Vajdaság
Töknapok Nagykikindán: A 600 kilós óriás Csúrogról érkezett
Betűméret:             

Nagykikindán nagy hagyománya van a Töknapokban, ma éppen 35. alkalommal rendezték meg. A koronavírus-járvány árnyékában zajló rendezvény a körülmények ellenére jó hangulatban zajlott, sikeres volt, hiszen mindenféle színű – a fehértől a sötét narancssárgáig – és nagyságú tök érkezett Nagykikindára.

Természetesen, mint minden alkalommal, az idén is kihirdették a legnehezebb és a leghosszabb tököt Nagykikinda, de egész Szerbia egyik leghangulatosabb versenyén. A csúrogi Dušan Jankov negyedik alkalommal vitte el a legnehezebb tökért járó díjat, idén ez 588,5 kiló volt. A második helyezett a zimonyi Dijana Vukadinović, aki egy 431 kilós tökkel versenyzett, a harmadik pedig az a nagykikindai Goran Lazić egy 330 kilós tökkel, aki évek óta nagy lelkesedéssel szervezi a “tökösök” találkozóját.

“Fél év kell egy ekkora tök kineveléséhez. Édesanyám és én gondoztuk. Ugyanakkora, mint a tavalyi, de ez most kevésbé húsos, ezért könnyebb is. Ez nem génmódosított, hanem jól bevált Atlantic fajta, amit a magyar fehértök és egy fajta mexikói tök kereszteződésével kaptak. Jövőre a hosszú tökökkel, a kolbásztökökkel próbálkozom, ezek az óriások már nem jelentenek kihívást”, nyilatkozta Jankov, aki tökével az idén elvitte a 100 ezer dináros fődíjat.

A nagykikindai Goran Lazić hivatalosan is világbajnok, ő termesztette a leghosszabb tököt. A rekordot tavaly Szlovéniában hitelesítették, ahol egy 395,4 cm hosszú tökkel szállt versenybe, amit autóbusszal szállított odáig. Ma hazai terepen egy 312 centissel győzött, a zimonyi Stevan Matić és a temerini Varga István előtt.

Érdekes megjegyezni, hogy 35 évvel ezelőtt, az első töknapon a győztes tök “mindössze” 99 kilogramot nyomott.

Annak ellenére, hogy az idei rendezvény a koronavírus miatt szerényebb volt, a látogatók nem távoztak éhesen, hiszen a házigazdák kitettek magukért, a “bánáti früstüköt” kínáló asztalok roskadoztak az édes és sós kifliktől, fánkoktól, kuglófoktól és egyéb kalácsoktól, amelyek nagyrészt tökből vagy tökkel készültek. Sőt, tökből készül sör és fagylalt is volt.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az egészségház napját ünnepelték Topolyán. Dr. Hadzsy János a topolyai egészségház névadója 173 évvel ezelőtt, 1851 áprilisában született. 2005 óta ezen a napon ünneplik az egészségügyi intézmény napját. Dr. Illés Csilla, az intézmény igazgatónője az egészségház udvarában található Hadzsy-szobornál...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 12:27 ]
Topoly község önkormányzata ebben az évben támogatást irányzott elő a költségvetésben a civil szervezeteknek és sportegyesületeknek. Összesen 119 benyújtott projektet támogatnak, a teljes keret 34,4 millió dinárt tesz ki. A kultúra területén 55 projekt, összesen 15,5 millió dináros támogatásban részesül, a...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:49 ]
A 2024/2025-ös tanévben újabb 20 jogászhallgató nyerheti el a Magyar Nemzeti Tanács által meghirdetett jogászösztöndíjat, írja a pannonrtv.com. A feltételek nem változtak: azok a gólyák igényelhetik, akik még nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel és első alkalommal iratkoznak be valamelyik Szerbiában működő...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:10 ]
Beolvasás folyamatban