Vajdaság
Idén is várja a diákokat a Cofman Tehetségfejlesztő Iskola

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében az idei tanévben a 25. évfolyam tanulói számára nyitotta meg kapuit a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola, mely ingyenes hétvégi foglalkozásokat nyújt matematikából, fizikából, sakk-játékból általános és középiskolás diákok számára. A helyszín ezúttal is a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola.

Itt teljesen más az oktatás, mint a hagyományos iskolában, mondja portálunknak nyilatkozva Tóth Gabriella koordinátor.

- Nálunk 90 perc egy foglalkozásnak az időtartama, viszont ennek egy részében foglalkoznak csak emelt szintű versenyfeladatokkal a gyerekek, az óra nagyobb részében játékok, fejtörők, rejtvények vannak, sőt csoportfoglalkozások is, hogy ne csak tőlünk, hanem egymástól is tanuljanak a gyerekek. Nem is veszik észre, hogy tanulnak, mert azt hiszik, hogy játszanak. Ez a tanulás leghatékonyabb módszere.

- A tanári gárdáról mit kell tudni?

- Maradtak a korábbi előadóink, viszik tovább a csoportokat azzal, hogy az egyik kollégánk most van itt a második évben, hisz másodszor szervezünk foglalkozásokat első osztályosoknak. A kicsiket is várjuk tehát és ők szinte kizárólag csak játszanak.

- Hány diákjuk van az idén és honnan érkeztek?

- Pontos számot nem tudok még mondani, mert nem láttam még a mai adatokat, hogy pontosan hány gyerek jött el. Első alkalommal mindig kevesebben vannak, azután még többen csatlakoznak. Legtöbben Szabadkáról és környékéről érkeznek, de vannak Újvidékről, Kúláról is.

- A járvány miatt milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be?

- Itt is maszkot kell, hogy viseljenek a tanulók, pont úgy, mint a valódi iskolákban.

- Utólag is lehet csatlakozni még, hol kell jelentkezniük a gyerekeknek?

- Nem szükséges előre bejelentkezni, bárki jöhet szabadon. A pontos órarendet meg lehet találni a Cofman iskola Facebook oldalán is, illetve az EMPE honlapján. Ugyanezeken a helyeken kérdéseket is fel lehet tenni.

- Eléggé furcsán alakult az elmúlt tanév, voltak-e versenyek? Számon tartják-e, hogy a diákjaik milyen eredményeket érnek el?

- Természetesen! Sajnos nagyon sok verseny elmaradt, többet mostanában pótolnak. Éppen ma is volt egy online verseny, ezért sok gyerek hiányzott. Nagyon szép eredményeket produkálnak a diákjaink a vajdasági fordulókon, de a magyarországi versenyeken is. Sajnos tavaly májusban elmaradt az évzárónk is, azok, akik tavaly is itt voltak, ma kapták meg az emléklapjaikat.

A következő foglalkozást már a jövő szombaton, szeptember 26-án megtartják a szabadkai Ivan Sarić Iskolában. Egyébként havi szinten két foglalkozást terveznek egészen február 6-áig, akkor lesz a Cofman iskolában az utolsó találkozó.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Önkéntes akció Oromon - illusztráció
2020. OKTÓBER 24.
[ 14:58 ]
Pásztor István ma délelőtt Aleksandar Vučićtyal egyeztetett Belgrádban. Erről a VMSZ elnöke Facebook oldalán számolt be. „Örömmel nyugtáztuk, hogy a VMSZ és az SNS is készen áll az együttműködés folytatására” – írta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség Palicson megtartott ’56-os megemlékezése után...
2020. OKTÓBER 23.
[ 21:53 ]
Felújították a nyári alkotóműhelyt a topolyai tó vonzáskörében található Művésztelepen. A kör alakzatban kialakított, külsejében rusztikus kinézetű, banyakemencés objektum a Topolyai-tó védett övezetének határában található. Topolya község mintegy 4,3 millió dinárt fordított a projektre. Csípe Tímea, a...
2020. OKTÓBER 23.
[ 18:38 ]
Horgoson is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. A helyiek rövid alkalmi műsorral készültek, majd megkoszorúzták a 2015-ben felavatott emléktáblát, amely a 1956-os forradalom vajdasági menekültjeinek állít emléket. Rövid alkalmi műsor keretében felléptek a helyi Bartók Béla Magyar Művelődési...
2020. OKTÓBER 23.
[ 16:25 ]
Beolvasás folyamatban