Vajdaság
Zenta: Gyűjtik a búzát a Magyarok Kenyeréhez

Idén is a Zentai Gazdakör székházánál volt a búzaadományok fő gyűjtőhelye, mellyel a vajdasági termelők felajánlásait összesítik. A 11. alkalommal meghirdetett program évről évre népszerűbb. Az aszályos év ellenére a tavalyitól is több búzát vehettek át a nemes kezdeményezés céljára.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége (VASZ) 2021-ben is megszervezte a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programot, vagyis a búza-adományok átvételét a térségben. A gyűjtésre kedden délelőtt került sor a Zentai Gazdakör és a VASz székházánál.

Nagy Miklós, a VASZ elnöke részletezte, hogy a szövetség a kezdetek óta részt vesz ebben a kezdeményezésben, így ez már a 11. gyűjtés, amikor a vajdasági termelők átadhatják a felajánlásaikat. Visszatekintve az első évben nem sokkal több, mint 400 kilót sikerült összegyűjteniük, és akkor a teljes mennyiséget Magyarországra szállították, az ebből készült lisztet pedig a dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta el. Később egyre népszerűbb lett az akció, és évről évre duplázódott a gabonamennyiség. Ezért a szövetség egy olyan döntést hozott, hogy az adományokból származó, és a Borsos malomban készült liszt helyben marad, és olyan egyesületek kapják meg, amelyek hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak. Ilyen például a Nagycsaládosok Egyesülete, a lurkóházak, a szabadkai Kolevka vagy a sérült gyermekekkel foglalkozó civil szervezetek. A program a mottója tükrözi a nemes kezdeményezést, amely szerint: „Egy gyermek mosolya többet ér minden pénznél”.

Az idei szárazabb év ellenére, nem csökkent a gazdák adakozó kedve. A búzászsákok mai összesítésekor már több mint 20 tonna termés gyűlt össze.

A felajánlások először a falugazdászokhoz érkeztek be, majd a különböző településekről gyűjtötték ma egy helyre. Tavaly több, mint 30 település 367 termelője ajánlotta fel egy zsák búzatermését.

A gyűjtés során minden zsákból vesznek egy merőkanálnyi mennyiséget, amelyet egy külön dézsába gyűjtenek. Ez a sokféle búza kerül az Összeöntés Ünnepén a közös őrleménybe, melyből a Magyarok Kenyere készül. Így járul hozzá minden gazda a kárpát-medencei kenyérhez. Az összeöntés augusztus 6-án lesz Ópusztaszeren.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüreti napok a 250 éves Horgoson - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 10:18 ]
Szeptember 15-én volt 120 éves a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épülete. 1890-ben Haynald Lajos kalocsai érsek Mária Valéria királyi hercegnő házassága örök emlékére 40 ezer forintot utalt át a főkáptalanhoz, hogy abból vagy nőiskola, vagy katolikus kórház épüljön Ókanizsán. Végül az...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 14:10 ]
A koronavírus jelenlétét 379 újvidéki gyermeknél erősítették meg, és több százan vannak karanténban. Ez nagy növekedésnek számít, ugyanis egy hete még az osztályokban jelenléti oktatás folyt. Mindössze csak néhány beteg diákot jegyeztek fel. A városi oktatási hivatal adatai szerint hét gyermek fertőzött a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 11:05 ]
A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete és a Magyar Marketing Szövetség 7. alkalommal hirdette meg felhívását a Városmarketing Gyémánt Díj elnevezésű elismerés elnyerésére. A díjjal a legkiválóbb marketing megoldásokat díjazzák évről évre azzal a céllal, hogy a városmarketing, mint komplex tevékenység...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 10:03 ]
Beolvasás folyamatban