Vajdaság
Több száz szabadkai búcsúzott Đorđe Balaševićtől

Szabadka is méltón búcsúzott el Đorđe Balaševićtől. Vasárnap este több száz polgár jelent meg a város főterén, hogy lerója kegyeletét, gyertyát gyújtson, vagy csak néma főhajtással emlékezzen a Pannon tengerészre. Idősek és fiatalok egyaránt megjelentek, hisz dalait mindegyik korosztály szívesen hallgatta.

A megemlékezés elején csendben emlékeztek a gyászolók, majd az énekes legismertebb dalait kezdték énekelni.

A gyertyák közé sokan papírcetliken üzeneteket helyeztek el. Az egyik üzenetben, amit az interneten küldött el egy horvátországi rajongó, azt kérte a szabadkaiaktól, hogy a nevében is gyújtsanak meg egy gyertyát. Kérésének eleget tettek, a horvát rajongó által kért gyertya is ott lobogott Szabadka főterén, a többi között.

Már szombaton is volt gyertyagyújtás ugyanezen a helyszínen, az emberek pedig megosztják egymással Đorđe Balaševićtyel kapcsolatos emlékeiket.

A Subotičke.rs portál jegyezte le Branko Buljovčićnak, a palicsi ifjúsági munkaakciók egyik szervezőjének, résztvevőjének szavait, aki elmesélte, hogy a korabeli generációk himnuszává vált Számítsatok ránk című dal Palicson született. Balašević már akkor is eléggé ismert volt, de még nem volt annyira népszerű, mint később. 4-5 napot töltött Palicson, az ifjúsági munkaakció résztvevői között. Mindenki szerette, mert közvetlen volt. Az énekesnek volt egy kedvenc helye, a szabadtéri amfiteátrum, ahol leült a gitárjával, s játszott. Itt írta a Számítsatok ránk első verzióját néhány munkaakciós, köztük Buljovčić társaságában. Az énekes palicsi tartózkodásának utolsó napján egy koncerttel búcsúzott. Mintegy 300 fiatal előtt énekelt. Az esemény azért is volt feledhetetlen, mert a visszaemlékezések szerint itt ismerte meg későbbi feleségét.

Đorđe Balašević többször is koncertezett Szabadkán, mindig telt ház előtt. Az egyik hangversenye alkalmával, 2001-be azt nyilatkozta a Szabadkai Rádiónak, hogy Szabadka az a város, amely mindig védelmet nyújtott neki, akkor is, amikor más helyeken nem volt tanácsos megjelennie. Szabadka megőrizte mindazt, ami Vajdaság lényege volt, s ezért Đorđe Balašević szívesen jött ebbe a városba.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rendőrség letartóztatta a szabadkai M. A.-t kábítószer előállítása és forgalmazása, engedély nélküli fegyverviselés és robbanóanyag birtoklás gyanújával. Az 53 éves férfi lakásának átkutatásakor 51,5 gramm kokaint, kisebb mennyiségű marihuánát találtak, továbbá kézigránátot és egy a gyanúsított nevére...
2021. FEBRUÁR 23.
[ 14:08 ]
A szabadkai rendőrség letartóztatta az 1988-as születésű M. D-t, akit azzal gyanúsítanak, hogy társával Szabadka környékén betört egy 71 éves asszony házába. Az eset még február elején történt. A férfi társával behatolt az idős asszony házába, megverték és elvették a pénzét. Az elfogott férfit kihallgatták, s...
2021. FEBRUÁR 23.
[ 12:40 ]
A hétvégén sikerült befogni azokat a kutyákat, amelyek a múlt héten a bíróság környékén rátámadtak egy 55 éves szabadkai hölgyre. Mint kiderült, nem kóbor kutyáról van szó, hanem olyan állatokról, amelyeknek van gazdájuk. A legidősebb ebet, a falkavezért elvették a tulajdonostól, s menhelyen helyezték el, hogy...
2021. FEBRUÁR 22.
[ 15:47 ]
Beolvasás folyamatban