Vajdaság
Kishegyes: Hatalmas fa dőlt a Mátyás-szoborra

Az elmúlt éjszaka során ugyan nem fújt viharos szél, mérsékelt maradt a légmozgás, a kishegyesi templomkertben egy hatalmas kiszáradt fatörzs mégis a Mátyás-szoborra dőlt, melynek talapzatát ugyan kissé megrongálta, de maga a szobor ép maradt.

A napokban hullott csapadék feláztatta a kissé már megdőlt fa korhadt gyökere körül a földet és valószínűleg ezért dőlt ki. Szerencsére senki sem sérült meg, de a Mátyás-szobrot telibe találta és a talapzatát kissé megrongálta. Maga a bronzszobor kisebb horzsolásokat szenvedett csak.

Kishegyes településre vonatkozóan a legrégibb máig fellelhető írásos emlék, mi szerint Mátyás királyunk édesanyjának, Szilágyi Erzsébetnek adományozta, több más egykori pusztával együtt Hegyespusztát is. Ezért a templomkertben 2009-ben szobrot emeltek igazságosnak tartott királyunknak. Simor Márton szegedi szobrászművész alkotása 2013-ban állt az iskola és a templom közötti parkban, amikor is ismeretlen tettesek ellopták. Máig sem derült ki, véletlen, vagy nem, hogy közvetlenül Mátyás napja előtt tűnt el a szobor, melynek azóta sem sikerült a nyomára bukkanni.

A kishegyesi templomkertben azonban 2015-ben mégis újraavatták Mátyás király mellszobrát. Egy példaértékű összefogás eredményeként az eredetinek a szakasztott mását sikerült a talapzatra visszahelyezni. Simor Márton újraöntötte: a testvértelepülések és baráti települések, baráti önkormányzatok és intézmények segítségével sikerült a szobrot ismét felállítani. Budapest XVI. kerülete, Békésszentandrás, Kelebia Szank, Örkény, Csongrád megye közgyűlése, valamint a szegedi Gál Ferenc Főiskola mellett a Magyar Nemzeti Tanács és Magyarország Belgrádi Nagykövetsége nyújtott akkor segítséget a szoborállításban, illetve a szoborpark környékének térfigyelő rendszerrel történt felszerelésében.

A parkban található egyik legmagasabb fa telibe találta ugyan a szobrot, de az szerencsére néhány horzsolással „megúszta”. A talapzata megingott és kissé instabillá vált, de a helyreállítást máris megkezdték.

T. P.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Magyar Nemzeti Tanács közreműködve a Magyar Szó Lapkiadó Kft-vel a gyermek- és diáklapok népszerűsítő körútja során eljutották Muzslyára is a kiadványokat, így a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság legújabb példányát a kezükbe vehették a muzslyai diákok. Molnár Attila, az MNT tagja, a Szervó Mihály...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 18:03 ]
A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése elnevezéssel tartottak ma tanácskozást Szabadkán, a Városháza dísztermében. A tanácskozást, amelyen az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Opti-Bike projektum eddig elért...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:11 ]
Újvidéken 250 koronavírussal fertőzött személy van, Vajdaságban pedig 594, közölte a Vajdasági Közegészségügyi Intézet azzal az értékeléssel, hogy bizonytalan a járványügyi helyzet a tartományban. Az egészségügyi intézmény egy hónap után most közölt először adatokat az újvidéki és a tartományi járványügyi...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:05 ]
Beolvasás folyamatban