Vajdaság
Huzsvár László néhai megyéspüspökre emlékeztek Nagybecskereken
Betűméret:             

A Nagybecskereki Egyházmegye első püspöke, msgr. Huzsvár László ma lenne 90 éves, ebből az alkalomból tartottak ünnepi szentmisét - születésének emlékünnepén.

A szentmisét msgr. dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök celebrálta, vele misézett még msgr. Tietze Jenő apostoli protonotárius, nyugalmazott székesegyházi plébános, msgr. Pastyik Róbert általános helynök, nagybecskereki plébános, msgr. Gyuris László pasztorális helynök és Elias Ohoiledwarin atya.

A szentbeszédet msgr. Gyuris László pasztorális helynök mondta, melyben hangsúlyozta, hogy Huzsvár László egykori püspökatya 19 évig volt felelős a Bánság híveiért, előtte a szabadkai püspökség papja volt és nagyon termékeny sajtóapostoli munkát végzett a Hitélet folyóirattal, amely a Kárpát-medence egész katolikus magyarságának nagyon kedvelt folyóirata volt, a híres Képes Biblia is nagyrészt az ő fáradozásának az eredménye.

"A volt püspökünkről, Huzsvár püspök atyáról nyugodtan kijelenthetjük hogy teljesen bánáti lett – szívében biztosan nem tagadta meg származását, de mindvégig mindent megtett értünk. Lelkesen tett mindent: mint a hívők fő lelkipásztora bejárta a püspökség hívőközösségeit, a legkisebb szórványban élőket is, és hirdette az igét, bennünket papokat is rendszeresen összehívott a szokásos közös találkozókra, ünnepekre, azután a plébániák, valamint a püspökség adminisztratív munkájában kellett egyes dolgokat kiegészíteni, továbbá sok építészeti, javítási munka is megtörtént az ő 19 éve alatt, például székesegyházunk szép padlózati munkáját is ő végeztette el. A szórványokban, a kis falvakban tíz új, kis templomot építtetett és a nagyok közül is több esett át kisebb-nagyobb javításon. Mindezért mi, volt hívei és papjai hálával tartozunk – a többit adja meg neki a végtelenül jó Isten. Mi pedig, amikor a főbejáraton jövünk be a székesegyházba, s elmegyünk sírja mellett, mondjunk el mindig egy rövid fohászt érte: Uram, elhunyt Huzsvár püspök atyánk legyen örökre boldog Benned" - fejtette ki homíliájában msgr. Gyuris László atya.

A szentmisét követően a jelenlévők a néhai püspök atya sírjához vonultak a székesegyház előcsarnokába, ahol msgr. dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök mondott imát, majd elhelyezték a kegyelet virágait. Az egyháziak mellett a Magyar Nemzeti Tanács nevében Jerasz Anikó és Újhelyi Nándor koszorúzott, valamint az emlékezés virágait elhelyezték még a Szent György Lovagrend bánáti priorátusának tagjai is, Konrád Emma, Balázs József és Halmai Tibor.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban