Vajdaság
Szabadka: A közlekedésbiztonság mellett a turizmus fejlődését is serkentik a kerékpárutak
Tanácskozást tartottak a határokon átnyúló kerékpárút-fejlesztésekről

A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése elnevezéssel tartottak ma tanácskozást Szabadkán, a Városháza dísztermében. A tanácskozást, amelyen az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló Opti-Bike projektum eddig elért eredményeit ismertették, a város két első embere: Stevan Bakić polgármester és dr. Pásztor Bálint, a VKT elnöke nyitották meg.

Stevan Bakić kitűnőnek minősítette a két ország együttműködését, s beszédében a közlekedésbiztonság fontosságát nyomatékosította.

Dr. Pásztor Bálint kiemelte, hogy a kerékpárutak összekötik a határ két oldalán levő településeket, ami elsősorban az ingázóknak fontos, akik napi szinten a másik országban dolgoznak.

Kern Imre, Szabadka alpolgármestere arról beszélt, hogy az IPA programok milyen jelentőséggel bírnak Szabadkán az infrastruktúra fejlesztése szempontjából. Elmondta, eddig mintegy 15 millió euró értékben valósultak meg ilyen programok Szerbiában.

A konferencia keretében elhangzott, hogy a kerékpáros közlekedés, a kerékpárutak kiépítése és a jobb életminőség egymás előfeltételei. A kerékpárutak kiépítése javítja a közlekedésbiztonságot, hozzájárul az egészséges életmód kialakításához, serkenti a turizmus fejlődését, gyorsítja a határátkelést, emellett környezetbarát és költséghatékony közlekedési forma.

Szabadkán 2017. őszén egy nagyobb projekt indult, amelynek köszönhetően Kelebia, Szabadka, Palics és Hajdújárás között kerékpárút épült, illetve Királyhalom és Ásotthalom között is kiépült egy szakasz. Szabadkán a már meglévő 37,4 km kerékpárút mellett még 7,9 km épült meg két fázisban a projektum lezártáig. Az első 3 kilométeres szakasz a kelebiai határátkelőig vezet, és csatlakozik a meglévő, Edvard Kardelj út menti kerékpárúthoz. A másik szakaszban 4,9 km hosszúságú út épült meg, amely a kerékpárfogalom számára köti össze Királyhalom és Ásotthalom településeket. Tompán 3,2 kilométer, Ásotthalmon pedig 6,9 kilométer új kerékpárút valósult meg. Fontos még kiemelni, hogy Szabadka tekintetében egy 25 kilométernyi, míg Tompa vonatkozásában egy 5 kilométernyi kerékpárút-hálózat tervdokumentációja is elkészül a projektum keretében. A projektum összértéke 2,5 millió euró, ebből az EU-s támogatás értéke 2,1 millió euró. A különbséget a települések biztosítják saját forrásaikból. Minderről Újhelyi Ákos köztársasági parlamenti képviselő beszélt, aki korábban a szabadkai városi tanács tagjaként a kerékpárutak építését koordinálta.

A projektum fő lebonyolítója Szabadka, partnertelepülésként pedig Ásotthalom és Tompa vett részt a beruházás megvalósításában. Mindkét település polgármester részt vett a konferencián. Véh László Tompa képviseletében például arról beszélt, hogy a magyar településnek mennyire fontos a beruházás gazdasági szempontból is, hiszen naponta mintegy 200-an járnak át oda dolgozni Szerbiából.

Kovács Elvira köztársasági parlamenti képviselő is felszólalt a rendezvényen, aki beszélt az európai zöld megállapodásról, amely irányt mutat arra vonatkozóan, hogy a környezet maximális védelmével hogyan tartható fenn Európa gazdasága. Az Európai Bizottság szerint a világjárvány utáni felépülésnek mindenképp kell, hogy legyen „zöld oldala” is, ezért a következő időszakban 12 millió új állandó munkahely létrehozását szorgalmazza ezen a területen. Az olyan városok, amelyek egyben oktatási központok is, mint például az ausztriai Graz és Szabadka is, fontos, hogy törekedjenek kerékpárutak kiépítésére, ezzel is védve a környezetet, nem utolsó sorban ezáltal az emberi egészséget, az életminőséget is, hívta rá fel a figyelmet úgy értékelve, hogy Szabadka város, Ásotthalommal és Tompával karöltve megtette az ehhez szükséges lépéseket.

A projekt folytatásaként Hajdújárás és Királyhalom között épül meg a kerékpárút egy újabb, másfél kilométeres szakasza.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2020. SZEPTEMBER 17. [ 19:57 ]

Az egészsére jó hatással van a kerékpározás az autózás helyett.


A közelmúltban a közösségi médiában indult el a találgatás, miszerint az egyre romló járványügyi helyzet miatt bezárják a temetőket mindenszentek és halottak napján. Azonban a temetők képviselői elmondták: ettől nem kell tartani, továbbra is a megszokott nyitvatartási időben várják az emlékezőket az ünnepnapokon...
2020. OKTÓBER 28.
[ 14:08 ]
Október folyamán az általános iskola tetőszerkezetének mintegy felén kicserélték a sérült borítást. Gordán Kolos, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy februárban vették észre a beázást. Már akkor az önkormányzatban megígérték a javításokat, csak a járványhelyzet miatt...
2020. OKTÓBER 28.
[ 11:53 ]
Temerinben és Tiszaistvánfalván... Az 1944/45-ös magyar áldozatokra való emlékezést az idén - a tiszaistvánfalvi (járeki) emlékkereszteknél kezdik szombaton, október 31-én délután 3 órai kezdettel; - Temerinben a hagyományokhoz híven mindenszentek napján, vasárnap délután 4 órakor rójuk le kegyeletünket a...
2020. OKTÓBER 28.
[ 11:09 ]
Beolvasás folyamatban