Vajdaság
Háromszáz, veszélyeztetett kategóriába tartozó polgár kapta meg a vakcinát Szabadkán

Az elmúlt három hét alatt 300 olyan polgár vette fel a koronavírus elleni védőoltást Szabadkán, akiket korábban az orvosok alapbetegségeik miatt elutasítottak az oltópontokon. Most fokozott orvosi ellenőrzés közepette adták be nekik a vakcinát, de senkinél sem léptek fel nemkívánatos mellékhatások, írja a subotica.com portál.

Ivanka Beoković, a Szabadkai Egészségházak igazgatónője elmondta, hogy azokról a polgárokról van szó, akik a vakcináció kezdete óta jelentkeztek az oltás felvételére, de az orvosok nem ajánlották nekik a vakcinát. Most egy orvosi bizottság tartott konzultációt az egyes esetek kapcsán, illetve megerősített orvosi csapat is a rendelkezésre állt, ha bármilyen nemkívánatos mellékhatás lépett volna fel a pácienseknél.

Szerencsére senkinél sem tapasztaltak semmilyen mellékhatást. Arra kérik tehát a polgárokat, hogy ha valakinek dilemmája van, hogy felvegye-e a vakcinát, jelentkezzen az új városházán lévő oltóponton. Nyilvántartásba veszik, s amikor összegyűlik 20-30 ilyen páciens neve, kiértesítik őket, s fokozott biztonsági intézkedések közepette adják be neki az oltást.

Azok a polgárok, akik nem tartoznak a kockázati csoportokba, s szeretnének oltakozni, mindennap megtehetik azt, hétköznap 8 és 20, hétvégén 8 és 14 óra között az új városházán lévő oltóponton. Előzetes bejelentkezés nélkül is megkaphatják a Sinopharm vagy a Pfizer vakcináját, viszont, ha az orosz készítményt szeretnék felvenni, akkor regisztrálniuk kell az e-Uprava portálon.

Heti szinten most 800-900 oltást adnak be. Általában 500-an vannak azok, akik az első adagot kérik, és 300-an, akik az emlékeztető oltásra jelentkeznek. Most nagyon jók a körülmények az oltás felvételére, amikor a vírus legyengült, s fontos, hogy az ember ne kapja el a vírust a két adag között.

Szabadkán eddig 93 ezer adag vakcinát adtak be, 46 ezer polgár mindkét adagot megkapta, azaz az átoltottság 42,5 százalékos. Fontos tudni, hogy 16 és 18 év közötti fiatalok is felvehetik az oltást.

Szabadkán heti szinten 3-5 új fertőzöttet regisztrálnak, míg 10 nappal ezelőtt 2-3 volt ez a szám. A vírus tehát jelen van a környezetünkben, s nagyon fontos, hogy meggátoljuk a tömeges terjedést. Ennek pedig az a legjobb módja, ha minél nagyobb az átoltottság, mondják a szakemberek.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüreti napok a 250 éves Horgoson - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 10:18 ]
Szeptember 15-én volt 120 éves a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épülete. 1890-ben Haynald Lajos kalocsai érsek Mária Valéria királyi hercegnő házassága örök emlékére 40 ezer forintot utalt át a főkáptalanhoz, hogy abból vagy nőiskola, vagy katolikus kórház épüljön Ókanizsán. Végül az...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 14:10 ]
A koronavírus jelenlétét 379 újvidéki gyermeknél erősítették meg, és több százan vannak karanténban. Ez nagy növekedésnek számít, ugyanis egy hete még az osztályokban jelenléti oktatás folyt. Mindössze csak néhány beteg diákot jegyeztek fel. A városi oktatási hivatal adatai szerint hét gyermek fertőzött a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 11:05 ]
A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete és a Magyar Marketing Szövetség 7. alkalommal hirdette meg felhívását a Városmarketing Gyémánt Díj elnevezésű elismerés elnyerésére. A díjjal a legkiválóbb marketing megoldásokat díjazzák évről évre azzal a céllal, hogy a városmarketing, mint komplex tevékenység...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 10:03 ]
Beolvasás folyamatban