Vajdaság
Kishegyes: Idén a Guyon-szobornál emlékeztek az utolsó délvidéki nyertes csatára

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc utolsó győztes délvidéki csatájának 171. évfordulója alkalmából Kishegyesen a templomkertben tartottak megemlékezést.

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a kishegyesi Helyi Közösség közösen szervezett koszorúzással egybekötött megemlékezést a templom melletti szoborkertben található Guyon-szobornál. Az alkalmi műsorban közreműködött a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Szajkó énekcsoportja Borsódi Patyerek Orsolya vezetésével, valamint az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola versmondói. A megemlékezés koszorúzással zárult. Az MNT, a helyi közösség, az önkormányzat, és a VMSZ helyi szervezetének képviselői helyezték el a kegyelet virágait a templomkertben felállított Guyon-szobornál.

A csata emlékműve a kishegyesi Nyugati temetőben 2000-ben lett újra felállítva. Az eredeti emlékművet 1887-ben emelték a csata valódi helyszínén, de Trianon után lerombolták. Az emlékmű táblái azonban, valamilyen csoda folytán megmaradtak és a múlt század végén a községháza padlásán megtalálták őket. Az egykori emlékmű mását, mintegy három kilométernyire eredeti helyétől állították fel újra.

Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács tagja beszédében felidézte az eredeti és a később újonnan felállított emlékművön szereplő északi tábla szöveget: “Síremlék vagyok én, száz vértanú nyugszik alattam, kik honukért – honodért – estek el itt, e mezőn. Szent végrendeletük hálásan vésve szívedbe, add unokáidnak még ezer évig odább: „Honfi, szeresd a hazát! Élj-halj érette! Csak akkor lesz bármily sorsban nagy, szabad, és a tied.”

A hősök lelki üdvéért Ft. Brasnyó Ferenc esperes plébánossal imádkoztak a megjelentek. Brasnyó atya celebrálta a Szent Anna templomban a megemlékezést megelőzően a szentmisét is a hősök lelki üdvéért.

Guyon Richárd honvédtábornok csapatának a jelentős túlerőben lévő császári erők ellen Kishegyesnél aratott bravúros győzelme sajnos már nem tudta győzelemre vinni a forradalmat. A történelem azonban máig, mint a forradalom utolsó győztes délvidéki csatáját jegyzi. A magyarok fényes győzelemmel végződő ütközet sajnos már nem tudta befolyásolni az események végkifejletét. Akkorra már Magyarország északabbra fekvő részein a cári intervenciós csapatok fellépése megpecsételte a forradalom sorsát. Mint ismeretes, az orosz intervenciós hadsereg 1849 tavaszán lépett az akkori Magyarország területére. Mintegy 200 ezer katonával rohanták le a magyarokat. Ennél nagyobb orosz haderő még a napóleoni háborúk idején sem lett külföldön bevetve.

T. P.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szabadka: Átadták az új szökőkutat - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 16:02 ]
Edita Stokić, a Vajasági Klinikai Központ (KCV) igazgatója ma reggel kijelentette, hogy ebben az intézményben csökkenő tendenciát mutat az új koronavírus-fertőzöttek száma. Stokić az RTS-nek elmondta, hogy jelenleg a klinikai központban 216 pácienst kezelnek, akik közül 13-an vannak lélegeztetőgépen. A KCV-ben kezelt...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 11:49 ]
A nagybecskereki Sörnapok szervezőbizottsága mai ülésén döntött arról, hogy a hagyományos rendezvényt az aktuális járványhelyzet miatt elhalasztják. A nagyméretű manifesztáció mintegy fél millió látogatót vonzott az elmúlt évben is, így a szervezők nem vállalhatják a kockázatot, hiszen nincsenek meg a feltételek...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 17:56 ]
Szabadkán a járvány kezdete óta a mai napig 360 szabadkai lakhellyel rendelkező személyt regisztráltak koronavírus fertőzéssel, derül ki a Szabadkai Közegészségügyi Intézet által a Városi Válságkezelő Törzskarhoz eljuttatott jelentésből. Ugyanebben az időszakban 15 olyan haláleset történt, amely kapcsolatba hozható...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 17:47 ]
Beolvasás folyamatban