Vajdaság
Holnaptól újra közlekedik a vonat Zenta és Szabadka között

Újra megindult a vasúti közlekedés a Szabadka-Zenta közötti szakaszon. A korszerűsítésnek köszönhetően rövidebb időn belül eljuthatunk egyik településről a másikra.

A vasútforgalmi vállalat közleménye szerint a munkálatok tavaly áprilisban kezdődtek meg, és az idei járványügyi helyzetben is folyamatosak voltak. A másfél év során 38,5 km hosszan kicserélték a síneket, a talpfákat és a kavicsréteget, emellett az oromi vasútállomást is rendbe hozták. A munkálatok összértéke 15,3 millió euró volt. A beruházást a Köztársasági Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium támogatta, a beruházó pedig a Szerbiai Vasutak Infrastruktúra Rt. volt.

A személyszállító vonat ezentúl 80 km-es óránkénti sebességgel tud majd közlekedni, míg a teherszállítók 60 km/h-val. A vonatok felújítás előtti sebessége nem haladta meg a 20 km/h-t. A sínek teherbírása, az eddigi 16 tonna helyett, most 22,5 tonna.

Az első vonat az esti órákban gördült rá a sínekre, a holnapi naptól pedig, az eddigi megszokott menetrend alapján közlekedhetünk Zentáról Szabadkára és vissza. A jövőben újabb járatok bevezetését tervezik, így összesen 6 időpont áll majd az utasok rendelkezésére. Az új menetrend december 13-án lép életbe.

A Szabadka és Zenta közötti vasutat 1889-ben építették ki, és utoljára az 1920-as években javították.

Kállai G. Nikoletta
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Nagy Bata Károly
2020. NOVEMBER 20. [ 18:13 ]

Végre! Oly ritka a jó hír, hogy annak már örülni sem igazán tud az ember. . . Sohasem értettem, miért hanyagolták, majd számolták fel azt a sok vasútvonalat, amely sűrűn behálózta vidékünket! Gyanítom, politikai okok miatt. Mert más országban építették ki a vasutat, az állomásokat, és az - továbbra is - Bácska, Bánát népét, gazdaságát szolgálta (volna)!


A Keskenyúton Alapítván kuratóriuma (Schmittné Makray Katalin fővédnök, Botlik József tiszteletbeli kuratóriumi elnök, Cseresnyésné Kiss Magdolna kuratóriumi elnök) Keskenyúton Emlékérmet adományozott a temerini Szabó családnak, adta hírül a Magyar Szó online. A kuratórium közleménye szerint a Szabó család...
2020. DECEMBER 2.
[ 19:06 ]
Vajdaságban az elmúlt 24 órában 1.842 újabb covid-19 fertőzöttet regisztráltak, Újvidéken 465 az új fertőzöttek száma. Ez vajdasági szinten 79-cel több új fertőzöttet jelent az előző napi adatokhoz viszonyítva, Újvidéken pedig 7-tel több a fertőzött. Jelenleg Vajdaságban 28.559 az aktív fertőzött esetek...
2020. DECEMBER 2.
[ 14:55 ]
Kishegyes község önkormányzata által alapított Mezőgazdasági Alap december elsején jelentette meg pályázatait mezőgazdasági termelők részére. Különböző kategóriákban lehet vissza nem térítendő eszközöket igényelni december 11-éig. A teljes pályázati kiírás keretösszege 2,5 millió dinárt tesz ki. , amelyre...
2020. DECEMBER 2.
[ 14:47 ]
Beolvasás folyamatban