Vajdaság
Újvidéken gyásznapot hirdetnek Balašević halála miatt

Az újvidéki városi vezetés úgy döntött, gyásznappá nyilvánítják azt a napot, amelyen Đorđe Balašević énekes, dalszerző temetése lesz.

A család még nem közölte a temetés időpontját.

Pénteken délután Újvidéken félárbócra engedték a zászlókat.

Az esti órákban a rajongók az énekes háza előtt virágokat helyeztek és gyertyákat gyújtottak, majd százak gyülekeztek a város főterén, ahol énekkel, gyertyákkal, virágokkal emlékeztek az egykori jugoszláv térség egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb zenészére.

A régióban és a világsajtóban is megemlékeznek róla

A tekintélyes amerikai Washington Postban is hír jelent meg Đorđe Balašević halálával kapcsolatban. “Amikor Jugoszlávia szétesett a kilencvenes években, Balašević nyíltan szembeszállt az összetűzéseket tápláló nacionalizmussal. Emiatt a szerbiai média a háborús időkben messze elkerülte és elhallgatta a zenészt”, írta a Washington Post, hozzátéve, mindennek dacára az etnikailag megosztott balkáni régió kedvence tudott maradni a háborúk után is, megtöltve a hangversenytermeket mindazokban az országokban, amelyek az egykori hat tagköztársaságból jöttek létre.

A horvát és a boszniai hírközlő szervek is tájékoztattak Balašević halálhíréről, s a hír a közösségi média felületein is futótűzként terjedt. A bosznia Kliks hírportál “legendás” előadónak nevezte, akinek dalai “a legmélyebb érzelmeket váltották ki a közönségben”. A horvát állami televízió a “végsőkig háborúellenes és pacifista álláspontot” hangsúlyozta, amely számos dalában, koncertfelvételében és interjújában megjelenik.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Pásztor Magdolna
2021. FEBRUÁR 20. [ 16:20 ]

Sírok, sírok... könnyeim folynak.... megállíthatatlanul!Olyan zenészt vesztettünk el,aki még sok szép zeneszámot tudott volna írni. Köszönjük az eddigieket is!


Flash mob faültetés Horgoson - illusztráció
2021. ÁPRILIS 9.
[ 19:16 ]
Msgr. Večerin Slavko püspök úr március végén, koronavírus fertőzés miatt két hétre bekerült a Szabadkai Közkórházba. Április 8-ára annyira feljavult az állapota, hogy elhagyhatta a szóban forgó intézményt. Jelenleg a püspöki palotában lábadozik. Köszönetét szeretné kifejezni az Egyházmegye papságának és a...
2021. ÁPRILIS 9.
[ 16:00 ]
A Vendéglátósok Egyesületének képviselőivel folytatott egyeztetés után Szabadka Város intézkedéscsomagot fogadott el, hogy megsegítse a nehéz helyzetbe került ágazatot, illetve mindazokat, akik a válságstáb döntése miatt kénytelenek voltak felfüggeszteni a tevékenységüket. A városi tulajdonban lévő...
2021. ÁPRILIS 9.
[ 9:16 ]
Soron kívül kérhetik a polgárok pénteken az AstraZeneca vakcinát a szabadkai új városházán kialakított oltóponton 8 és 20 óra között. Akik inkább a kínai oltóanyagot vennék fel, azok a Kumičić utcai rendelőt kereshetik fel 13 és 20 óra között. Az oltás nincs életkorhoz kötve, mindkét helyen minden nagykorú, 18...
2021. ÁPRILIS 8.
[ 19:35 ]
Beolvasás folyamatban