Vajdaság
Horvát ház létesül Szabadkán
Felavatták Ivan Antunović püspök szobrát

Horvátország kormánya 20 millió dinárral támogatja a Horvát Nemzeti Tanács (HNT) kezdeményezését, hogy Horvát ház létesüljön Szabadkán. A projekt célja, hogy a központ már folyamatban lévő kiépítése után szakkáderekkel is meg tudják erősíteni az intézményt, hogy az elláthassa a szerbiai horvátság érdekképviseletét. Minderről csütörtök délben egyeztek meg a felek azon a szabadkai tárgyaláson, amelyen Gordan Grlić Radman, a Horvát Köztársaság kül- és európai-ügyi minisztere, Zvonko Milas horvát államtitkár és a HNT vezetői vettek részt.

Jasna Vojnić, a HNT elnöke elmondta, hogy a Horvát házban kap majd helyet a Vajdasági Horvátok Művelődési Intézete, a Hrvatske riječi hetilap szerkesztősége, illetve maga a Horvát Nemzeti Tanács is. A kétszintes épület 900 négyzetméteres lesz, s művelődési rendezvényeknek is helyet ad majd.

Horvátországtól másodízben kapnak ilyen támogatást, de a szerb kormány is támogatja az itteni horvátokat. Ennek köszönhetően több központot is kialakítanak. Kaptak egy helyiséget Belgrádban, illetve a rendelkezésükre bocsájtották Jelačić bán szülőházának egy részét. A határon túli horvátok központi irodája és a HNT a szerződést ma írta alá Szabadkán. Az épületre szánt 20 millió dinár mellett 3 millió dinárt is kapnak káderszükségleteik biztosítására.

Gordan Grlić Radman miniszter arról beszélt, hogy a jószomszédi kapcsolatok megerősítése céljából a baráti jobb nyújtásával érkezett Szerbiába. El szeretnék érni, hogy a szerbiai horvátok is olyan jogokat élvezzenek, mint amilyent a horvátországi szerbek egy 2004-es egyezmény alapján. Horvátország segíteni kívánja Szerbia uniós integrációját. A két ország közti stabil kapcsolatok a régió stabilitását is jelentik, a Nyugat Balkán országai pedig megérdemlik az európai perspektívát, mondta a miniszter.

A horvát delegáció vendéglátóik kíséretében délután részt vett Ivan Antunović/Antunovich János (1815 – 1888.) egykori püspök szobrának az avatásán. Az alkotás a Szent Teréz székesegyház mellett kapott helyet. Az emlékmű felállításáról még 2015-ben született döntés, a püspök születésének 200. évfordulója alkalmából.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Temerinben és Tiszaistvánfalván... Az 1944/45-ös magyar áldozatokra való emlékezést az idén - a tiszaistvánfalvi (járeki) emlékkereszteknél kezdik szombaton, október 31-én délután 3 órai kezdettel; - Temerinben a hagyományokhoz híven mindenszentek napján, vasárnap délután 4 órakor rójuk le kegyeletünket a...
2020. OKTÓBER 28.
[ 11:09 ]
A köztársasági közigazgatásban államtitkárok szintjén vennének részt a kormányzásban - nyilatkozta tegnap a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A VMSZ elnöke megerősítette, a köztársasági közigazgatásban államtitkárok szintjén kívánnak szerepet vállalni. A tartományi kormányról...
2020. OKTÓBER 28.
[ 7:29 ]
A magyarcsernyei helyi közösség finanszírozásával új játszóteret alakítanak ki a falu központjában. - Volt már Magyarcsernyén egy játszótér – emlékezett vissza dr. Tóth László, a helyi közösség elnöke -, de azok a játékok fából készültek és sajnos gyorsan tönkrementek. Elkorhadtak, eltöredeztek, így...
2020. OKTÓBER 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban