Vajdaság
Kishegyes: Megkezdődött az Anna-napok rendezvénysorozata
Betűméret:             

Kishegyesen az iskola galériájában egy különleges tárlat megnyitójával vette kezdetét az Anna-napok rendezvénysorozata. A Szent Anna templomban ezt követően ünnepi misét celebráltak.

Dr. Szőke Anna és a Kishegyesi Értéktár Egyesület Azok az 50-es évek elnevezésű kiállításával kezdődött meg Kishegyesen az idei Anna-napok rendezvénysorozata. Az 50-es években forradalmi átalakuláson ment át a közösség. Az emberek elkezdtek gyárakban, üzemekben, intézményekben és vállalatokban dolgozni. Fokozatosan felhagytak a paraszti hagyományokkal. Az öltözködés, a lakáskultúra és a használati tárgyak is megváltoztak és a tárlat keretében ezt mutatták be. Dr. Szőke Anna elmondta, hogy ezt az egyedi kiállítást kedden délelőtt és vasárnap a kishegyesi búcsú alkalmával egész nap meg lehet tekinteni, de kérésre más időpontokban is kinyitják az iskola galériáját. Köszönetet mondott a tartományi támogatásért, melynek köszönhetően a kiállítást meg tudták szervezni. A megnyitón jelen volt Mackó Zsuzsanna tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi altitkár. Sándor István alpolgármester és Kovács Károly kishegyesi tartományi parlamenti képviselő is szólt az egybegyűltekhez a megnyitón. Hangsúlyozták, hogy a rendezvényre egyben úgy is tekinthetünk, mint az iskola közelmúltban felújított galériájának avatójára. Közel 3 millió dináros tartományi támogatásból sikerült ugyanis a közelmúltban a beázó tetőszerkezetet felújítani.

Szőke Anna elmondta még, hogy a kiállítás anyagának összegyűjtésében és rendezésében sokan voltak a segítségére, és külön említette Szabó Henriettát, Tumbász Kornéliát, Talpai Zsanát, Mészáros Mártát, Vörös Juliannát és Fodor Gábort.

A kiállításmegnyitót követően a Szent Anna templomban celebrálták az Anna-napi ünnepi szentmisét. Idén olyan programok, pl. könyvbemutatók, kiállítások gazdagítják az Anna-napok programját, amelyeknek a tavalyi évben gátat szabott a járványhelyzet. Korábban a templom megépítése és felszentelése óta csak egyszer, 1914-ben maradt el a búcsú, mert azon napon kezdték meg a mozgósítást a faluban, a Monarchia hadat üzent Szerbiának. Azóta csak még egy eset volt, amikor a falu legjelentősebb rendezvényének számító búcsú elmaradt, az pedig tavaly volt, amikor a járványhelyzet miatt nem lehetett megtartani. A most kezdődő Anna-napi ünnepségsorozat augusztus 1-jéig tart Kishegyesen. Kedden 20 órától lovaskarusszel-bemutató lesz a Hegyalja utcában, majd 21 órától a Tanyaszínház bemutatója következik. A programsorozat zárására a hétvégén kerül sor. Az Anna-napok rendezvénysorozat fővédnöke az idei évben is a kishegyesi helyi közösség, amely a rendezvények létrejöttét koordinációval és anyagi támogatással is segíti. Az eseményt támogatja még a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi kulturális titkárság.

Lesznek könyvbemutatók. A mi iskolánk – 250 év története című könyv bemutatója, valamint dr. Virág Gábor A kistérségi krónikás című könyvének bemutatója is. Emellett az olyan szokásos események is részét képezik a műsornak, mint a Keressük a búcsú fiát játszóház, a Nők Kishegyesi Fórumának szervezésében, és ilyen lesz a nyugdíjas bál és a Rápóti Labdarúgó Emléktorna és az Öregfiúk Kézilabdatorna. A templomban lesz hangverseny, illetve a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Rizgetős táncegyüttese negyed évszázados, így jubileumi műsort fognak bemutatni az Anna-napok keretében. A rendezvénysorozat szintén szokásos látványossága lesz a vasárnapi lovasbemutató, valamint sor kerül hagyományőrző tűzoltó-bemutatóra is. De fellép majd az Ex-Yu Band, a Deskavaary, az Ethno Trió és DJ HARD Solo is. Pénteken pedig a Cselefendi néptáncegyüttes és a Fokos zenekar közös műsorának címe: Mátyás király aranyszőrű báránya. Lesz tehát idén is templomkoncert, melynek keretében most azokat várják a Szent Anna templomba, akik az első koncerteken is felléptek. Csőke András, a szervező elmondta, hogy rajta kívül most is fellép majd Barcsik Hédi, Linka László, valamint Gál József, és fellép még Tóth András is, aki viszont egyidős a kishegyesi templomkoncerttel.

Tóth Péter
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban