Vajdaság
Lezajlott a XXXVII. Aratóünnepség Muzslyán

Vajdaság minden tájáról, sőt az anyaországból is érkezett csapat a muzslyai határban megtartott, 37. aratóünnepségre.

Az aratócsapatok a falu központjában, a Muzslai Petőfi Sándor MME előtt gyülekeztek, ahol egy alkalmi művelődési műsorral kedveskedtek a műkedvelők, bemutatkozott a Harmatcsöpp és a Százszorszép néptánccsoport, valamint a citerazenekar és a vegyes kórus. Az egybegyűlteket Saša Santovac, Nagybecskerek város alpolgármestere köszöntötte, hangsúlyozva a hagyományokat megőrző rendezvények fontosságát, amelyek között igencsak közkedvelt az aratóünnepség. A köszöntő után a csapatok, a részvevők kivonultak a búzaföldre, ahol elsőként Kalapis Sztoján atya, muzslyai plébános, és György Alfréd, kamilliánus szerzetesatya megáldották a versenyzőket, és a learatásra kerülő terményt, a búzát.

A muzslyai határban a rendezvényt Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki nagyon fontosnak ítélte meg a hagyományok éltetését, amelyben igencsak komoly szerepet tölt be a tartományi kormány, hiszen a civil szervezeteknek jelentős támogatást juttatnak éppen az ilyen hagyományok ápolása, továbbadása céljából.

Az aratóünnepségen 15 csapat jelent meg, Vajdaság minden részéről érkeztek versenyzők, egészen Székelykevétől Szabadkáig, és egy magyarországi aratócsapat is elhozta az ottani szokásokat, ők Szarvasról jöttek.

Az utóbbi hét évben már csak bemutató jelleggel tartják meg az aratóünnepséget, az ún. versenyzők így is szépen elvégzik a munkájukat, kezdve a szorgalmas háziasszonyok előkészületeit dicsérő hagyományos reggelitől egészen a kévék keresztbe rakásáig. A zsűri árgus szemekkel kíséri a munkát, végigkóstolja a felterített reggelit, és minden alkalommal megjegyezhetik, hogy csak árnyalatokban van eltérés a csapatoknál, viszont mindig kiválasztják azt a mozzanatot, amelyben az adott csapat a legjobbnak minősíthető. Egyiknél a legeredetibb öltözéket, a másiknál a jól kikalapált kaszát, vagy a harmadiknál a legtisztább tarlót, vagy a legszebben összerakott keresztet dicsérték ezúttal is.

Az aratóünnepségnek több kísérő rendezvénye is volt, korán reggel a gyerekek részére szerveztek horgászversenyt, hiszen a búzaparcella éppen a Napsugaras tó partjánál található. A felnőttek részére pedig a délutáni órákban rendeztek halászléfőző versenyt, amely alkalmával 25 csapatnak biztosított a szervezőbizottság nyersanyagot.

A hagyományos aratóünnepség a kísérőrendezvényekkel együtt, egy valódi élménydús kikapcsolódást nyújtott az időseknek, fiataloknak egyaránt. A rendezvény kötetlen társalgással, barátkozással, együtténekeléssel zárult, amelyhez hozzájárult a hagyományápolók zenekara is.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka: Átadták az új szökőkutat - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 16:02 ]
Edita Stokić, a Vajasági Klinikai Központ (KCV) igazgatója ma reggel kijelentette, hogy ebben az intézményben csökkenő tendenciát mutat az új koronavírus-fertőzöttek száma. Stokić az RTS-nek elmondta, hogy jelenleg a klinikai központban 216 pácienst kezelnek, akik közül 13-an vannak lélegeztetőgépen. A KCV-ben kezelt...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 11:49 ]
A nagybecskereki Sörnapok szervezőbizottsága mai ülésén döntött arról, hogy a hagyományos rendezvényt az aktuális járványhelyzet miatt elhalasztják. A nagyméretű manifesztáció mintegy fél millió látogatót vonzott az elmúlt évben is, így a szervezők nem vállalhatják a kockázatot, hiszen nincsenek meg a feltételek...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 17:56 ]
Szabadkán a járvány kezdete óta a mai napig 360 szabadkai lakhellyel rendelkező személyt regisztráltak koronavírus fertőzéssel, derül ki a Szabadkai Közegészségügyi Intézet által a Városi Válságkezelő Törzskarhoz eljuttatott jelentésből. Ugyanebben az időszakban 15 olyan haláleset történt, amely kapcsolatba hozható...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 17:47 ]
Beolvasás folyamatban