Vajdaság
Kivágják a fákat a Verbász és Bácsfeketehegy közötti út mellett

A Bácsfeketehegy és Verbász közötti útszakasz mellett a napokban több száz fát vágtak ki, és ez a polgároknak is szemet szúrt. Többen felháborodtak, míg mások örömmel vették tudomásul hogy a tájidegen fajtájú fákat kivágják, annál is inkább, mert ezen a télen megmutatkozott, hogy bizonyos időjárási körülmények között az ágaik letörnek és az útra dőlve veszélyeztetik a közlekedést is.

Újságírók megkeresték a verbászi és a kishegyesi önkormányzat illetékeseit is és azt az információt kapták, hogy az útkarbantartásában illetékes Szerbia Útjai Közvállalat végzi a tevékenységet.

Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke is felhívta a figyelmet a tájidegen fajok problémájára, mint amilyen a szibériai szil. Hozzátette még, hogy sok esetben nem kellően körültekintően választják meg a fásítás során a növényfajokat. Nem őshonos, invazív vagy tájidegen fajokat telepítenek, aminek később több szempontból is kedvezőtlen hatásai lehetnek. A szibériai szil többi között valószínűleg azért tűnhetett egyes önkormányzati vezetők számára jó megoldásnak, mert gyors növekedésű. Ugyanakkor éppen az idei télen mutatkozott meg, hogy bizonyos időjárási körülmények hatására letörnek az ágai, akár a nagyobb ágak is és ha az út mellett vannak ezek a fák, a közlekedésre is veszélyt jelentenek. A környezetvédő egyesület elnöke elmondta, hogy Verbász község területén más útszakaszok mellett is vágtak ki már korábban fákat, bízik abban, hogy mindez szakszerű vélemények alapján történik, és ahol lehetséges, ott megfelelő fajokkal pótolják majd az ebből eredő a hiányt.

Đurđevac emlékeztetett, hogy Vajdaság területének mindössze 6 százaléka tekinthető zöld övezetnek, bizonyos kritériumok szerint talán még kisebb is ez az arány. Az erdős részek főleg a Tarcal hegyen és a Duna, illetve a Tisza folyó mentén találhatóak és az egyéb részeken jó ha egy százalék a zöld övezet. Ebből számos hátrány származik. Elég, ha csak a most aktuális légszennyezésre gondolunk, de egyéb káros következményei is vannak az erdős részek hiányának.

T. P.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
pontosító
2021. FEBRUÁR 27. [ 17:38 ]

Jó üzlet a FAbiznis. Miért nem ültetik vissza az ellopott szélfogó fasorokat? Sokkal többet lehetne keresni mint így. Vagy nincs idő tíz évet várni? - Az útra dőlt faág jó elmélet, ám a gyakorlatban még nem találkoztam vele tájainkon. 40 év vezetési gyakorlat alatt csak egyszer - Erdélyben egy rettenetes vihar után. Ám az útkarbantartók 20 (húsz) perc alatt járhatóvá tették az utat!


Magyarkanizsa: Sk8 & slam 4 the grund! - illusztráció
2021. ÁPRILIS 20.
[ 16:53 ]
Topolyán növekszik a beoltottak és csökken a fertőzöttek száma. A két dolog összefüggésbe hozható egymással, május elseje utánra a kétszer beoltottak száma meg fogja haladni a hatezret. A topolyai község területén is csökkenő tendenciát mutat az új beazonosított koronavírus fertőzöttek száma. Dr. Illés Csilla, a...
2021. ÁPRILIS 20.
[ 8:53 ]
Nagybecskereken a Miletić utcában levő Idea bevásárlóközpont parkolójában, egy autóban egy férfi holttestére bukkantak. A rendőrség még nem adott ki hivatalos közleményt az esettel kapcsolatban. Nem hivatalos értesülések szerint a helyszíneléskor kizárták a gyilkosság lehetőségét, minden jel szerint a férfi...
2021. ÁPRILIS 19.
[ 23:28 ]
Az első negyedévben 104 baleset történt a Szabadkai Rendőrigazgatóság hatáskörébe tartozó utakon. Három ember vesztette életét, 24 pedig súlyosan megsérült. A legtöbb baleset januárban történt, amikor összesen 39 karambolt jegyeztek. Februárban volt a legtöbb, két halálos áldozat, márciusban pedig a legtöbb...
2021. ÁPRILIS 19.
[ 19:21 ]
Beolvasás folyamatban