Vajdaság
Jó hangulatban zajlott a kukoricafesztivál Tordán

Tordán 12. alkalommal tartották meg a Kukoricafesztivált, amely keretében hagyományos módon, kézzel végezték el a kukorica betakarítását. A rendezvény másik része egy főzőverseny volt, amelyre a hagyományos ízeket varázsolták oda a résztvevők.

A rendezvényt hivatalosan Pásztor István, a tartományi képviselőház és a VMSZ elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy Tordára örömmel jön, mert a faluban mindig jó hangulat uralkodik, ami felülemelkedik a mindennapok nehézségein, ami a bizakodásról, a kapaszkodásról, az előrehaladásról szól, és az idelátogatókra is kihat ez a hangulat, mert Tordáról mindenki csak pozitívan feltöltődve, erősebben térhet haza.

Az idei év mindenben más, mint az előzőek voltak, a versenyzők száma is kevesebb lett, hat csapat mutatta be, hogyan is végezték el eleink ezt az őszi parasztmunkát. A kukoricatörők a helyieken kívül Magyarcsernyéről, Kúláról, Feketetóról, Zentáról érkeztek, de egyik csapatban a vajdasági falugazdászok tömörültek. A kukoricát leszedték, a szárat levágták, kúpokat alakítottak ki. A zsűri pedig nagy odafigyeléssel már a reggeli órákban tette a dolgát, hiszen szemügyre vették, sőt meg is kóstolták a reggelire kínált étkeket, valamint átnézték a segédszerszámokat, a cüveket, a sarlót, a szárvágó eszközt, meg aztán arra is odafigyeltek, hogyan is végezték el a munkát a csapatok.

A Sportközpontban az idén mintegy 35 csapat, vagy egyén főzőcskézett, akik a hagyományos ízeket hozták, ki-ki a szülőfalujából, Vajdaság minden tájáról. Az egészben sült birkától, a zúza-, a marhapörköltön keresztül a csirkepaprikásig, de akár a zöldbabfőzeléktől egészen a babgulyásig vegyes volt a felhozatal. A zsűrinek egyáltalán nem volt könnyű dolga.

A részvevők többen is megjegyezték, már nagyon hiányzott nekik egy kis kimozdulás otthonról, egy kis társalgás, egy kis együttlét, még ha a távolságtartást be is tartották, de legalább láthatták az ismerős arcokat, régi barátokat, vagy éppenséggel új ismerősökkel ismerkedhettek.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Önkéntes akció Oromon - illusztráció
2020. OKTÓBER 24.
[ 14:58 ]
Pásztor István ma délelőtt Aleksandar Vučićtyal egyeztetett Belgrádban. Erről a VMSZ elnöke Facebook oldalán számolt be. „Örömmel nyugtáztuk, hogy a VMSZ és az SNS is készen áll az együttműködés folytatására” – írta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség Palicson megtartott ’56-os megemlékezése után...
2020. OKTÓBER 23.
[ 21:53 ]
Felújították a nyári alkotóműhelyt a topolyai tó vonzáskörében található Művésztelepen. A kör alakzatban kialakított, külsejében rusztikus kinézetű, banyakemencés objektum a Topolyai-tó védett övezetének határában található. Topolya község mintegy 4,3 millió dinárt fordított a projektre. Csípe Tímea, a...
2020. OKTÓBER 23.
[ 18:38 ]
Horgoson is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. A helyiek rövid alkalmi műsorral készültek, majd megkoszorúzták a 2015-ben felavatott emléktáblát, amely a 1956-os forradalom vajdasági menekültjeinek állít emléket. Rövid alkalmi műsor keretében felléptek a helyi Bartók Béla Magyar Művelődési...
2020. OKTÓBER 23.
[ 16:25 ]
Beolvasás folyamatban