Vajdaság
Vajdasági jótékonysági licit Pál Gajódi Olivér egészségéért

Nagyon sok a jó szándékú ember, akik segíteni szeretnének rászorulókon, még akkor is, ha ők maguk sem dúskálnak a javakban, mert tudják: sok kicsi sokra megy! Ilyen megfontolásból hozták létre a Facebookon a Vajdasági jótékonysági licit elnevezésű csoportot. A tagok felajánlhatnak tárgyakat vagy szolgáltatásokat, amelyekhez licitálás útján lehet hozzájutni. A bevételt pedig egy néhány hónapos kisfiú gyógykezelésére fordítják.

A bajmoki Pál Gajódi Olivér életben maradásáért egyszer már megmozdult a fél Vajdaság. Februárban az akkor három hónapos kisfiúnak egy életmentő gyógyszerre volt szüksége.

A kicsinél spinális izomatrófiát, vagyis gerinceredetű izomsorvadást állapítottak meg, annak is a legsúlyosabb fajtáját, az 1-es típusút. A betegség a gerincvelő mozgató idegsejtjeinek fokozatos elvesztését eredményezi, az idegsejtek pusztulása pedig izomgyengeséget, sorvadást okoz a kapcsolódó izmokban. Az Olivér számára életmentő gyógyszert, a Spinrazát akkor még támogatta a szerb állam, az első kezeléseket meg is kapta, a kórházból is hazaengedték, és mivel a szülei állandóan tornáztatták, lassan a mozgása is fejlődni kezdett. Ahhoz azonban nem volt elég erős, hogy a tüdejében lerakódott váladékot felköhögje, ez idővel tüdőgyulladást okozott nála, így április eleje óta ismét az újvidéki kórházban fekszik, géppel segítik a légzését az intenzív osztályon.

Az állapota stabil, viszont időközben gégemetszést és gyomorszonda-beültetést is el kellett végezniük az orvosoknak. Mivel Olivér állapota rosszabbodott, a szerb állam nem támogatja tovább a gyógyszerét. A remény a Zolgensma nevű gyógyszer lenne, illetve a génterápia, de ennek ára körülbelül 2 millió euró. Ekkora összeget a szülők önerőből képtelenek előteremteni, pedig az újvidéki orvosok bizakodóak, szerintük segítene a kisfiún a szóban forgó külföldi kezelés.

Az összeg hatalmas ugyan, de ha összefog vajdaság, összegyűlhet a szükséges pénz. Ebben bíznak azok is, akik a Facebookon elindították a Vajdasági jótékonysági licitet Olivér egészségéért.

Már eddig is nagyon sok tárgy és szolgáltatás került felajánlásra. Van, aki babaápolási csomagot tett fel a licitre, egy másik tag bőr szobacipőket, ismét más cumisüveget, kézműves terméket, nyakéket, pecsenyebárányt, családi lovas kirándulást, páros repülőjegyet, képzőművészeti alkotást, tortát… Nagyon sok dolog van, amire licitálni lehet. A csoport szerkesztői szerint például augusztus 2-án, vasárnap 300 licit járt le.

Ha valakinek megtetszik valamelyik tárgy vagy szolgáltatás, akkor licitálhat. A kikiáltási ár az adott dolog értékétől függően párszáz dinár, értékesebb tárgy esetében néhány ezer dinár. A licitek is általában 50-100 dinárral haladnak felfelé.

A nyertes licitáló, aki a legnagyobb összeget kínálta fel az adott tárgyért vagy szolgáltatásért, a felajánlott összeget minden esetben Olivér számlájára kell, hogy utalja. Ennek bizonylatát a nyertes licitálónak fel kell tüntetnie abban a bejegyzésben, ahol a licitálása történt, erre 3 munkanap áll rendelkezésére, majd eljuttatják hozzá a megvásárolt tárgyat.

A pontos szabályzat a csoport oldalán elolvasható: https://www.facebook.com/groups/vajdasagijotekonysagilicit/

Oliver állapotáról a következő oldalon számolnak be rendszeresen:

https://www.facebook.com/oliversmababy/

Természetesen a licit lényege nem az, hogy valaki valamilyen termékhez hozzájusson, hanem, hogy segítsen Olivérnek.

Topolyán néhány kislány például azt találta ki, hogy limonádét árult a járókelőknek, s a bevételt Olivér számlájára átutalták.

Aki akar, licitálhat valamilyen tárgyért, aki viszont közvetlenül szeretne segíteni, azt is megteheti, a következő számlaszámokon:

PayPal

Szerbiai számlaszám:

Számlanév: Jozsef J. Pal

Számlaszám: 220-4030000292835-45 (ProCredit Bank)

IBAN: RS35 2204 0300 0029 2835 45

SWIFT: PRCBRSBG

ProCredit Bank A.D., Milutina Milankovica 17., 11070 New Belgrade, Republic of Serbia

Magyarországi számlaszám:

Számlanév: Bodnárné Nagy Tünde Olivér SMA

Számlaszám: 11773346-03357813

IBAN: HU63 1177 3346 0335 7813 0000 0000

SWIFT KÓD: OTPVHUHB

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Magyar Nemzeti Tanács közreműködve a Magyar Szó Lapkiadó Kft-vel a gyermek- és diáklapok népszerűsítő körútja során eljutották Muzslyára is a kiadványokat, így a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság legújabb példányát a kezükbe vehették a muzslyai diákok. Molnár Attila, az MNT tagja, a Szervó Mihály...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 18:03 ]
A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése elnevezéssel tartottak ma tanácskozást Szabadkán, a Városháza dísztermében. A tanácskozást, amelyen az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Opti-Bike projektum eddig elért...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:11 ]
Újvidéken 250 koronavírussal fertőzött személy van, Vajdaságban pedig 594, közölte a Vajdasági Közegészségügyi Intézet azzal az értékeléssel, hogy bizonytalan a járványügyi helyzet a tartományban. Az egészségügyi intézmény egy hónap után most közölt először adatokat az újvidéki és a tartományi járványügyi...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:05 ]
Beolvasás folyamatban