Vajdaság
Szabadka: Dramaturg, történész és nyelvtanár az idei három Dr. Bodrogvári Ferenc-díjas

A Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat odaítélő bizottság meghozta javaslatát, hogy kik kapják meg az idén az elismerést. A díj szabályzata szerint Szabadka képviselő-testülete olyan 40 évnél fiatalabb alkotóknak ítélheti oda az elismerést, akik alkotásaikkal és tetteikkel hozzájárultak a város kulturális életének fejlődéséhez.

A 2021-es díjazottak javaslata: Góli Kornélia dramaturg, Patyi Szilárd történész és Nevena Mlinko szerb nyelv és irodalom szakos tanár. A döntést a városi képviselő-testület hozza meg soron következő ülésén. A névsor is az ülés anyagából derült ki.

Góli Kornélia (1981, Szabadka) Veszprémben szerzett diplomát színháztörténeti szakon, jelenleg pedig a Szegedi Tudományegyetemen tanul, hogy doktori címet kaphasson. Neve közismert a vajdasági magyar színházi életben, nemcsak dramaturgként kamatoztatja tudását, hanem oktatóként is.

Patyi Szilárd (1987, Szabadka) a Szegedi Tudományegyetemen szerzett történészi diplomát, majd mesterdiplomát mint történelem- és filozófiatanár. Többfelé publikál, írásaiban Szabadka régmúlt eseményeit eleveníti fel, de foglalkozik a vajdasági magyarság múltjával is. A Magyar Szó újságírója.

Nevena Mlinko (1988, Szabadka) az Újvidéki Bölcsészkaron, szerb nyelv és irodalom szakon diplomázott, majd szerzett mesterdiplomát. 2020 óta a belgrádi Színházművészeti Karon tanul. Szabadkai általános iskolákban tanít, illetve a Svetozar Marković Gimnáziumban. Verseket, esszéket, könyvkritikákat is ír.

A Dr. Bodrogvári Ferenc-díj minden évben egyszer kerül kiosztásra, június 22-én, dr. Bodrogvári Ferenc filozófus születésnapján. A díjat 1979-ben Sámán-díj néven a névadó dr. Bodrogvári Ferenc nyerte el, majd hirtelen bekövetkezett halála után 1980-ban a díjat róla nevezték el.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Inđija és Ópazova területén a rendőrség három embert zárt ki a forgalomból, mivel azok ittasan vettek részt a közlekedésben. Egy 52 éves kerékpáros szervezetében 3,02 ezrelék alkoholt mutatott ki a műszer. A rendőrök továbbá egy 51 éves ópazovai férfit is megbírságoltak, mivel jogosítvány nélkül, ráadásul...
2021. MÁJUS 7.
[ 13:57 ]
A Zenta községi gyermekeket május hatodikától május 21-éig irathatják be a szülők az iskoláskor előtti intézményekbe – hangzott el tegnap délelőtt az oktatással és ösztöndíjakkal kapcsolatos sajtótájékoztatón. Juhász Attila, oktatással megbízott községi tanácstag ismertette, hogy a község területén idén 179...
2021. MÁJUS 7.
[ 11:35 ]
Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája támogatja a Vegye el a számlát és nyerjen akciót. Az igazság kedvéért azt is be kell ismerni, hogy egy pici önérdek is van e döntés hátterében. Az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium, amikor meghirdette a nyereményjátékot, egy versenyt is indított. Azok a...
2021. MÁJUS 7.
[ 10:33 ]
Beolvasás folyamatban