Vajdaság
Szabadka: Dramaturg, történész és nyelvtanár az idei három Dr. Bodrogvári Ferenc-díjas
Betűméret:             

A Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat odaítélő bizottság meghozta javaslatát, hogy kik kapják meg az idén az elismerést. A díj szabályzata szerint Szabadka képviselő-testülete olyan 40 évnél fiatalabb alkotóknak ítélheti oda az elismerést, akik alkotásaikkal és tetteikkel hozzájárultak a város kulturális életének fejlődéséhez.

A 2021-es díjazottak javaslata: Góli Kornélia dramaturg, Patyi Szilárd történész és Nevena Mlinko szerb nyelv és irodalom szakos tanár. A döntést a városi képviselő-testület hozza meg soron következő ülésén. A névsor is az ülés anyagából derült ki.

Góli Kornélia (1981, Szabadka) Veszprémben szerzett diplomát színháztörténeti szakon, jelenleg pedig a Szegedi Tudományegyetemen tanul, hogy doktori címet kaphasson. Neve közismert a vajdasági magyar színházi életben, nemcsak dramaturgként kamatoztatja tudását, hanem oktatóként is.

Patyi Szilárd (1987, Szabadka) a Szegedi Tudományegyetemen szerzett történészi diplomát, majd mesterdiplomát mint történelem- és filozófiatanár. Többfelé publikál, írásaiban Szabadka régmúlt eseményeit eleveníti fel, de foglalkozik a vajdasági magyarság múltjával is. A Magyar Szó újságírója.

Nevena Mlinko (1988, Szabadka) az Újvidéki Bölcsészkaron, szerb nyelv és irodalom szakon diplomázott, majd szerzett mesterdiplomát. 2020 óta a belgrádi Színházművészeti Karon tanul. Szabadkai általános iskolákban tanít, illetve a Svetozar Marković Gimnáziumban. Verseket, esszéket, könyvkritikákat is ír.

A Dr. Bodrogvári Ferenc-díj minden évben egyszer kerül kiosztásra, június 22-én, dr. Bodrogvári Ferenc filozófus születésnapján. A díjat 1979-ben Sámán-díj néven a névadó dr. Bodrogvári Ferenc nyerte el, majd hirtelen bekövetkezett halála után 1980-ban a díjat róla nevezték el.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban