Vajdaság
Topolya: Fogadták az önkéntes véradókat

Fogadták az önkéntes véradókat a topolyai községi képviselő-testület nagytermében. Több mint félezer aktív önkéntes véradó van a község területén és tavaly is 15 újat vettek nyilvántartásba.

A véradók világnapja alkalmából megszervezett rendezvényen az önkénteseket Kospenda József, a Vöröskereszt topolyai községi szervezete közgyűlésének elnöke, Budimir Marić a Vöröskereszt községi szervezetének titkára, Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere, dr. Pintér Kabai Andrea, a Szabadkai Közkórház vérátömlesztési részlegének a szakorvosa fogadta. Kihirdették a gyerekek számára a véradásról szóló fogalmazás- és rajzpályázat eredményeit és kiosztották az ajándékokat. Ezt követően a véradók is átvehették az elismeréseket. A 35, 50, 75 és 100 alkalommal vért adó önkéntesek kaptak most elismerést. A legtöbbször, 132 alkalommal Makai Károly pacséri önkéntes adott vért. Dragoslav Radovančev 111-szer, Kol István 104 alkalommal, Kalapáti Sándor és Mihelčić Ivan pedig egyaránt százszor adott vért.

Kospenda elmondta, hogy több mint 500 aktív véradó van Topolyán, tavaly 15 új önkéntest is regisztráltak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a véradók világnapja. Ezen a napon köszönetet mondunk a rendszeres véradóknak, felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítunk, hogy rendszeresen adjon vért. A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoport rendszer felfedezőjének születésnapja – mondta Kospenda.

Szatmári Adrián is hangsúlyozta az önkéntes véradás jelentőségét. Kiemelte, hogy az itteni akciók sikeréhez milyen sokban hozzájárul az egészségház, a helyi közösség és a Vöröskereszt által kifejtett szervezőmunka. Dr. Pintér Kabai Andrea pedig azok nevében is köszönetet mondott, akik személyesen azt nem tehetik meg. Budimir Marić elmondta azt is, hogy kiemelkedően jónak látja az önkormányzat hozzáállását a témához.

Fogalmazás kategóriában Tijana Puškaš és Jasna Ševo, a krivajai Vuk Karadžić Általános Iskola tanulói lettek megjutalmazva. A rajzpályázatra beküldött művek értékelése alapján pedig Fodor Nina, Milica Grahovac, Somogyi Balázs és Kiss Henrietta alkotásait díjazták, de minden pályázó dicséretben részesült.

Elismeréseket osztottak ki a falvakban tevékenykedő aktivistáknak és szervezőknek is.

T. P.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Falunapra készül Kishomok - illusztráció
2021. JÚLIUS 27.
[ 10:48 ]
Egy 19 éves fiatalember halt meg abban a balesetben, ami hétfő este negyed 9 tájban történt Szabadkán, a Csorda úton. S. D. (19) nagy sebességgel hajtotta a motort a Csorda úton, majd egy eléje kikanyarodó kisebb teherautónak ütközött. Rendőrségi információk szerint a gépkocsi vezetője nem adta meg az elsőbbséget a...
2021. JÚLIUS 27.
[ 10:45 ]
Kishegyesen az iskola galériájában egy különleges tárlat megnyitójával vette kezdetét az Anna-napok rendezvénysorozata. A Szent Anna templomban ezt követően ünnepi misét celebráltak. Dr. Szőke Anna és a Kishegyesi Értéktár Egyesület Azok az 50-es évek elnevezésű kiállításával kezdődött meg Kishegyesen az idei...
2021. JÚLIUS 26.
[ 21:56 ]
Az elmúlt három hét alatt 300 olyan polgár vette fel a koronavírus elleni védőoltást Szabadkán, akiket korábban az orvosok alapbetegségeik miatt elutasítottak az oltópontokon. Most fokozott orvosi ellenőrzés közepette adták be nekik a vakcinát, de senkinél sem léptek fel nemkívánatos mellékhatások, írja a subotica.com...
2021. JÚLIUS 26.
[ 14:02 ]
Beolvasás folyamatban