Vajdaság
Rendkívüli helyzetet hirdettek Magyarkanizsán is
Betűméret:             

A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében Magyarkanizsán is rendkívüli helyzetet hirdettek, lévén, hogy a Nagykikindai Közegészségügyi Intézet utolsó jelentése alapján a községben jelenleg 78 aktív fertőzött van, és a fertőzöttek száma növekvő tendenciát mutat.

„A rendkívüli helyzet a kedvezőtlen járványügyi helyzet és a COVID – 19 vírussal fertőzöttek jelentős száma és e szám folyamatos növekedése miatt kerül bevezetésre, valamint az operatív védelmi intézkedések végrehajtása miatt a vírus terjedésének megakadályozása céljából. Ezen döntés végrehajtásáról Magyarkanizsa község rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskara gondoskodik”, áll a községi közleményben, amit Fejsztámer Róbert polgármester, a község rendkívüli helyzetek törzskarának parancsnoka írt alá.

Az elkövetkező időszakban a boltok és egyéb kiskereskedelmi létesítmények nem dolgozhatnak 21 és 5 óra között. Ez a korlátozás nem vonatkozik a gyógyszertárakra, töltőállomásokra és az élelmiszereket kiszállító vendéglátóhelyekre. A vendéglátóipari létesítmények (éttermek, kávézók, bárok, klubok és hasonlók), a bevásárlóközpontok, a színházak, mozik és egyéb kulturális intézmények, valamint a figadóirodák nem dolgozhatnak 18 és 5 óra között.

Ezen kívül kötelező a védőmaszk viselése kint is, bent is, valamint a nem egy háztartásban élő két személy közti másfél méteres távolságtartás, azaz annak betartása, hogy minden 4m²-en egy személy tartózkodhat.

Szabadtéren kötelező a védőmaszk használata minden olyan esetben, amikor nem lehet betartani a személyek közötti 1,5 méteres távolságot (boltok és gyógyszertárak előtt, az autóbusz és más megállókban, stb.).

A védőmaszk viselése kötelező a piacokon a piacok és ez érvényes a vásárlókra és az eladókra egyaránt.

Tilos a nyilvános gyülekezés egyszerre több mint 5 ember számára bel- és kültéren egyaránt, amennyiben nem biztosítható a 1,5 méteres személyközi távolságtartás és a megfelelő személyes védekezés. Ezen intézkedés alól kivételt képeznek a jogi személyek, vállalkozások, oktatási intézmények, a boltok és bevásárlóközpontok, amelyek esetében a személyenkénti 4m²-es korlátozás van érvényben.

A temetéseken résztvevők számát 20 főben korlátozták a védekező intézkedések kötelező betartása mellett.

Javasolt a munkáltatók számára az otthoni munkavégzés lehetővé tétele az alkalmazottak számára, azokban az esetekben, amikor ezt a munkafolyamat lehetővé teszi.

A közúti és vasúti tömegközlekedésben kötelező a védőmaszk viselése, ill. érvényben van az utasok maximális számának korlátozása a jármű hivatalos kapacitásának felére.

Ezekben az esetekben a kiskorú gyermekek és a fogyatékkal élő gyermekek szülei, ill. gyámjai kötelesek biztosítani, hogy a gyermekek viseljék a védőmaszkot.

Az illetékes szervek szigorúan ellenőrzik az otthoni elszigetelés, az otthoni karantén (önkéntes elkülönülés), valamint az összes többi hatályos járványellenes intézkedés betartását.

A járványügyi helyzet romlására való tekintettel, Magyarkanizsa község területén továbbiakban betiltásra kerül a rekreatív jellegű csoportos sporttevékenység – a sportcsarnokokban, az iskolák tornatermében, ill. egyéb zárt helyiségekben. Edzéseket csak a hivatásos sportolók tarthatnak. Elhalasztásra kerül minden sportverseny, kivéve a bajnoki mérkőzések (az ágazati sportszövetség javaslatai és az érvényben lévő kormányrendeletek betartásával).

A középiskolában és az általános iskola felső osztályaiban (ötödiktől nyolcadik osztályig) távoktatás zajlik.

A téli szünet az oktatási intézményekben 2020. december 21-én kezdődik és 2021. január 18-ig tart.

A Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézményben csak az egésznapos tartózkodásra beiratott gyermekeket tudják fogadni, amennyiben a gyermek mindkét szülője igazolni tudja, hogy munkaviszonyban van és hogy munkafeladatait csak a munkáltató székhelyén, ill. szervezeti egységeiben tudja ellátni.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Április 16. és június 13. között a Beodra (Karlova)-Zenta-Szabadka vasútvonalon a szerelvények csak Csókáig közlekednek. A Csóka-Szabadka-Csóka vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, közli a szerb vasúti társaság. A változás érinti a 10.40-kor Nagybecskerekről Szabadkára induló járatot, illetve a...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 11:21 ]
Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikáért, demográfiáért és a nemek közötti egyenlőségért felelős titkár ma 30 nőnek adott át szerződést, akik sikeresen szerepeltek az ingatlanvásárlásra kiírt pályázaton, melynek összértéke 54 millió dinár volt. A pályázat célja a nők helyzetének javítása és gazdasági...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 19:19 ]
Kedden további 15 energiahatékonysági szerződést kötöttek meg a topolyai önkormányzattal a kedvezményezettek. Szatmári Adrián községi elnök további 15 támogatási szerződést írt alá a tavaly kiírt pályázatra jelentkező polgárokkal. Az energiahatékonysági pályázat legutóbbi körében olyan háztartások is...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban