Vajdaság
Martonosi civil szervezetek vezetőivel találkozott Pásztor István
Betűméret:             

Civil szervezetek képviselőivel találkozott Martonoson Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A rendezvény célja az volt, hogy a vezetők elmondják, hogy működésük során milyen eredményeket értek el, esetleg milyen problémákba ütköztek, s miben várják a VMSZ segítségét.

A problémák felvetése után azon nyomban meg is beszélték a VMSZ elnökével, hogy azokat hogyan lehetne megoldani.

Égető Zsuzsanna két szervezetet is képviselt a tribünön. Elsőként a Mi Kis Falunk – Martonos civil szervezetet mutatta be, amely nemrégen alakult. 15 taggal rendelkeznek. Rendezvényszervezés, környezetvédelem, hagyományápolás, ezek tartoznak a feladatkörükbe. Eddig egy faültetési akciót rendeztek, ami nagyon sikeres volt. A jövőben a faluszépítésre szeretnének összpontosítani, illetve a gyerekeknek meg akarják mutatni az összefogás fontosságát. Egy klubhelyiséget is szeretnének, hogy a fiataloknak szórakozási lehetőséget nyújthassanak.

Égető Zsuzsanna az Egység Sportegyesület tevékenységéről is beszélt. Két év múlva lesznek 100 évesek, s szeretnének ezt megérni, de sajnos a fiatalok elvándorolnak, s ez veszélyezteti a fennmaradásukat. Zsuzsanna azonban optimista, hisz örök újrakezdőként mindig talpra állnak. A labdarúgópályát pályázatokból tették rendbe, de magánvállalkozók is segítettek nekik. Gond, hogy nehezen tudják a gyerekeket versenyeztetni. Ezért a tóthfalusi Foci-sulihoz csatlakoztak, az együttműködésbe azonban a járvány közbeszólt. A tekepálya is elavult Martonoson, amit pályázatokból kellene felújítani. A többi sportszakosztály pedig sajnos megszüntette tevékenységét.

Szabó Piroska a martonosi Tájházat mutatta be, amit azért hoztak létre, mert annyi kiállítani való anyag gyűlt össze, amit már nem tudtak hol tárolni. A Tájház vendégházként is működik öt ággyal, további bővítés után akár el is tudná tartani magát. Egyébként Prosperitati támogatásból már sikerült bővíteni az épületet. Tervük, hogy a gyerekeknek bemutassák a régi munkákat, a hagymaduggatás módjának titkát például.

Tandari Erzsébet, a Faluvédő Egyesület elnöke elmondta, azért alakultak meg, hogy összefogják azokat az embereket, akik tenni szeretnének Martonosért, s talán így szervezetten több mindent elérhetnek. Erzsébet 15 éve készíti a Martonosi Digitális Fotóarchívumot, amely eddig 10 ezer fényképet tartalmaz. Több kiállítást szerveztek ezekből és három könyvet is kiadtak. Egy Kosárfonó Emlékházat is működtetnek, ahol nagyapja személyes holmiját, munkaeszközeit és kész termékeit is bemutatják. A helyi temető is tele van építészeti értékekkel, amit ugyancsak megpróbálnak megóvni.

Dencs Rozália, a Tiszavirág Kézimunka csoport vezetője elmondta, hogy 2010-ben alakultak, s minden évben részt vesznek a MIRK-en. Egyre gyarapodik a létszámuk, ami azt jelenti, hogy általában 18-an vesznek részt a kiállításokon, számos elismerésben részesültek, van például 20 nagymesteri diplomájuk, 10 nívódíjuk. Fiatal tagjaik is vannak, akiket most tanítanak kézimunkázni. Egyetlenegy problémájuk van, az utazás megszervezése.

Szél János, a martonosi Testvériség Művelődési Társulat vezetőjeként ugyancsak jubileumra készül: két év múlva lesznek 100 évesek. Szeretnék a falu történetét könyv formájába megörökíteni, illetve a szétszóródó értékeket összegyűjteni és bemutatni. Van egy jó pályázati csapatuk, akikre számítani lehet.

Szél Flórián, a helyi nyugdíjasok szervezetének vezetője büszke arra, hogy nagyon rendezett az épületük, amit használnak. Tavaly a tetőszerkezet egy részét újították fel a helyi közösség segítségével, társadalmi munkával, de ezt a munkát még folytatni kellene. A 400 helybeli nyugdíjas fele tagosodott be a szervezetbe. Jó lenne, ha napközben is nyitva tudnának lenni, hogy betérhessen a tagság.

Tornai Mária, a Martonosi Karitász vezetője elmondta, hogy hét évvel ezelőtt alakultak meg. Tíz tagjuk és több besegítőjük van. Egész évben gyűjtenek, de mivel nem rendelkeznek saját épülettel, a helyi közösség épületében tárolják az adományként kapott ruházatot, amit a rászorulóknak osztanak ki évente két alkalommal. Évente szerveznek jótékonysági bált is a rászoruló gyerekek számára. Táborokat is szerveznek a kicsiknek. Augusztus 15-én az idős betegeknek van rendezvényük. Húsvétkor és karácsonykor élelmiszercsomagot osztanak.

Sors Kornél, a kishomoki ifjúsági szervezet képviselője elmondta, hogy 2013-ban alakultak. Az ötlet onnan jött, hogy van a faluban egy terület, ahol a fiatalok összejöttek. Azt gondolták, ezt rendbe kellene tenni, s azért alakították a szervezetet, hogy pályázni tudjanak. Elsőként egy röplabdapályát alakítottak ki, ahol azután mérkőzéseket rendeztek.

Égető János, a martonosi Ponty Horgászegyesület elnöke elmondta, hogy általában versenyeket szerveznek, de rendszeresen rendeznek sütés-főzést is. A Tisza partjának a rendbe tételét is feladatuknak tartják, de horgásziskolát is tartanak gyerekeknek, illetve nemzetközi halászlé-főző versenyt mintegy 60-70 csapat részvételével. 65 tagjuk van, de Szabadkáról is sokan jönnek hozzájuk.

Bajtai Balázs, a Martonosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke arról számolt be, hogy 62 tagjuk van jelenleg a gyerekektől kezdve egészen a nyugdíjasokig. Gyakran rendezik a laktanyájuk környékét, illetve újítják az épületet is lehetőség szerint. 129 éve léteznek. Szükségük lenne új tűzoltó- és tartálykocsikra. Külföldről ezeket használtan be lehetne szerezni, de a szerbiai előírások lehetetlenné teszik a behozatalt. Arra kérték Pásztor Istvánt, hogy ez ügyben tegyen a VMSZ valamit.

Pakai Zoltán, a helybeli Motorosklub tagja elmondta, 2008 óta működnek. Évente két nagyobb találkozót szerveznek, amelyeken egyre többen vesznek részt külföldről is. Minden hónap 3. szombatján nyílt napot tartanak az érdeklődők számára. A klubhelyiségüket idén sikerült némileg felújítani. Gondot okoz nonprofit szervezetüknek, hogy tavaly óta havi 5 ezer dinár bérleti díjat kell fizetniük, s ez komoly kiadást jelent a számukra.

Erre a problémára nyomban megoldás is született, jelen volt ugyanis a megbeszélésen Fejsztámer Róbert polgármester, aki elmondta, hogy más szervezetek esetében hogyan oldották meg ezt a kérdést, s erre a megoldásra a motorosok is számíthatnak.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban