Vajdaság
MNT: A túljelentkezés ellenére minden pályázó megkapja a jogászhallgatói ösztöndíjat

Május végén hirdette meg a Magyar Nemzeti Tanács Magyarország Igazságügyi Minisztériuma támogatásával a jogászhallgatói ösztöndíját. Az érdeklődés igen nagy volt, a 12 meghirdetett ösztöndíjra 17-en jelentkeztek, s a hatalmas érdeklődésre való tekintettel úgy döntöttek, mindannyian megkapják a támogatást, jelentették be kedden, Szabadkán, a Magyar Nemzeti Tanács sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Lulić Emil, a pályázati bizottság elnöke mellett jelen volt dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője, aki jogász és egyetemi docens. A pályázat eredményét ő értékelte a sajtótájékoztatón.

Mindenképpen jó hír a közösségünknek, hogy ilyen sok jogászhallgató jelentkezett, mondta Pásztor Bálint, aki szerint mindez annak a kampánynak köszönhető, amit az elmúlt hetekben folytattak a jogászszakma népszerűsítés érdekében.

- A 17 jelentkező azt bizonyítja, hogy vannak olyan elhivatott vajdasági magyar fiatalok, akik hajlandóak itthon tanulni és hajlandóak a jogászszakmát választani, s hajlandóak szerb nyelven a tudnivalókat elsajátítani. Jól döntöttünk, amikor évekkel ezelőtt tárgyalásokat kezdeményeztünk Magyarország Kormánynak Igazságügyi Minisztériumával, hiszen mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy ha nem történik valami radikális változás, akkor egy-két évtized múlva elfogynak a magyarul is tudó jogászok a magán- és a közszférában is. Ezt a gondot orvosolandó döntöttünk úgy, hogy tárgyalásokat kezdeményezünk az igazságügyi minisztériummal.

Pásztor Bálint elmondta, arra gondoltak, hogy elegendő lesz, ha 10 ösztöndíjat biztosítanak azoknak a vajdasági magyar fiataloknak, akik a jogi szakmát szeretnék választani. Most viszont örömmel tölt el a tény, hogy tévedtek, hiszen a 10 ösztöndíj nem elegendő, mert 17-en jelentkeztek.

- Szeretném megköszönni az igazságügyi minisztériumnak, illetve a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hogy nyitottak és rugalmasak voltak, s lehetővé tették, hogy több ösztöndíjat osszunk ki. A jelentkezők nagy számából az következik, hogy jövőre minimum 20 ösztöndíjjal tudunk elindulni, s ha minden évben ezt a számot tudjuk tartani, akkor néhány év múlva elmondható lesz az, hogy biztosítva van a vajdasági magyar jogászutánpótlás.

Pásztor Bálint szerint sokat foglalkoztak az elmúlt időszakban a közbeszédben azzal, hogy a jogszabályi háttér a részarányos foglalkoztatás érdekében biztosítva van, s nincs munkanélküli vajdasági magyar jogászt, hisz nap mint nap keresik őket a munkáltatók.

A 17 jogászhallgató két intézményben kezdi meg őszre tanulmányait. Az újvidéki, állami Jogtudományi Karon, illetve az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás Gazdasági és Igazságügyi Jogi Karának kihelyezett szabadkai tagozatán. Az érdeklődők e két karra jelentkeztek, bár bármelyik karról lehetett a pályázatra jelentkezni.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke hozzátette, hogy ösztöndíj programjuk 2011-ben indult el, s e jogászösztöndíj most modell értékűvé vált, a jövőben ugyanis más jelentős hiányszakmák esetében is alkalmazhatnak majd hasonló támogatási programot.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüreti napok a 250 éves Horgoson - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 10:18 ]
Szeptember 15-én volt 120 éves a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épülete. 1890-ben Haynald Lajos kalocsai érsek Mária Valéria királyi hercegnő házassága örök emlékére 40 ezer forintot utalt át a főkáptalanhoz, hogy abból vagy nőiskola, vagy katolikus kórház épüljön Ókanizsán. Végül az...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 14:10 ]
A koronavírus jelenlétét 379 újvidéki gyermeknél erősítették meg, és több százan vannak karanténban. Ez nagy növekedésnek számít, ugyanis egy hete még az osztályokban jelenléti oktatás folyt. Mindössze csak néhány beteg diákot jegyeztek fel. A városi oktatási hivatal adatai szerint hét gyermek fertőzött a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 11:05 ]
A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete és a Magyar Marketing Szövetség 7. alkalommal hirdette meg felhívását a Városmarketing Gyémánt Díj elnevezésű elismerés elnyerésére. A díjjal a legkiválóbb marketing megoldásokat díjazzák évről évre azzal a céllal, hogy a városmarketing, mint komplex tevékenység...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 10:03 ]
Beolvasás folyamatban