Vajdaság
Topolya: Átadták a Pro Urbe díjakat

Átadták Topolya község elismeréseit a községi képviselő-testület ünnepi ülésén. Az illetékes bizottság döntése értelmében Papp László helytörténész és Liszka Péter sportoló kapta a Pro Urbe díjat. Az ülésen levetítettek egy kisfilmet is, amelyben az elmúlt év történéseit foglalták össze.

Az elismeréseket a képviselő-testület díszülésén Szatmári Adrián községi elnök és Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke adta át. Az indoklás szerint Papp Lászlót, írói tevékenysége és helytörténeti gyűjtés terén végzett kimagasló értékmegőrző tevékenységéért terjesztették fel a Pro Urbe díjra. Papp László 1952-ben született Bácskossuthfalván. Munkaszervező mérnök, ékszerész, vadász és nem utolsó sorban helytörténész. Alapító tagja a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaságnak, 1990-től tagja a Monográfia Helytörténeti Egyesületnek, 2019-től az elnöke.

A Települési Értéktárnak alapító tagja és aktív résztvevője, helytörténeti gyűjtése felbecsülhetetlen. Papp László munkássága, a társadalomban vállalt tevékeny szerepe, emberi hozzáállása számunkra igazi kincset jelent, ezért megbecsülésünk jeleként javasoljuk őt a díjra – olvasható Bácskossuthfalva Fejlesztési Alapítványa ajánlásban.

Liszka Péter az egykori Jugoszláviában Petar Čelik mellett a testépítés egyik legjelentősebb alakja volt. 1957-ben Zentagunarason született. Ott végezte az általános iskolát, középiskolába pedig Topolyán járt. Mintegy 150 trófeája közül kiemelhető az 1993-ban szerzett világbajnoki cím, de négyszer volt Európa bajnoka és 23 alkalommal országos bajnok, ebből 17-szer zsinórban. A Toldi testépítő klub alapítója. Sok sikeres versenyző kezdte itt a pályafutását, de sokkal többen járnak oda olyanok, akik csak szeretnének egészségesebben élni, testüket formálni, megmozgatni egy kicsit az izmaikat.

A Za bolju Bačku Topolu – a Jobb Topolyáért egyesület ajánlásában szerepel, példaértékű Liszka Péter sporthoz való viszonyulása, életútja a bizonyíték, hogy a munka, a fegyelem és a kitartás meghozza gyümölcsét.

Plakettet kapott a dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó Testület, melynek tagjai a járványügyi helyzetben példás helytállásról tettek tanúbizonyságot, de tevékenységük évtizedekre visszamenően is figyelmet és elismerést érdemel. Köszönőlevet pedig Radovan Tešić újságíró, Rakk Lajos agronómus, a Gazdakör egyik alapítója, aki a 60-as évektől sokat tett a mezőgazdaság terén. Szintén köszönőlevelet kapott Senka Benčik pedagógus, aki a ruszin nyelv ápolása és megőrzése terén fejti ki tevékenységét.

A díjazottak nevében Papp László mondott köszönetet.

A városnapi díszülésen elsőként Saša Srdić, a községi képviselő testület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Szatmári Adrián Topolya polgármestere ünnepi beszédében összegezte az elmúlt időszak eredményeit.

Szatmári Adrián polgármester az ülést követő nyilatkozatában elmondta, nehéz időszak áll a község lakói mögött. Véleménye szerint az önkormányzatnak az a feladata, hogy biztonságot teremtsen a polgárai számára. Hozzátette még, hogy meglátása szerint Topolya Községének Önkormányzata sikeresen meg tudta valósítani azokat a projekteket is, amelyeket elkezdtek. Azért vagyunk egy sikeres község, mert egységesek vagyunk és mert a községet olyan egyének és szervezetek alkotják, mint amilyeneket ma is kitüntetésben részesíthettünk – tette még hozzá.

A járványügyi helyzetre való tekintettel egy hónap csúszással tartották meg a városnapi díszülést. A koronavírus-járvány miatt idén a többnapos rendezvénysorozat elmaradt. Topolya község Képviselő-testületének mai díszülésén a járványügyi előírásoknak megfelelően, szerény körülmények között a Pro Urbe díjak, a plakett és a köszönőlevelek átadásával ünnepeltek.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Temerinben és Tiszaistvánfalván... Az 1944/45-ös magyar áldozatokra való emlékezést az idén - a tiszaistvánfalvi (járeki) emlékkereszteknél kezdik szombaton, október 31-én délután 3 órai kezdettel; - Temerinben a hagyományokhoz híven mindenszentek napján, vasárnap délután 4 órakor rójuk le kegyeletünket a...
2020. OKTÓBER 28.
[ 11:09 ]
A köztársasági közigazgatásban államtitkárok szintjén vennének részt a kormányzásban - nyilatkozta tegnap a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A VMSZ elnöke megerősítette, a köztársasági közigazgatásban államtitkárok szintjén kívánnak szerepet vállalni. A tartományi kormányról...
2020. OKTÓBER 28.
[ 7:29 ]
A magyarcsernyei helyi közösség finanszírozásával új játszóteret alakítanak ki a falu központjában. - Volt már Magyarcsernyén egy játszótér – emlékezett vissza dr. Tóth László, a helyi közösség elnöke -, de azok a játékok fából készültek és sajnos gyorsan tönkrementek. Elkorhadtak, eltöredeztek, így...
2020. OKTÓBER 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban