Vajdaság
MNT: Szabadkán aláírták a felsőoktatási ösztöndíjpályázat szerződéseit

A Magyar Nemzeti Tanács Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésének köszönhetően immáron tizedik éve hirdette meg felsőoktatási ösztöndíjpályázatait. Az ösztöndíjprogram elemei – az egyetemi látogatások, a felvételi felkészítők, a szerb nyelvi felzárkóztató képzések, a demonstrátori program – mind ahhoz járulnak hozzá, hogy a felsőfokú képzés elvégzése után szakképzett, nyelvtudással rendelkező és a közösségünk iránt elkötelezett friss diplomásokkal erősödjön a vajdasági magyarság.

Az ösztöndíjprogramhoz idén 290 elsőéves és 70 demonstrátorhallgató csatlakozik. Az anyaországi támogatásoknak köszönhetően a Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt évek alatt több mint 4 ezer ösztöndíjast tudott támogatni, s ezzel hozzájárult ahhoz, hogy nagyobb számban válasszák a fiatalok az itthoni továbbtanulást, itthon maradjanak, s a szülőföldön boldoguljanak.

A szerződések ünnepélyes aláírására péntek délután került sor a szabadkai városháza dísztermében, alkalmi műsor keretében. A fiatalokat és a vendégeket, köztük magyarországi diplomatákat, hazai közéleti személyiségeket Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának az elnöke köszöntötte:

- Adni, ajándékozni minden alkalommal nagy öröm. Különösképpen az, amikor a tudásra éhes, kihívásokat kereső és azokat teljesítő, példaértékűen felelősségteljes nemzedék tagjait segítjük.

A támogatott fiatalok olyan értelmiségiek, akik teljesítették a kihívásokat, olyan vajdasági magyarok, akik nem a sajnálkozó harangkongatásra, nem a menni vagy maradni dilemmájára, hanem a nagybetűs küldetésre figyelnek. Közösséget építenek és tisztelik szülőföldjük minden rögét, s büszkék anyanyelvükre,

mondta a többi közt Jerasz Anikó.

Az alkalmi ünnepségen felolvasták Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár levelét, aki rámutatott: különös jelentőséget ad a mai napnak, hogy hosszú idő után ismét a szabadkai városháza, a délvidéki magyarság egyik kortalan jelképeként számon tartott épülete ad helyszínt a szerződések ünnepélyes aláírásának, ami egyben a 10. ilyen rendezvény is. Fontos üzenetet hordoz az a tény is, hogy a felsőoktatási ösztöndíjprogram 2011-es indulása is e patinás falak között történt, emlékeztetett levelében Potápi Árpád János.

A Kárpát-medence magyar közösségeinek szellemi, lelki és anyagi megerősödése érdekében az erős magyar közösségek évében a magyar kormány részéről kiemelt célkitűzés a munka és a tudásértékének a visszaállítása. Ennek záloga a külhonban a szakmailag képzett, anyanyelvüket és az állam nyelvét is magas szinten birtokló szakemberek kinevelése, fogalmazott a magyar nemzetpolitikai államtitkár.

A fiatalok, akik elnyerték az ösztöndíjat, a legkülönbözőbb karokon tanulnak, s olyan versenyképes tudást kapnak, amivel azután a gazdaság és a tudomány területén is lehetőséget ad nekik, hogy kibontakozzanak. Az ösztöndíj 90 és 150 euró közötti összeg, s ezt 10 hónapon keresztül kapják az ösztöndíjasok, ami azt jelenti, hogy minden a tanulmányaik kapcsán felmerülő költségüket lefedi.

Az idén a legtöbb jelentkező a Szabadkai Műszaki Szakfőiskoláról pályázott, majd a sorban következik a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a szabadkai közgazdasági kar, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar, illetve a Műszaki Tudományok Kara szintén Újvidékről. A legtöbb ösztöndíjas Szabadkáról, Topolyáról, Óbecséről, Zentáról és Adáról pályázott.

Az MNT ösztöndíjprogramja valójában egy széleskörű, komplex programot jelent, hisz azonkívül, hogy ösztöndíjat folyósítanak a számukra, lehetőségük van, hogy jelentkezzenek az újvidéki Európa Kollégiumba, illetve bekapcsolódhattak a felvételi előkészítőbe, a szerbnyelvi felzárkóztató kurzusba. Demonstrátorok is a segítségükre állnak az elsőéveseknek, hogy könnyebben be tudjanak illeszkedni az új környezetükbe.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közelmúltban a közösségi médiában indult el a találgatás, miszerint az egyre romló járványügyi helyzet miatt bezárják a temetőket mindenszentek és halottak napján. Azonban a temetők képviselői elmondták: ettől nem kell tartani, továbbra is a megszokott nyitvatartási időben várják az emlékezőket az ünnepnapokon...
2020. OKTÓBER 28.
[ 14:08 ]
Október folyamán az általános iskola tetőszerkezetének mintegy felén kicserélték a sérült borítást. Gordán Kolos, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy februárban vették észre a beázást. Már akkor az önkormányzatban megígérték a javításokat, csak a járványhelyzet miatt...
2020. OKTÓBER 28.
[ 11:53 ]
Temerinben és Tiszaistvánfalván... Az 1944/45-ös magyar áldozatokra való emlékezést az idén - a tiszaistvánfalvi (járeki) emlékkereszteknél kezdik szombaton, október 31-én délután 3 órai kezdettel; - Temerinben a hagyományokhoz híven mindenszentek napján, vasárnap délután 4 órakor rójuk le kegyeletünket a...
2020. OKTÓBER 28.
[ 11:09 ]
Beolvasás folyamatban