Vajdaság
Kishegyes: 53 aktív fertőzöttet tartanak nyilván
Betűméret:             

Kishegyesen 53 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, ami a legtöbb, a járvány kitörése óta. Eddig összesen 74-en betegedtek meg koronavírus-fertőzésben a község területén lakók közül. Csak hétfőn 11-el nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az egészségház COVID-rendelője elé az önkéntes tűzoltók sátrat építettek.

A katasztrófakockázat csökkentéséről és a rendkívüli helyzetek kezeléséről szóló törvény 43. szakasza alapján és a COVID-19 fertőző betegség járvánnyá nyilvánításáról szóló paranccsal összhangban Kishegyes Község Rendkívüli Helyzetekkel Foglalkozó Törzskara a november 24-én megtartott 13. rendkívüli ülésén elrendelte, hogy zárt térben, illetve azokban a helyzetekben, amikor két személy között nem tartható be az előírt távolságtartás, szabadtéren is kötelező a védőfelszerelés (védőmaszk) viselése.

A szerb kormány rendeletével összhangban, mától 2020. december 3-áig a vendéglátó-ipari létesítmények (éttermek, kávézók, bárok, klubok stb.), bevásárlóközpontok, színházak és mozik, más kulturális intézmények, játék- és fogadótermek nyitvatartási ideje oly módon korlátozódik, hogy 18.00 órától a következő nap reggel 05.00 óráig zárva kell tartaniuk. Kivételt képez a gyógyszertárak nyitva tartása, a benzinkutak üzemanyag-árusítási tevékenysége és az éttermek általi étel-kiszállítás, illetve az ételkiadó pultokon keresztül történő kiszolgálás. Tilos több mint 5 fő zárt térben és szabadtéren történő gyülekezése, amennyiben nem lehetséges az egymás közötti 2 méter távolság betartása, illetve a megfelelő személyes védelmi intézkedés biztosítása. Parkokban és játszótereken, valamint a nyílt térben történő edzés során legfeljebb 5 személy tartózkodhat egy helyen, személyes védelmi intézkedések betartása mellett. Tilos ünnepségeket, valamint sportrendezvényeket és egyéb szórakoztató eseményt szervezni. A vendéglátó-ipari létesítményeket működését úgy kell alakítani, hogy egy asztalnál csak két személy ülhet, kivéve, ha szülőkről és kiskorú gyermekeikről, illetve ha egy háztartásban élő személyekről van szó, és az asztalok között kötelező a 2 méteres távolság. Az iskoláskor előtti intézményekben minden védelmi intézkedést alkalmazni kell. Az egyházi létesítményekben és vallási szertartások során védelmi intézkedéseket kell alkalmazni. A szépség- és fodrászszalonokban, fitneszközpontokban és edzőtermekben védelmi intézkedéseket kell alkalmazni, ami maszk és kesztyű használatát jelenti.

Parancsba foglalták még, hogy gyakran kell fertőtleníteni a nyilvános épületeket, legalább egyszer fertőtleníteni kell a lakóházak közös helyiségeit. Minél gyakrabban le kell fertőtleníteni a közterületeket és piacokat. Betiltják a kollektív sportedzések megtartását, ezenkívül a sportcsarnokok a továbbiakig nem használhatók rekreációs céllal. Elrendelték még, hogy ellenőrizni kell a házi karantén, valamint az érvényben lévő valamennyi járványügyi intézkedés betartását.

Javasolják a munkáltatóknak, hogy tegyék lehetővé az otthonról való munkavégzést minden alkalmazott részére, akiknek munkája azt lehetővé teszi. A temetéseken minimális számú személy vegyen részt, kötelező a maszk- és kesztyűviselet, valamint a helyiségek és személyek fertőtlenítése. A vallási szertartások során is kötelező a maszk- és kesztyűviselet, valamint az egyházi létesítmény fertőtlenítése.

A rendeletet Marko Lazić községi elnök, a Rendkívüli Helyzetekkel Foglalkozó törzskar parancsnoka írta alá.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban