Vajdaság
Töknapok Nagykikindán: A 600 kilós óriás Csúrogról érkezett

Nagykikindán nagy hagyománya van a Töknapokban, ma éppen 35. alkalommal rendezték meg. A koronavírus-járvány árnyékában zajló rendezvény a körülmények ellenére jó hangulatban zajlott, sikeres volt, hiszen mindenféle színű – a fehértől a sötét narancssárgáig – és nagyságú tök érkezett Nagykikindára.

Természetesen, mint minden alkalommal, az idén is kihirdették a legnehezebb és a leghosszabb tököt Nagykikinda, de egész Szerbia egyik leghangulatosabb versenyén. A csúrogi Dušan Jankov negyedik alkalommal vitte el a legnehezebb tökért járó díjat, idén ez 588,5 kiló volt. A második helyezett a zimonyi Dijana Vukadinović, aki egy 431 kilós tökkel versenyzett, a harmadik pedig az a nagykikindai Goran Lazić egy 330 kilós tökkel, aki évek óta nagy lelkesedéssel szervezi a “tökösök” találkozóját.

“Fél év kell egy ekkora tök kineveléséhez. Édesanyám és én gondoztuk. Ugyanakkora, mint a tavalyi, de ez most kevésbé húsos, ezért könnyebb is. Ez nem génmódosított, hanem jól bevált Atlantic fajta, amit a magyar fehértök és egy fajta mexikói tök kereszteződésével kaptak. Jövőre a hosszú tökökkel, a kolbásztökökkel próbálkozom, ezek az óriások már nem jelentenek kihívást”, nyilatkozta Jankov, aki tökével az idén elvitte a 100 ezer dináros fődíjat.

A nagykikindai Goran Lazić hivatalosan is világbajnok, ő termesztette a leghosszabb tököt. A rekordot tavaly Szlovéniában hitelesítették, ahol egy 395,4 cm hosszú tökkel szállt versenybe, amit autóbusszal szállított odáig. Ma hazai terepen egy 312 centissel győzött, a zimonyi Stevan Matić és a temerini Varga István előtt.

Érdekes megjegyezni, hogy 35 évvel ezelőtt, az első töknapon a győztes tök “mindössze” 99 kilogramot nyomott.

Annak ellenére, hogy az idei rendezvény a koronavírus miatt szerényebb volt, a látogatók nem távoztak éhesen, hiszen a házigazdák kitettek magukért, a “bánáti früstüköt” kínáló asztalok roskadoztak az édes és sós kifliktől, fánkoktól, kuglófoktól és egyéb kalácsoktól, amelyek nagyrészt tökből vagy tökkel készültek. Sőt, tökből készül sör és fagylalt is volt.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Önkéntes akció Oromon - illusztráció
2020. OKTÓBER 24.
[ 14:58 ]
Pásztor István ma délelőtt Aleksandar Vučićtyal egyeztetett Belgrádban. Erről a VMSZ elnöke Facebook oldalán számolt be. „Örömmel nyugtáztuk, hogy a VMSZ és az SNS is készen áll az együttműködés folytatására” – írta Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség Palicson megtartott ’56-os megemlékezése után...
2020. OKTÓBER 23.
[ 21:53 ]
Felújították a nyári alkotóműhelyt a topolyai tó vonzáskörében található Művésztelepen. A kör alakzatban kialakított, külsejében rusztikus kinézetű, banyakemencés objektum a Topolyai-tó védett övezetének határában található. Topolya község mintegy 4,3 millió dinárt fordított a projektre. Csípe Tímea, a...
2020. OKTÓBER 23.
[ 18:38 ]
Horgoson is megemlékeztek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. A helyiek rövid alkalmi műsorral készültek, majd megkoszorúzták a 2015-ben felavatott emléktáblát, amely a 1956-os forradalom vajdasági menekültjeinek állít emléket. Rövid alkalmi műsor keretében felléptek a helyi Bartók Béla Magyar Művelődési...
2020. OKTÓBER 23.
[ 16:25 ]
Beolvasás folyamatban