéssel megszült két asszony, akiknél kimutatták a koronavírust. Az újszülöttek jól vannak és a KCV szülészeti osztályán állandó felügyelet alatt állnak. Mindkét szülés rendben zajlott le, a kismamák állapota stabil. Tekintettel arra, hogy mindkét asszonynak...
2020. JÚLIUS 10.
[ 11:45 ]
A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 195 beteget ápolnak, akiknél igazolt a koronavírus-fertőzés. Ebből 13-an állapotuk súlyossága miatt mesterséges lélegeztetést igényelnek. Az ápoltak többsége Újvidék város területéről való, majd Verbász, Szabadka és más vajdasági települések betegei következnek. A...
2020. JÚLIUS 10.
[ 10:17 ]
A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint a tartományban a szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák a legtöbb elhalálozást. Az utóbbi öt évben Vajdaságban szív- és érrendszeri betegségben hunyt el a betegek több mint 50 százaléka, gyakoriság szempontjából a tumor következik (több mint 20%), majd a...
2020. JÚLIUS 10.
[ 9:11 ]
Beolvasás folyamatban