Vajdaság
Idén is várja a diákokat a Cofman Tehetségfejlesztő Iskola
Betűméret:             

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében az idei tanévben a 25. évfolyam tanulói számára nyitotta meg kapuit a Cofman Judit Matematikai Tehetségfejlesztő Iskola, mely ingyenes hétvégi foglalkozásokat nyújt matematikából, fizikából, sakk-játékból általános és középiskolás diákok számára. A helyszín ezúttal is a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola.

Itt teljesen más az oktatás, mint a hagyományos iskolában, mondja portálunknak nyilatkozva Tóth Gabriella koordinátor.

- Nálunk 90 perc egy foglalkozásnak az időtartama, viszont ennek egy részében foglalkoznak csak emelt szintű versenyfeladatokkal a gyerekek, az óra nagyobb részében játékok, fejtörők, rejtvények vannak, sőt csoportfoglalkozások is, hogy ne csak tőlünk, hanem egymástól is tanuljanak a gyerekek. Nem is veszik észre, hogy tanulnak, mert azt hiszik, hogy játszanak. Ez a tanulás leghatékonyabb módszere.

- A tanári gárdáról mit kell tudni?

- Maradtak a korábbi előadóink, viszik tovább a csoportokat azzal, hogy az egyik kollégánk most van itt a második évben, hisz másodszor szervezünk foglalkozásokat első osztályosoknak. A kicsiket is várjuk tehát és ők szinte kizárólag csak játszanak.

- Hány diákjuk van az idén és honnan érkeztek?

- Pontos számot nem tudok még mondani, mert nem láttam még a mai adatokat, hogy pontosan hány gyerek jött el. Első alkalommal mindig kevesebben vannak, azután még többen csatlakoznak. Legtöbben Szabadkáról és környékéről érkeznek, de vannak Újvidékről, Kúláról is.

- A járvány miatt milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be?

- Itt is maszkot kell, hogy viseljenek a tanulók, pont úgy, mint a valódi iskolákban.

- Utólag is lehet csatlakozni még, hol kell jelentkezniük a gyerekeknek?

- Nem szükséges előre bejelentkezni, bárki jöhet szabadon. A pontos órarendet meg lehet találni a Cofman iskola Facebook oldalán is, illetve az EMPE honlapján. Ugyanezeken a helyeken kérdéseket is fel lehet tenni.

- Eléggé furcsán alakult az elmúlt tanév, voltak-e versenyek? Számon tartják-e, hogy a diákjaik milyen eredményeket érnek el?

- Természetesen! Sajnos nagyon sok verseny elmaradt, többet mostanában pótolnak. Éppen ma is volt egy online verseny, ezért sok gyerek hiányzott. Nagyon szép eredményeket produkálnak a diákjaink a vajdasági fordulókon, de a magyarországi versenyeken is. Sajnos tavaly májusban elmaradt az évzárónk is, azok, akik tavaly is itt voltak, ma kapták meg az emléklapjaikat.

A következő foglalkozást már a jövő szombaton, szeptember 26-án megtartják a szabadkai Ivan Sarić Iskolában. Egyébként havi szinten két foglalkozást terveznek egészen február 6-áig, akkor lesz a Cofman iskolában az utolsó találkozó.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban