Vajdaság
Zenta: Megkezdődött az óvodai és iskolai beiratkozások időszaka

A Zenta községi gyermekeket május hatodikától május 21-éig irathatják be a szülők az iskoláskor előtti intézményekbe – hangzott el tegnap délelőtt az oktatással és ösztöndíjakkal kapcsolatos sajtótájékoztatón.

Juhász Attila, oktatással megbízott községi tanácstag ismertette, hogy a község területén idén 179 gyerek fejezi az óvodát: 24-en szerb, 155-en pedig magyar nyelven, míg az általános iskolát végző diákok száma 198, ebből 183-an magyarul, 15-en pedig szerbül fejeznek.

A Zentán működő négy középiskola (a Zentai Ginmázium, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola és az Egészségügyi Középiskola) mindegyikében továbbra is a szokásos, előirányzott négyéves szakok nyílnak. Ezeken összesen 330 hely lesz, ebből a tervek szerint 90 a szerb nyelven tanulók részére, a többi pedig a magyar tagozatokon.

Mindemellett arról is szó volt, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem zentai konzultációs központja az idei évben 50-50 kertészmérnöki és agrármérnöki alapfokú akadémiai stúdiumot biztosít, a mesterképzés alkalmával pedig 15 vidékfejlesztési agrármérnök és 15 kertészmérnök képzésére lesz lehetőség.

A sajtótájékoztatón Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere is jelen volt, aki arról számolt be, hogy az önkormányzat idén is kiírta ösztöndípályázatát a község egyetemi hallgatói részére. Erre nyolc fiatal jelentkezett, mind a nyolc pályázat sikeres volt, ezért az önkormányzat mindegyiküket ösztöndíjban részesíti. Így az önkormányzatnak összesen 28 ösztöndíjasa lesz.

Az elbírálás kapcsán a polgármester hozzátette, hogy a bizottság nagy hangsúlyt fektetett a hiányszakmákra, ezért figyelembe vették a gazdasági igényeket, valamint kikérték a munkaközvetítő és a Magyar Nemzeti Tanács véleményét is. Ebből kifolyólag az ösztöndíjak - más egyetemi tanulmányok mellett - a jogász, a mérnöki, vagy az orvosi karokon tanulók részére biztosítottak.

M.B.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A bácskossuthfalvi helyi közösségi választáson a 18 képviselői hely egyikére 35 személy pályázott. A faluban voltak olyan jelöltek, akik hangos kampányt folytattak, ami helyi közösségi választások esetében nem szokványos. Az első, egyelőre nem hivatalos eredmények szerint a tanács tagjai kivétel nélkül a VMSZ által is...
2021. JÚNIUS 14.
[ 8:41 ]
Vasárnap nagyon sokan keresték fel a szombati tragédia helyszínét, a Kishegyes–Kúla-csatorna azon partszakaszát, ahol két tizenéves lelte halálát szombat délután. Tavaly fiatalok egy csoportja a csatorna egy távolabbi részén gépkocsival landolt a csatornában. Akkor ott hárman vesztették életüket. Egy 16 és egy 14 éves...
2021. JÚNIUS 13.
[ 19:29 ]
Tomislav Momirović építésügyi miniszter, Nebojša Šurlan, a Szerbiai Vasutak infrastruktúráért felelős vezérigazgatója, illetve Krsto Dubroja, a beruházás kivitelezéséért felelős Karin Komerc MD és az RZD International konzorciumának képviselője aláírták a Szabadka - Horgos vasút felújításáról szóló szerződést,...
2021. JÚNIUS 13.
[ 15:41 ]
Beolvasás folyamatban