Vajdaság
Szabadka negyedik hivatalos nyelve lesz a bunyevác
Betűméret:             

Szabadka képviselő-testülete csütörtöki ülésén elfogadta a javaslatot, hogy a bunyevác nyelv a város negyedik hivatalos nyelve legyen. Ehhez a város statútumának a megváltoztatására lesz szükség. 58 képviselő szavazatott igennel és csak ketten ellenezték a javaslatot.

Mirko Bajić, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének képviselője üdvözölte a döntést, azt hangsúlyozva, hogy a bunyevácok erre egy egész évszázadot vártak. Szavai szerint a döntéssel a bunyevácokat Szabadkán, de Szerbiában is önálló népként, nemzeti kisebbségként ismerték el, amely egyenrangú a többi szerbiai kisebbséggel, saját kultúrája, hagyománya és nyelve van.

A bunyevác kisebbség hivatalos elismerésére a javaslatot Stevan Bakić polgármester tette meg, aki ezzel a bunyevácság iránti barátságáról tett tanúbizonyságot, mondta Dragan Kopunović, szintén a Bácskai Bunyevácok Szövetségének képviselője. Köszönetet mondott Pásztor Bálintnak, a VKT elnökének is, aki ugyancsak támogatta a kezdeményezést. A város ezzel elismerte, hogy a bunyevác nyelvnek egyenrangúnak kell lennie a szerb, magyar és horvát nyelvvel.

Szabadka Polgári Mozgalma nevében Miroslav Milojević azt mondta, senkinek sem kell, hogy emiatt sértve érezze magát, úgy kell vigyázni a bunyevác nyelvre is, mint a közös kultúra egy részére, s együttes erőfeszítéseket kell tenni, hogy jobbá tegyük a várost.

A horvát közösség tagjaként ezen döntés ellen emelte fel szavát Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének elnöke, aki azt mondta, hogy azon bunyevácok nevében beszél, akik horvátnak tartják magukat. Szerinte a bunyevácok háromnegyede érzi magát horvátnak. Azt mondta, jogilag nem lehet a kezdeményezés elé állni. A törvény szerint az lehet hivatalos nyelv egy adott településen, amit a lakosság legalább 15 százaléka beszél. A szabadkai bunyevácok esetében támogatják a pozitív diszkriminációt, de szeretnék, hogy más településeken, ahol a horvátok nem érik el a 15 százalékot, ez a nemzeti közösség is élvezzen pozitív diszkriminációt. A VHDSZ kezdeményezni fogja, hogy a horvát nyelv is legyen hivatalos ott, ahol legalább annyian vannak számarányukban, mint a szabadkai bunyevácok, mert Szabadkán most precedenst teremtettek. Szerinte önálló bunyevác nyelv nem létezik, az csak egy nyelvjárás.

A vita végén Stevan Bakić polgármester elmondta, számára egy nagyon fontos nap volt a mai, hogy érdemben tudtak tenni a bunyevác nyelv érdekében. Kijelentette, voltak olyan vélemények, amelyek sértőek voltak a képviselő-testületre nézve, s bizonyos nagykövetségek bizonyos kijelentései arra vonatkoztak, hogy nem volt jogi alapja a döntés meghozatalának, s annak még következményei lesznek. Mint mondta, ezt a döntést nem a kisujjukból rázták ki, hanem a bunyevác delegáció kérését fogadták el, s egyetlen nép jogai sem sérültek, egyetlen hivatalos nyelv korábbi státusát sem csökkentették.

A mostani döntéssel csak az első lépést tették meg, hogy a bunyevác Szabadkán hivatalos nyelv legyen. Az illetékes bizottságnak el kell készítenie a javaslatot a város statútumának a megváltoztatására, s amikor az elkészül, azt ismét el kell fogadnia a városi képviselő testületnek.

Az ülés napirendjén egyébként több mint húsz pont szerepelt, köztük a városi infrastruktúrát érintő kérdések. Módosították a Harcosok sorakozója helyi közösség részletes szabályozási tervének egy részét, mert garázs épül a Május elseje, a Blaško Rajić, a Nada Dimić és a Joó Lajos utcák közti területen. Saját egészségházat is építenek a helyi közösség területén élő polgároknak, s hogy megteremtsék ennek a jogi feltételeit, azzal kapcsolatban is dokumentumot fogadtak el.

A képviselők emellett meghallgatták három alapítvány tavalyi munkabeszámolóját, illetve idei terveiket is elfogadták.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Jursonovic kálmán
2021. MÁRCIUS 7. [ 9:13 ]

Az összes felmenőm bunyevác,itt Baján élünk,a népünket elválasztó "csík"/granica"ezen oldalán.Már csak nyomaiban értik a szót az itteniek.Csak üdvözölni tudom ami Szabadkán történt.Talán még ide is kihat az e fajta törekvés.Szerte szét hulló nemzetemre igen csak ráférne.


Nagy Bata Károly
2021. MÁRCIUS 6. [ 17:33 ]

Aki csak egy "picurkát" is járatos a történelemben, az tisztában van vele, hogy a bunyevácok NEM horvátok! Szükségtelen ezen "rugózni" - ezen téma melegen tartására csak a horvát politikusoknak van szükségük. Szánalmasak! . . . Egyébként, inasiskolás koromban ott éltem közöttük, a Rókus templom szomszédságában, Szabadkán. Barátságos, segítőkész, szorgalmas, jóravaló embereket tisztelhettem bennük! Érdekes, hogy velem, aki tiszta magyar környezetben nőttem föl, igyekeztek magyarul beszélgetni. Szerintem helyénvaló, hogy a nyelvük hivatalos használatban lesz! (De(!) ne csak papíron, hanem a valóságban is! Sajnos sok, keserű, dühítő történetem van, hogy hogy tisztelik ebben az "országban" a többnyelvűséget.


Garai László
2021. MÁRCIUS 6. [ 13:22 ]

Sikerült leválasztani a bunyevácokat a horvát nemzetről. A 60-70-es években a magyarokkal próbálkoztak. Imitt-amott még virágzik konkoly a búzában - hirdetve, hogy a vajdasági magyarok valami különálló, semmi közük az egyetemes magyarsághoz.


Nostradamus
2021. MÁRCIUS 4. [ 21:02 ]

Ismét aktuális a feliratok cseréje (is) a majdnem felépült színházon, hogy ezután négy nyelven legyen kiírva. De lehet, hogy meg kellene várni az építkezés befejeztét, mert lehet, hogy addig az arab is hivatos lesz Szabadkán.


A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt elnökével egyeztetett Szabadkán. A VMSZ elnöke, dr. Pásztor Bálint azt írta közösségi oldalán, hogy a magyar pártok továbbra is együtt! A bejegyzésben úgy fogalmazott, minden erőnket a lehető legerősebb helyi képviselet...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 9:36 ]
A vajdasági képviselőházba bejutott ellenzéki képviselőcsoportok nem jelölnek alelnököt a tartományi parlamentbe. Két és fél hónapos szünet után holnap, április 25-én folytatódik a tartományi parlament alakuló ülése. Az ellenzék több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy a Szerb Haladó Párt „jogi erőszakot”...
2024. ÁPRILIS 24.
[ 18:24 ]
További 100 ezer dináros támogatás az önkéntes tűzoltó testületeknek, melyek a topolyai község területén működnek. Szatmári Adrián, Topolya község elnöke 100 ezer dinárról szóló támogatási szerződést írt alá a községi önkéntes tűzoltó egyesületek képviselőjével. A polgári védelemre vonatkozó...
2024. ÁPRILIS 24.
[ 16:23 ]
Beolvasás folyamatban