Vajdaság
Holnaptól újra közlekedik a vonat Zenta és Szabadka között

Újra megindult a vasúti közlekedés a Szabadka-Zenta közötti szakaszon. A korszerűsítésnek köszönhetően rövidebb időn belül eljuthatunk egyik településről a másikra.

A vasútforgalmi vállalat közleménye szerint a munkálatok tavaly áprilisban kezdődtek meg, és az idei járványügyi helyzetben is folyamatosak voltak. A másfél év során 38,5 km hosszan kicserélték a síneket, a talpfákat és a kavicsréteget, emellett az oromi vasútállomást is rendbe hozták. A munkálatok összértéke 15,3 millió euró volt. A beruházást a Köztársasági Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium támogatta, a beruházó pedig a Szerbiai Vasutak Infrastruktúra Rt. volt.

A személyszállító vonat ezentúl 80 km-es óránkénti sebességgel tud majd közlekedni, míg a teherszállítók 60 km/h-val. A vonatok felújítás előtti sebessége nem haladta meg a 20 km/h-t. A sínek teherbírása, az eddigi 16 tonna helyett, most 22,5 tonna.

Az első vonat az esti órákban gördült rá a sínekre, a holnapi naptól pedig, az eddigi megszokott menetrend alapján közlekedhetünk Zentáról Szabadkára és vissza. A jövőben újabb járatok bevezetését tervezik, így összesen 6 időpont áll majd az utasok rendelkezésére. Az új menetrend december 13-án lép életbe.

A Szabadka és Zenta közötti vasutat 1889-ben építették ki, és utoljára az 1920-as években javították.

Kállai G. Nikoletta
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Nagy Bata Károly
2020. NOVEMBER 20. [ 18:13 ]

Végre! Oly ritka a jó hír, hogy annak már örülni sem igazán tud az ember. . . Sohasem értettem, miért hanyagolták, majd számolták fel azt a sok vasútvonalat, amely sűrűn behálózta vidékünket! Gyanítom, politikai okok miatt. Mert más országban építették ki a vasutat, az állomásokat, és az - továbbra is - Bácska, Bánát népét, gazdaságát szolgálta (volna)!


Közlekedési baleset Antalfalvánál - illusztráció
2021. JÚLIUS 25.
[ 18:48 ]
Falunap Magyarcsernyén - illusztráció
2021. JÚLIUS 25.
[ 8:23 ]
Idén is a környezetvédelem, valamint a térség növény- és állatvilága van górcső alatt az Arcus Környezetvédő Egyesület Öko-camp táborban a Topolyai-tó partján. Az Arcus Környezetvédő Egyesület három évtizede szervezi meg hagyományos nyári táborát. Az idén ezen a héten zajlik több mint 60 résztvevővel a...
2021. JÚLIUS 23.
[ 15:44 ]
Nem tervezett látogatást tett pénteken délelőtt Szabadkán, a Kolevka gyermekotthonban Darija Kisić Tepavčević miniszter, aki a szociálisügyi témákat is felügyeli. Társaságában voltak a mentálisan sérült emberek jogaiért küzdő szervezet (MDRI) képviselői is. A látogatás oka egy névtelen feljelentés volt, amelyben...
2021. JÚLIUS 23.
[ 15:36 ]
Csütörtök délután, a Nándorfehérvári győzelem emléknapján, Magyarkanizsán átadták a Vajdasági Birkózóakadémia épületét, amely a magyarkanizsai önkormányzat, a Magyar Nemzeti Tanács és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia összefogásának köszönhetően, a magyar kormány 1 milliárd 273 millió forintos...
2021. JÚLIUS 22.
[ 21:48 ]
Beolvasás folyamatban