Vajdaság
Népesedési konferenciát szervez a VANCSESZ

A magyarországi népesedési politika eredményeire szeretné felhívni a szerb döntéshozók figyelmét a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége azzal a nem titkolt céllal, hogy Szerbia vegye át és alkalmazza az egyes elemeket. Nálunk is pusztít a fehér pestis, ezért szemléletbeli változtatásokra lenne szükség a családok támogatásában. Ennek érdekében a VANCSESZ egy nemzetközi konferenciát szervez.

A rendezvényről Krizsán Vilmost, a szövetség elnökét kérdeztük.

- Október elején szeretnénk megszervezni egy nemzetközi népesedési konferenciát. Elsősorban magyar-szerb vonatkozásban akarjuk ismertetni mindazokat a tapasztalatokat, előírásokat, támogatásokat, amiket Magyarországon létrehoztak a családok életének megkönnyítése, a gyermekvállalás ösztönzése, a családok támogatása szempontjából. Emellett a környező országok tapasztalatait is szeretnénk megismerni, mert vannak nagyon jó kezdeményezések Boszniában, a Felvidéken, Erdélyben is. Ezeket is szeretnénk ismertetni, hogy a jó példákat át lehessen venni. A tanácskozás munkájába mindenképpen bekapcsoljuk a politikumot, a szakembereket. Nagyon sokat lehet tanulni egymástól, átvenni a pozitív tapasztalatokat, hiszen nagyon sok olyan véleményt hallunk elsősorban az anyaországból, hogy javultak bizonyos mutatók, például a házasságkötések, a gyermekszületések számát illetően. Kevesebb a válás is, ugyanakkor ösztönzőleg hatnak ezek az intézkedések arra, hogy családot alapítsanak a fiatalok.

- Magyarán azt javasolják, hogy Szerbia is fontolja meg hasonló kedvezmények bevezetését?

- Mindenféleképpen azt is szeretnénk ismertetni, hogy azon intézkedések közül, amik Magyarországon életbe léptek, melyek vonatkoznak ránk is, határon túliakra. Másrészt meg akarjuk vizsgálni, hogy az ottani kedvezményeket az itteni döntéshozók hogyan tudnák alkalmazni.

- Ez akkor azt jelenti, hogy a szerb kormány képviselőit is meghívják a rendezvényre?

- Mindenképpen! Várjuk, hogy felálljon az új kormány. Reméljük, hogy marad pozíciójában Slavica Djukić Dejanović, aki most ezekkel a kérdésekkel is foglalkozik. Szeretnénk, ha az illetékes tartományi titkárság is sokkal aktívabb és konkrétabb intézkedéssekkel is tudna segíteni.

- Pénzkérdésről van szó vagy odafigyelésről inkább?

- Mindig azt mondjuk, hogy a pénz az fontos, de sokkal többet jelent az odafigyelés, sokkal többet jelent, ha a helyükre tesszük a dolgokat, mert itt szemléletbeli kérdésekről is van szó. Egyáltalán, hogy a fiatalok házasságban gondolkodjanak, párkapcsolatban, gyermekvállalásban és –nevelésben, hiszen a család az akkor család, ha a szülőkön kívül 2-3, esetleg több gyermek is van.

- A Magyar Nemzeti Tanács tud-e segíteni valamilyen formában? Hogyan látja?

- Az MNT 2016-ban elfogadta a mi népesedési és családgondozási programunkat. Minden évben támogatnak bennünket. Ennek köszönhetően nagyon sok családbarát rendezvényt, nagyon sok olyan akciót meg tudunk szervezni, ami segíti az ilyen szemléletnek a kialakítását főleg azokon a településeken, ahol aktívabbak a nagycsaládos egyesületek. Az MNT emellett közvetít a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága irányába, amely tavaly óta kiemelt, nemzeti jelentőségű programként kezeli a mi népesedési és családgondozási programunkat.

A rendezvényt a péterrévei nagycsaládos házban szervezik majd meg, mivel sokan még nem ismerik ezt az intézményt.

- A civil kezdeményezés ezen gyümölcsét is be szeretnék majd mutatni a rendezvényen pozitív példaként, hogy ezt is létre tudtuk hozni – mondta Krizsán Vilmos.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Magyar Nemzeti Tanács közreműködve a Magyar Szó Lapkiadó Kft-vel a gyermek- és diáklapok népszerűsítő körútja során eljutották Muzslyára is a kiadványokat, így a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság legújabb példányát a kezükbe vehették a muzslyai diákok. Molnár Attila, az MNT tagja, a Szervó Mihály...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 18:03 ]
A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése elnevezéssel tartottak ma tanácskozást Szabadkán, a Városháza dísztermében. A tanácskozást, amelyen az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Opti-Bike projektum eddig elért...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:11 ]
Újvidéken 250 koronavírussal fertőzött személy van, Vajdaságban pedig 594, közölte a Vajdasági Közegészségügyi Intézet azzal az értékeléssel, hogy bizonytalan a járványügyi helyzet a tartományban. Az egészségügyi intézmény egy hónap után most közölt először adatokat az újvidéki és a tartományi járványügyi...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:05 ]
Beolvasás folyamatban