Vajdaság
Kezdetét vette az Apáczai Nyári Akadémia
Betűméret:             

Négy szakcsoportban zajlik a munka a 20. Apáczai Nyári Akadémián, Újvidéken. A koronavírus okozta helyzet ellenére óriási érdeklődés övezi az idei jubileumi továbbképzést.

Két évtized kitartó munkája áll a szervező, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete mögött. Az elmúlt években több száz előadó és tanár próbált választ keresni az oktatás és a neveléstudomány időszerű kérdéseire.

Az Apáczai Nyári Akadémia nem csupán egy tanárképzési program, hangzott el a megnyitón. A diákok egyéni fejlődésének útját egyengető oktatók új ismeretek elsajátításáért jönnek, de fontos szerepet játszik a csapat, a kapcsolatépítés és a szórakozás is.

A rendezvény szervezői az elmúlt két évtizedben a magyar oktatás érdekében dolgoztak, és teszik ezt ma is - hangsúlyozta Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke. – Tiszteljük elődeink úttörő munkáját, akik felismerték a rendezvény szükségességét, amely értünk, pedagógusokért és a vajdasági magyar köznevelésért tevékenykedik. Ez történelmi tett, amihez jelentős mértékben hozzájárult az anyaország is. Egyesületünk természetes közege a magyar pedagógusok, gyermekek és szülők összefogása, mi innen merítjük mondanivalónkat, terveinket és tetteinket. Szülőföld, harangszó, bőtermő síkság, árvalányhaj, szőke Tisza, széles Duna, templom, iskola, tanulás, sok-sok gyermek – ezek a mi építő köveink. Szórványban, kisebbségben nem könnyű a felszínen maradni, gyarapodni, fejlődni, különösképpen napjainkban. Folyamatosan csökken a gyermeklétszám, erősödik a kivándorlási kedv, az asszimiláció is megteszi a magért. Ne hagyjuk üresen iskoláinkat, templomainkat, töltsük meg magyar szóval, verssel, dallal, tánccal, együttérzéssel, szeretettel. Tudatosítanunk kell, hogy külön-külön elveszünk, de együtt erősek vagyunk – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Szilágyi Zoltán kőhalmi református lelkész ökumenikus áhitatában az emberi értékek és a helyes pályaválasztás jelentőségére mutatott rá. – Legyünk mi azok, akik megkeresik az emberekben a tálentumot, akik a gyermekekből kisimogatják a rosszat. Legyünk mi azok, akik úgy figyeljünk a következő generációra, mint az igazi kincsekre, és ezeket a gyémántokat úgy alakítsuk, hogy igaz értékeket tudjanak képviselni – emelte ki a lelkész.

A magyar nemzet üzenetét hozta Újvidékre Lőrinczi Zoltán nemzetközi ügyekért felelős magyar államtitkár. – Itt élünk, összetartozunk, függetlenül attól, hogy milyen vírus és háború tombol, milyen ármány, boldogság és szomorúság van rajtunk, milyen gyász vagy optimizmus van jelen, egy helyre tartozunk, és erre alapozni kell. A vajdasági magyarok példás kiállást, összetartást mutattak legutóbb. Politikai szinten kibontották zászlajukat, és megmutatták, hogy erő, remény és kitartás van a magyarokban – fejtette ki az államtitkár.

Péntekig a Természettudományi és a Történelem és magyarság szekciók zajlanak, jövő héten az Osztályfőnöki és a Tapasztald, hogy továbbadhasd programok résztvevőit várják a 20. Apáczai Nyári Akadémiára.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke és Nenad Ivanišević tartományi gazdasági titkár ma összesen 7,3 millió dinár értékben adott át szerződést 40 kedvezményezett női vállalkozónak, ebből 6 millió dinárt a beruházásokra és 1,3 millió dinárt a folyó költségekre, közölte a tartományi kormány. A...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:34 ]
Halálosan megfenyegették a közösségi oldalakon Christopher Hill amerikai nagykövetet és Dinko Gruhonjić professzort, miután a nagykövet tegnap ellátogatott az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karára. Amint arról az Autonomija portál beszámolt, a közösségi oldalakon azt írták, hogy „Golyót mindkettőnek” és...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:03 ]
Szerdától Szabadkán egy hétre lezárják a forgalom elől a Rudics utca egy részét. A Matko Vuković utcai körforgalomtól a gimnázium előtti körforgalomig lesz az utca lezárva az ivóvízhálózaton folyó javítási munkálatok miatt. A közelmúltban csőtörés volt az utcában, az egyik fővezeték sérült meg. A kiömlő víz...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 13:53 ]
Beolvasás folyamatban