Vajdaság
Az összefogás eredményeként Olivér megkezdheti a génterápiát

Megvalósíthatatlan vállalásnak tűnt, de az összefogás és az erős akarat legyőzött minden akadályt: négy és fél hónap alatt összegyűlt az a 2,3 millió euró, ami ahhoz szükséges, hogy az időközben első életévét betöltő bajmoki Pál Gajódi Olivér megkapja életben maradásához szükséges gyógyszerét és azt a terápiát, ami egészséges és boldog gyermekkort jelenthet a számára.

A kisfiú problémájára elsőként egy szintén bajmoki újságírónő, Martinović Balázs Szilvia hívta fel a figyelmet, akinek Olivérhez hasonló korú kisfia van. Nagy köszönet jár a magyarországi Bodnárné Nagy Tündének is. Szép lassan kibontakozott az akció, s megszületett az eddig talán példa nélküli összefogás. Aki tudott, az segített. Neveket talán fölösleges kiemelni, mindenki tette a dolgát. A sajtó tudósított, gyerekek limonádét árultak, az aktivisták gyűjtéseket szerveztek, kitalálták a jótékonysági licit csoportot, az emberek adakoztak. Volt, aki 100 dinárt tudott adni, volt, aki autót, motorkerékpárt ajánlott fel.

2021 második napjára összegyűlt a pénz. Az aktivisták hétfőn, Szabadkán, a Pannon TV stúdiójában ezt hivatalosan is bejelentették, ismertették Oliver gyógykezeltetésének menetét, s köszönetet mondtak a segítségért.

Olivér 2019 decemberében született, SMA betegségben szenved, a Zolgensma nevű gyógyszerrel történő génterápiás kezelés több mint 2 millió euróba kerül. A gyógykezelés költségeihez Szerbiában, Magyarországon és nemzetközi szinten is folyt a gyűjtés, ez pedig sikerrel járt, mondták el a gyűjtés szervezői.

Gajdos Bajúsz Zolna aktivista beszámolt arról, hogy a kisfiú január 25-én Magyarországra utazik. Az első lépés az lesz, hogy leválasztják a lélegeztetőgépről, utána megkezdődik a három hónapos génterápia. A kezelés után folyamatos fizioterápiára lesz szüksége, hogy állapota tovább javuljon.

Ábrahám Lívia, a Vajdasági Jótékonysági Licit Facebook csoport egyik adminisztrátora volt. Ő arról beszélt, hogy 27 ezer tagja van a csoportnak, s az összefogásnak köszönhető a gyors siker. Elmondta, volt olyan nap, amikor 500 licitet tettek közzé. Véleménye szerint a jó szervezettségnek volt köszönhető a licit sikeres működése: szabályokat állítottak fel, az adminisztrátorok egy chat-szobában állandó kapcsolatban voltak, de a mobiltelefon is folyton a kezükben volt. Sok különleges felajánlás érkezett: egy kerékpárt a felajánló például Adáról hajtott el Zentára, de nyaralásra is lehetett licitálni. Az emberek érezték az összefogás szükségességét, ezért jöttek a felajánlások, s ezért a licitek.

Az egész gyűjtési akció úgy kezdődött, hogy egy topolyai anyuka kitalálta, hogy a piacon kislányaival limonádét árul, hogy a bevételből Olivért segíthessék, mondta a sajtótájékoztatón Fehér Szilvia aktivista. A topolyai akció után ez a példa is ragadóssá vált, de sok egyéb más akció is volt, a finisben például Mikulás és karácsony kapcsán, de december 17-ére, Olivér első születésnapjára is kértek liciteket. Sok pénz befolyt az SMS játékon, hisz ez volt a legegyszerűbb módja, hogy az emberek segítsenek Olivérnek. Az SMS játékban felajánlott legértékesebb tárgy egyébként egy autó volt, mondta Fehér Szilvia.

A budapesti Bethesda Gyermekkórház orvosai fogják eltávolítani Olivér lélegeztetőgépét, majd újra elvégzik a kisfiún azokat a vizsgálatokat, amik a génterápiához szükségesek. Közben az orvosok megrendelik a Zolgensma gyógyszert, és előreláthatólag február közepén kezdődik meg a terápia.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Horvát Rózsa
2021. JANUÁR 5. [ 15:47 ]

Egyáltalán nem fölösleges kiemelni azoknak a nevét, akik végigvitték ezt az embertelen megpróbáltatást jelentő akciót, a felelőségről nem is beszélve.Nagyon is érdekel kik ők, hogyan is működik egy ilyen szervezés.Nagyobb publicitást érdemel.Van-e olyan forum, ahol az év embere cimre lehetne őt-őket benevezni. S vállalnának-e masokért is ilyen szervezést.Minden elismerésem.


rusticus
2021. JANUÁR 4. [ 17:54 ]

Ez egy közösségi sikertörténet! Igaz, nem lehet kiemelni neveket, de az akciót önállóan kezdő topolyai anyuka vállát azért meg lehetne/kellene veregetni. Az embrtelen magas összeg szinte kilátástalan helyzetet sugallt, és mégis... Gratulálok a topolyai anyukának az ötletért, a jó és gyors akcióért Köszönet érte és a jó Isten áldja meg!


A Magyar Nemzeti Tanács 20. rendes ülésének elején egy perces néma felállással emlékeztek Krizsán Vilmosra, a Vajdasági Nagycsaládos Szervezetek Szövetsége elnökére, az MNT egykori tagjára. Az ülés első három napirendi pontja a Magyar Nemzeti Tanács 2020. évi munkabeszámolójának, pénzügyi beszámolójának és...
2021. FEBRUÁR 26.
[ 16:24 ]
Hat évvel ezelőtt adták át a szabadkai Népszínház felújított homlokzatát, a belterület azóta sem készült el, de a külső rész már ismét felújításra szorulna, írja a Magločistač portál. Az ereszcsatornában felgyülemlik a víz, ami a falra csorog, a nedvesség pedig károsítja a falfelületet, ami hullani kezdett, de...
2021. FEBRUÁR 26.
[ 12:05 ]
A közösségi oldalakon elterjedt a hír, miszerint a sokak által kedvelt becsei Fantast kastélyt működtető cég nem kíván a továbbiakban az objektum működtetésével foglalkozni. Március elején bezárják a híres Fantast kastély vendéglátó részét, vagyis az éttermet és a szállodát, illetve az épület beltere sem lesz...
2021. FEBRUÁR 26.
[ 9:43 ]
Beolvasás folyamatban