Vajdaság
Kishegyes: Elfogadták a költségvetés újraelosztását

Kishegyes község éves költségvetését harmadszor módosították az idén. A tervezett beruházások egy részét halasztani kellett, a folyamatban lévők esetében a munkálatok nem álltak le, de új ütemtervek szerint lassabban haladnak. A büdzsét 457 millió dinárral csökkentették és a keret most 1,02 milliárdot tesz ki, ami így is rekordmagas összeget jelent.

Sárközi István elnökletével a tartotta meg a kishegyesi községi képviselő-testület az ülését, melynek egyik legfontosabb napirendi pontja a költségvetés újraelosztása volt. A büdzsét idén most harmadik alkalommal módosították. Ez a legutóbbi mintegy 32 százalékos csökkenést jelent.

Ismertetőjében Szögi Erzsébet, a költségvetési és pénzügyi osztály vezetője elmondta, hogy így most a költségvetési keret 1 milliárd 20 millió 22ezer 656 dinárt tesz ki. A most elfogadott módosítás alapján a költségvetés bevételi és kiadási oldala egyensúlyban van. A módosításra azért volt szükség, mert bizonyos nagyberuházásokat lassabban valósulnak meg, valamint a község területén tervezett nagyberuházásokat elhalasztották illetve a folyamatban lévő nagyberuházások ugyan nem álltak le, de újra kellett ütemezni a munkatervet. Így a folyamatban lévő szennyvíztisztító kiépítése is lassabban zajlik a tervezettnél. Erre az évre ugyanis mintegy 400 millió dinárt irányoztak elő, a most elfogadott módosítás értelmében viszont 206 millió dinárt költenek el erre a célra. Ezen kívül más nagyberuházási projektumokat is halasztani kellett, például Kishegyesen és Szeghegyen az úgynevezett nyári színpadnak a megépítését is elhalasztották. Így aztán az előzőleg elfogadott keretet 457 millió dinár csökkentették elhalasztották a község három településén tervezett beruházások közül még a piacterek rendbetételét is. Ugyanakkor elhangzott, hogy Kishegyes területén a B1-es illetve a B3-as kút kifúrása, megépítése és a hálózatra kötése a tervezett ütemben megvalósul és így az elkövetkező 10 évre biztosítva lesz a település vízellátása.

Napirenden szerepelt még a község területén működő általános iskolák hálózatára vonatkozó határozati javaslat módosítása is, melynek elfogadásával tulajdonképpen ennek a hálózatnak a részét képezi a topolyai Alapfokú Zeneiskola is. Ezzel kapcsolatban elkészült egy helyi hatástanulmány illetve a zeneiskola is egy hatástanulmányt készített ennek megvalósíthatósága érdekében.

Elfogadták azt a rendelkezést is, miszerint a község területén működő vendéglátóipari létesítményekben a tartózkodási illetéket napi 100 dinárba határozták meg. Kishegyesi község a jelenlegi szerény lehetőségeivel a 4. kategóriába tartozik, ami a vendéglátóipari létesítmények szabályozását illeti és az ebbe a kategóriába tartozóak esetében ez az illeték 60 és 110 dinár közötti sávban lett meghatározva. A határozat elfogadását követően pedig Kishegyesen 100 dinár tartózkodási illetéket kell fizetni, a lakosságnak azonban a különböző kategóriái mentesülnek az illeték fizetése alól illetve bizonyos kategóriák kedvezményben részesülhetnek. Ilyenek a gyógykezelésre érkezők, a hadirokkantak, a rokkantak, illetve a 7 évnél fiatalabb gyermekek, akik után nem kell tartózkodási illetéket fizetni.

Napirenden szerepelt még egy határozati javaslat a szeghegyi Népegyetem felszámolási eljárásának befejezéséről, a Topolyai Alapfokú Zeneiskola kihelyezett tagozatai megnyitásának jóváhagyásáról, valamint a kishegyesi Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény tavalyi évi munkatervének megvalósításáról szóló jelentés jóváhagyásáról.

Elfogadtak ezen kívül még egy szabályzati javaslatot a képviselők, a képviselő-testület, a községi tanács, a polgármester és Kishegyes község egyéb szervei által alapított bizottságok elnöke, elnökhelyettese és tagjai munkájáért járó térítmény magasságának megállapításáról szóló szabályzat módosításáról is. Az ülés a járványügyi előírások betartása mellett komolyabb viták nélkül, gördülékenyen zajlott.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ünnepélyes keretek között adták át pénteken Ludason azt a pihenőhelyet, ami a tervek szerint a kerékpárosok rendelkezésére áll majd, hogy a Ludasi tó partján kerekezve megpihenhessenek és felfrissüljenek. Egy kilátó teszi teljessé a komplexumot, ahonnan remek rálátás nyílik a Ludasi tóra. A pihenőhely az EcoVelo Tour...
2020. OKTÓBER 30.
[ 17:36 ]
Megtartotta negyedik rendes ülését az augusztusban megalakult új községi képviselő-testület. A jelenlevő 27 tag összesen 25 napirendi pontról döntött. Az ülés egy perces csenddel kezdődött Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör közelmúltban elhunyt elnökének tiszteletére és emlékére. A napirendi pontok közül az elsők...
2020. OKTÓBER 30.
[ 17:12 ]
A Vajdasági Klinikai Központban rohamosan nő az ambuláns vizsgálatok és a kórházi kezelést igénylő koronavírusos páciensek száma, tájékoztatott az intézmény. Mint közölték, nagyon gyors tempóban telnek meg a Vajdasági Klinikai Központ kapacitásai, amely megterheli eszközforrásait. Minden arra utal, hogy Szerbia...
2020. OKTÓBER 30.
[ 9:49 ]
Beolvasás folyamatban