Vajdaság
Kishegyes: Megkezdődött az Anna-napok rendezvénysorozata

Kishegyesen az iskola galériájában egy különleges tárlat megnyitójával vette kezdetét az Anna-napok rendezvénysorozata. A Szent Anna templomban ezt követően ünnepi misét celebráltak.

Dr. Szőke Anna és a Kishegyesi Értéktár Egyesület Azok az 50-es évek elnevezésű kiállításával kezdődött meg Kishegyesen az idei Anna-napok rendezvénysorozata. Az 50-es években forradalmi átalakuláson ment át a közösség. Az emberek elkezdtek gyárakban, üzemekben, intézményekben és vállalatokban dolgozni. Fokozatosan felhagytak a paraszti hagyományokkal. Az öltözködés, a lakáskultúra és a használati tárgyak is megváltoztak és a tárlat keretében ezt mutatták be. Dr. Szőke Anna elmondta, hogy ezt az egyedi kiállítást kedden délelőtt és vasárnap a kishegyesi búcsú alkalmával egész nap meg lehet tekinteni, de kérésre más időpontokban is kinyitják az iskola galériáját. Köszönetet mondott a tartományi támogatásért, melynek köszönhetően a kiállítást meg tudták szervezni. A megnyitón jelen volt Mackó Zsuzsanna tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi altitkár. Sándor István alpolgármester és Kovács Károly kishegyesi tartományi parlamenti képviselő is szólt az egybegyűltekhez a megnyitón. Hangsúlyozták, hogy a rendezvényre egyben úgy is tekinthetünk, mint az iskola közelmúltban felújított galériájának avatójára. Közel 3 millió dináros tartományi támogatásból sikerült ugyanis a közelmúltban a beázó tetőszerkezetet felújítani.

Szőke Anna elmondta még, hogy a kiállítás anyagának összegyűjtésében és rendezésében sokan voltak a segítségére, és külön említette Szabó Henriettát, Tumbász Kornéliát, Talpai Zsanát, Mészáros Mártát, Vörös Juliannát és Fodor Gábort.

A kiállításmegnyitót követően a Szent Anna templomban celebrálták az Anna-napi ünnepi szentmisét. Idén olyan programok, pl. könyvbemutatók, kiállítások gazdagítják az Anna-napok programját, amelyeknek a tavalyi évben gátat szabott a járványhelyzet. Korábban a templom megépítése és felszentelése óta csak egyszer, 1914-ben maradt el a búcsú, mert azon napon kezdték meg a mozgósítást a faluban, a Monarchia hadat üzent Szerbiának. Azóta csak még egy eset volt, amikor a falu legjelentősebb rendezvényének számító búcsú elmaradt, az pedig tavaly volt, amikor a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani. A most kezdődő Anna-napi ünnepségsorozat augusztus 1-jéig tart Kishegyesen. Kedden 20 órától lovaskarusszel-bemutató lesz a Hegyalja utcában, majd 21 órától a Tanyaszínház bemutatója következik. A programsorozat zárására a hétvégén kerül sor. Az Anna-napok rendezvénysorozat fővédnöke az idei évben is a kishegyesi helyi közösség, amely a rendezvények létrejöttét koordinációval és anyagi támogatással is segíti. Az eseményt támogatja még a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi kulturális titkárság.

Lesznek könyvbemutatók. A mi iskolánk – 250 év története című könyv bemutatója, valamint dr. Virág Gábor A kistérségi krónikás című könyvének bemutatója is. Emellett az olyan szokásos események is részét képezik a műsornak, mint a Keressük a búcsú fiát játszóház, a Nők Kishegyesi Fórumának szervezésében, és ilyen lesz a nyugdíjas bál és a Rápóti Labdarúgó Emléktorna és az Öregfiúk Kézilabdatorna. A templomban lesz hangverseny, illetve a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Rizgetős táncegyüttese negyed évszázados, így jubileumi műsort fognak bemutatni az Anna-napok keretében. A rendezvénysorozat szintén szokásos látványossága lesz a vasárnapi lovasbemutató, valamint sor kerül hagyományőrző tűzoltó-bemutatóra is. De fellép majd az Ex-Yu Band, a Deskavaary, az Ethno Trió és DJ HARD Solo is. Pénteken pedig a Cselefendi néptáncegyüttes és a Fokos zenekar közös műsorának címe: Mátyás király aranyszőrű báránya. Lesz tehát idén is templomkoncert, melynek keretében most azokat várják a Szent Anna templomba, akik az első koncerteken is felléptek. Csőke András, a szervező elmondta, hogy rajta kívül most is fellép majd Barcsik Hédi, Linka László, valamint Gál József, és fellép még Tóth András is, aki viszont egyidős a kishegyesi templomkoncerttel.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüreti napok a 250 éves Horgoson - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 10:18 ]
Szeptember 15-én volt 120 éves a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épülete. 1890-ben Haynald Lajos kalocsai érsek Mária Valéria királyi hercegnő házassága örök emlékére 40 ezer forintot utalt át a főkáptalanhoz, hogy abból vagy nőiskola, vagy katolikus kórház épüljön Ókanizsán. Végül az...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 14:10 ]
A koronavírus jelenlétét 379 újvidéki gyermeknél erősítették meg, és több százan vannak karanténban. Ez nagy növekedésnek számít, ugyanis egy hete még az osztályokban jelenléti oktatás folyt. Mindössze csak néhány beteg diákot jegyeztek fel. A városi oktatási hivatal adatai szerint hét gyermek fertőzött a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 11:05 ]
A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete és a Magyar Marketing Szövetség 7. alkalommal hirdette meg felhívását a Városmarketing Gyémánt Díj elnevezésű elismerés elnyerésére. A díjjal a legkiválóbb marketing megoldásokat díjazzák évről évre azzal a céllal, hogy a városmarketing, mint komplex tevékenység...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 10:03 ]
Beolvasás folyamatban