Vajdaság
Pásztor: A vajdasági magyar közösség a következő négy évben is politikaalkotó tényező lesz

Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági parlament elnökét úgy választották meg, hogy a kormánypártnak abszolút többsége volt – ennek ellenére lett a vajdasági parlament elnöke.

Pásztor István a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, olyan jelenségek figyelhetők meg a Vajdaságban, amelyek más magyarlakta határon túli területekre nem jellemzők, és ez örömteli, hiszen a magyarok a haszonélvezői.

Hozzátette: ez nem a véletlen vagy a szerencse műve, hanem a rengeteg munkának köszönhető, a bizalomépítésnek és Magyarország felértékelődésének. Szerbiában a magyar közösség már régóta nem biztonsági kockázat.

Hosszú folyamat eredménye, hogy ismét megválasztottak a vajdasági parlament elnökévé – jelentette ki. Szerinte máshol is alapvetőnek kellene lennie, hogy ne ellenségként tekintsenek a magyarokra, és úgy véli, hogy nem a határon túli magyar közösségek vezetőin múlik, hogy ez nem így van.

A Szerb Haladó Párttal kapcsolatban elmondta, hogy a kormánypártnak kétharmados többsége van, de a felelősség megosztása, a folyamatok irányításának társadalmasítása fontos az egész ország számára.

„Ebből a szempontból a magyar közösség helyzete nem változik, sőt, inkább megerősödik. Ott fognak ülni annál az asztalnál, amelynél a döntések születnek” – fogalmazott Pásztor István.

Úgy gondolja, a következő négy év más lesz, mint az előző, mert mások lesznek a mindennapi politikai kihívások Szerbiában. A politikai stabilitás megőrzését tartja az alapvető feladatnak, és ebből a szempontból fontosnak tartja, hogy a magyar közösség a következő négy évben is politikaalkotó tényező lesz. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Eumaiosz
2020. AUGUSZTUS 10. [ 22:05 ]

Emlékeznek a román (nacionalisták) ígéreteire az EU csatlakozásuk előtt (történelmi puszi meg megbékélés lufi; meg mi van most?). Pásztor alapvető hibája, hogy nem tett/nem fog tenni semmit a délvidékiek intézményesített (jogi és gazdasági) nemzetközileg elismert megmaradás föltételeiért. El tudják képzelni, hogy fölszólalna pl. az észak-bácskai magyar községek szövetségéért?


istván
2020. AUGUSZTUS 10. [ 17:32 ]

... lehet dödögni, de Pásztornak vannak érdemei a két ország viszonyának alakításában, a magyarság megítélésében, ami igen fontos tényező a vajdasági magyarság mindennapjaiban.


sistvan
2020. AUGUSZTUS 9. [ 9:48 ]

Fontos a bel és külpolitika stabilitása, az országok köszti bizalom. A vajdasági agrár támogatása . Buza,vágojószág hizó sertés,bika bárány stb kiviteli kisérletei akadoznak.Ezekre a gondokra is kellene megoldást találni.


Béla
2020. AUGUSZTUS 6. [ 16:50 ]

Ez milyen tudatmódositó szert használ?


Eumaiosz
2020. AUGUSZTUS 6. [ 16:35 ]

A környezetemben a szavazók, mind a VMSz-re szavaztak. Itt a faluban őket soha senki meg nem kérdezte, hogyan képviseljék őket. Úgy négyévente elküldenek valakit választás előtt. Az idén az agrár(paraszt) morgolódókat megnyugtatta a szépen beszélő kislány. Büszke is volt a szomszédasszony a rokonra, mert benne volt az újságban.


Könyvet - otthonra program Muzslyán (is) - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 19:42 ]
Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében az idei tanévben a 25. évfolyam tanulói számára nyitotta meg kapuit a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola, mely ingyenes hétvégi foglalkozásokat nyújt matematikából, fizikából, sakk-játékból általános és középiskolás diákok számára. A...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 16:14 ]
Nagybecskereken második ülését tartotta meg a városi képviselő-testület, amelyen a képviselők Simo Salapurát választották meg az új polgármesternek, aki az elmúlt mandátumban a polgármester segédje volt, a sport, az ifjúság és a turizmus ágazatban fejtette ki tevékenységét. Az alpolgármester maradt a régi, ismét Saša...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 18:29 ]
Barát Tóth Lívia lesz a Hét Nap új főszerkesztője. A hetilap igazgatójának tisztségében marad László Edit. A Magyar Szó élén nem lesz változás, Varjú Márta főszerkesztő és Ökrész Rozália igazgató irányítja továbbra is a napilapot. Nagyobb vita nélkül döntöttek az MNT-tagok a testület ülésén a kinevezésekről,...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:20 ]
Beolvasás folyamatban