Vajdaság
A Vackor szeptembertől várja majd a gyerekeket Szabadkán
Betűméret:             

Július végére befejeződik a Vackor Szabadkai Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény építése. Az épülő óvodában pénteken sajtótájékoztatón számoltak be a munkálatok menetéről, de végig is kalauzolták az újságírókat a leendő óvoda helyiségein az intézményt működtető alapítvány képviselői, továbbá Hajnal Jenő az MNT, és Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében, a magyar kormány támogatásával kerül tető alá a Radić fivérek utcában az 1700 négyzetméteres épület. A telek tulajdonosa, valamint a beruházó a Szekeres László Alapítvány, közölte a sajtótájékoztatón az újságírókkal Somogyi Tünde, az alapítvány ügyvezetője.

Száz kisgyereket tud majd befogadni a háromszintes óvoda. A földszinten és az első emeleten lesznek az óvoda helyiségei, továbbá egy nyitott tornaterem és egy izolációs szoba, a padlástérben pedig a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói és a VM4K képzésein részt vevő személyek végzik majd gyakorlataikat. A földszinten helyet kap egy tornaterem, illetve két bölcsődei terem mellékhelyiségekkel együtt, valamint itt lesz a konyha is, illetve az adminisztrációs helyiségek, sorolta Somogyi Tünde.

Szabadkán ez lesz az egyik legkorszerűbb tanintézmény. Napelemekkel biztosítják majd az elfogyasztásra kerülő áram egy részét. A telek belső részén egy enyhe emelkedő található, ezért a nagy esőzésekre gondolva a csapadékvíz-kezelést retenciós medence kiépítésével oldották meg, ahonnan a csapadék késleltetve kerül át a városi csatornarendszerbe.

Az óvoda céljára három telket sikerült megvásárolni és egységesíteni, illetve a harmadiknak eddig csak egy részét, közölte Hajnal Jenő, a magyar Nemzeti tanács elnöke. Elmondta, hogy a XXI. században komoly feltételeknek kell megfelelniük az óvodáknak, ezért fontos az, hogy 1700 négyzetméter telket sikerült biztosítani az óvoda céljaira.

A hospitálók külön helyiségből figyelhetik majd a foglalkozást az óvodásokkal, illetve a VM4K-ban a Pető-módszer különböző pedagógiai képzésein résztvevő hallgatók számára is megszervezik majd a gyakorlati órákat.

Az alapítvány az MNT alapításában fog működni. A műszaki átvétel után a tartományi illetékes titkárságnál kell az óvodai intézményrendszert regisztráltatni. Időközben ki kell alakítani magát az intézményt, hogy kik vezetik azt, s kik dolgoznak majd ott. Az MNT már konzultált az illetékesekkel, bemutatták, hogy a feltételek megfelelnek majd a XXI. századi elvárásoknak, mondta Hajnal Jenő.

Két bölcsődei és három óvodai csoport fog majd működni az épületben, s az engedélyeztetés után azonnal megkezdik a foglalkozást. A munkálatok befejezése július végére várható, ezután következik az épület műszaki átvétele és az intézmény bejegyzése a tartományi illetékes titkárságnál. Remélik, hogy bár ez bonyolult folyamat, rövid idő alatt megtörténhet, mondta az MNT elnöke.

A teljes rendszer a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében fog megvalósulni, és ebből adódóan azok a kedvezmények, amelyek a többi határon túli régióban is adottak, ebben az óvodában is érvényesülni fognak. Hajnal Jenő reméli, hogy mindezek nagymértékben csökkenteni fogják a szülők gondját, baját, amikor gyermeküket bölcsődébe, óvodába íratják.

Az MNT elnöke azt is elmondta, hogy a tervek szerint az intézménynek 20-25 alkalmazottja lesz, s próbaüzemmel indul majd a munka, csakúgy, mint ahogyan az Európa Kollégium esetében történt.

Pásztor István, a VMSZ elnöke leszögezte, az óvoda építése nem pénz kérdése, hanem ambíció kérdése. Az a fontos, hogy mit akarunk létrehozni a gyermekeinknek, s az épületnek is megvan a maga szimbolikája. Az óvodának ez lesz a központja, de terveznek kihelyezett tagozatokat, például Újvidéken. Pásztor István reményei szerint a Forum nyomda volt helyiségeiben már jövőre létre jöhet a kihelyezett óvodai és bölcsődei tagozat. Máshol is létrehozhatnak hasonló intézményeket, ahol erre igény van, mondta. Ez persze nem azt jelenti, hogy az állami intézményrendszerből ki akarnak vonulni, tette hozzá. Multifunkcionális intézmény lesz ez, mert nemcsak a kicsikre vigyáznak majd és nevelik őket, hanem azok, akik erre a pályára készülnek, itt sajátíthatják majd el a gyakorlati tudnivalókat.

Szeptember elejével az intézményben el fog kezdődni a munka. Aki abban érdekelt, hogy ide írassa a gyerekét, az várja az ezzel kapcsolatos felhívást, semmi mást egyelőre nem kell csinálni. A VMSZ elnöke biztos abban, hogy nagyon gyorsan megszülethetnek a szükséges döntések, és szeptember 1-jén legálisan el tudják majd kezdeni a működést a Vackor Szabadkai Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézményben.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:54 ]
A rendőrség ma fokozottan ellenőrzi a forgalmat. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjék az autóbusz- és teherautó-vezetők által elkövetett szabálysértéseket és bűncselekményeket, közölte a szabadkai rendőrigazgatóság. Mint fogalmaztak, az akció során a közlekedési rendőrök ellenőrzik a veszélyes árukat...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban