Vajdaság
Két szakcsoporttal megkezdődött a 24. Szabadkai Nyári Akadémia
A pedagógusok továbbképzése a járvány csillapodása után folytatódik majd

Hétfőn kezdődött és csütörtökig tart a pedagógusok 24. Szabadkai Nyári Akadémiája. A helyszín az Ivan Sarić Műszaki Iskola. A tervezett hat témakörből csak kettőnek az előadásait tudják megtartani, mivel a járvány miatt az előadók egy része nem tudott Magyarországról Szerbiába utazni. A továbbképzésen részt vevő pedagógusok száma is elenyésző a korábbi évekhez képest, de az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete azt tervezi, hogy legkésőbb szeptemberben folytatják az akadémiát.

De Negri Ibolyát, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete elnökét és Borsits Hornyák Erikát, a szervezet elnökségi tagját kérdezem a rendezvényről.

- Fontosnak tartottuk, hogy élő kapcsolatos legyen továbbra is a Nyári Akadémia, így van bizonyos interakció az előadó és a hallgatóság körében. Amikor együtt vannak a pedagógusok, akkor meg tudják beszélni egymás között a tapasztalataikat. Természetesen minden szabályzatot betartva, amit ez a rendkívüli helyzet előír, szerveztük a rendezvényt – mondja De Negri Ibolya.

- A járványügyi helyzetre való tekintettel az idén a digitális oktatás és a természettudomány szakcsoportokra bejelentkező hallgatók tudnak részt venni az oktatáson – teszi Hozzá Borsits Hornyák Erika. – Kis létszámú, 10-11 fős csoportokban folynak az előadások, mindenkin egészségügyi maszk van és betartottuk, hogy a résztvevők között meglegyen a másfél méteres egymás közti távolság. Így ülnek bent a tanteremben a hallgatók és követik az előadásokat.

- Hányan vannak most a résztvevők, illetve a korábbi években hányan voltak?

- Voltak olyan évek, amikor 350-400 hallgató volt jelen egy időben, különféle szakcsoportokba osztva. Az idén 40 hallgató van jelen, akik aktívan részt vesznek a munkában. Reméljük, hogy a járványügyi helyzet mihamarabb rendeződik, s akkor még a tanév kezdete előtt, augusztus végén, vagy később egy hosszú hétvégén realizálni tudjuk a többi szakcsoport továbbképzését is.

- A tavasszal online folyt az oktatás. Gondolom, ezért van az, hogy most is az interneted oktatás az egyik téma.

- Így van! A tavasszal kezdődött, a járvány miatti távoktatás hozta előtérbe, tette szükségessé, hogy a digitális oktatás legyen az egyik témája a 24. Szabadkai Nyári Akadémiának. Talán mondhatni, hogy ez az egyik legszámosabb szakcsoport, hiszen három kisebb csoportra kellett őket felosztani, úgyhogy több mint 30 hallgatót érdekelt ez a témakör.

- Említettük már, hogy ha lehetőség lesz rá, néhány hét múlva folytatódni fog a Nyári Akadémia. Milyen témákat terveznek még? – kérdezem ismét De Negri Ibolyát.

- Mindenképpen szeretnénk folytatni annak függvényében, hogy a magyarországi előadók mikor tudnak jönni, hiszen még 100 pedagógus vár arra, hogy a képzésen részt vegyen. Több témakörben fogunk még indítani szakcsoportokat. Szó lesz a kisgyermekkori nevelésről, az aktuális fejlesztőpedagógiáról, reflektív oktatásról, a kreatív fejlesztésekről a kisgyermekkorban. Tehát még négy témakört szeretnénk feldolgozni.

- A korábbi években akkreditált pontokat kaptak a résztvevők. A rendkívüli körülmények ellenére is marad az a gyakorlat?

- Igen. Az akkreditáció tovább él, tehát az idei évben is a Nyári Akadémia résztvevői 24 akkreditált pontot fognak szerezni ezzel a képzéssel.

- Ha a pedagógusok most nem tuják megszerezni a szükséges pontokat, akkor ez okoz-e esetleg valamiféle gondot? Bizonyára nagyon sok pedagógus Magyarországra sem tudott eljutni a különféle nyári táborokba?

- A szerbiai oktatási minisztérium előírása szerint öt év alatt kell 100 pontot megszerezni a pedagógusoknak, tehát gyakorlatilag folyamatos lehet ez a képzés, nem jelent hátrányt, ha idén esetleg nem tudnak részt venni ezen a rendezvényen.

A 24. Szabadkai Nyári Akadémia kedden és szerdán is tantermi foglalkozásokkal folytatódik, majd az utolsó napon, csütörtökön Szendrőre és Galambócra kirándulnak a résztvevők.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Könyvet - otthonra program Muzslyán (is) - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 19:42 ]
Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében az idei tanévben a 25. évfolyam tanulói számára nyitotta meg kapuit a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola, mely ingyenes hétvégi foglalkozásokat nyújt matematikából, fizikából, sakk-játékból általános és középiskolás diákok számára. A...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 16:14 ]
Nagybecskereken második ülését tartotta meg a városi képviselő-testület, amelyen a képviselők Simo Salapurát választották meg az új polgármesternek, aki az elmúlt mandátumban a polgármester segédje volt, a sport, az ifjúság és a turizmus ágazatban fejtette ki tevékenységét. Az alpolgármester maradt a régi, ismét Saša...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 18:29 ]
Barát Tóth Lívia lesz a Hét Nap új főszerkesztője. A hetilap igazgatójának tisztségében marad László Edit. A Magyar Szó élén nem lesz változás, Varjú Márta főszerkesztő és Ökrész Rozália igazgató irányítja továbbra is a napilapot. Nagyobb vita nélkül döntöttek az MNT-tagok a testület ülésén a kinevezésekről,...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:20 ]
Beolvasás folyamatban