Vajdaság
Kishegyes: Ma zárul az Anna-napok rendezvénysorozat

Ünnepi szentmisével, lovas felvonulással, valamint a délutáni és esti művelődési műsorral és hangversenyekkel zárul Kishegyesen az Anna-napi, egyhetes rendezvénysorozat. A műsort a falu civil szervezetei állítják össze, a helyi közösség koordinálásával. Még hétfőn délután az Azok az 50-es évek című kiállítás megnyitójával az iskola felújított galériájában vette kezdetét.

Közel egy hétig tartó rendezvénysorozat előzte meg Kishegyesen a búcsút, mely minden évben a falu egyik legnagyobb ünnepe. Színházi előadások, könyvbemutatók, zenei, népzenei estek, komoly- és könnyűzenei koncertek, sportversenyek, lovasfelvonulás, lovasbemutató, kiállítások, kirakodóvásár és ünnepi kavalkád — mindez része idén is Kishegyesen az Anna-napok rendezvénysorozatnak.

A kishegyesi Szent Anna-templomot 1788-ban szentelték fel. Ezért mondhatjuk, hogy már évszázadok óta a falu egyik legjelentősebb eseményének számít a búcsú, melyet minden évben a július 26-ához, azaz a Szent Anna napjához legközelebb eső vasárnapon tartanak meg. A több mint 200 év alatt kétszer maradt el csak: 1914-ben ezen a napon kezdődött a mozgósítás, a monarchia hadat üzent Szerbiának és elmaradt a búcsú. Tavaly pedig a járványhelyzet miatt nem szerveztek rendezvényeket és nem volt kirakodóvásár sem. Pedig egy különleges varázsa az eseménynek, hogy ezen a napon már hagyományosan hazatérnek mindazok, akik itt születtek, de már nem itt élnek, valamint azok, akik valamilyen módon kötődnek Kishegyeshez. Aki már belekóstolt a kishegyesi búcsú hangulatába, az tudja, hogy valóban megható élmény itt lenni.

Több mint húsz éve szervezik meg a búcsút megelőző időszakban az Anna-napokat. Dr. Szőke Anna 1994-ben szervezte meg először a rendezvénysorozatot, azt megelőzően csupán a búcsú napját ünnepelték meg a faluban.

Pénteken, dr. Virág Gábor A kistérségi krónikás című könyvének bemutatója az iskola ebédlőjében került megrendezésre. Ezt 20 órától a Cselefendi néptáncegyüttes és a Fokos zenekar Mátyás király aranyszínű báránya című műsora követte a színházteremben. 21 órától a Muskátli, a Vajdaság virágai című zenés dokumentumfilmet vetítették a Bandi sörházban. Szombaton nyugdíjasbál volt a nyugdíjasotthonban. Keressük a búcsúfiát a Női Fórum székházában gyermekprogramot szerveztek. A Topolya–Kishegyes öregfiúk-kézilabdatalálkozó a kézilabdapályán következett, majd pedig A mi iskolánk – 250 év története című könyv bemutatója az iskola ebédlőjében. A Dombos Wine Clubban az Ethno trió lépett fel, a Story kávézóban pedig DJ Hard Solo.

A délelőtti lovasbemutatót és a tűzoltók bemutatóját, valamint az egyéb eseményeket 17 órakor Anna-napi hangverseny követi a templomban. 18 órakor kezdődik a Rápóti-emléktorna a labdarúgópályán, a Szabadkai Fúvószenekar pedig 18 óra 30 perckor ad koncertet a színház előtt. A 25 éves Rizgetős táncegyüttes jubileumi műsora 20 órakor kezdődik a színházteremben, akárcsak a Deskavaary együttes koncertje a Story kávézóban. A rendezvénysorozat az Ex-Yu Bend fellépésével zárul, amely 22 óra 30 perckor kezdődik a Story kávézóban.

T. P.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy perc néma hallgatással és koszorúval emlékeztek ma Szabadkán, a Sárga ház előtt a 80 évvel ezelőtti borzalmakra, amikor Bácska Magyarországhoz való visszacsatolása után az épületbe zárták azokat, akikről azt vélték, hogy az új rendszer ellenségei. A megemlékezést Margareta Bašaragin, az újvidéki Női...
2021. SZEPTEMBER 23.
[ 19:40 ]
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága mintegy 100 mesekönyvet küldött a Vajdaságba, és Szőke Annát, a Brunszvik Teréz Óvodapedagógusok Egyesületének elnök asszonyát bízták meg, hogy juttassa el oda a könyvcsomagot, ahol a legnagyobb szükség van...
2021. SZEPTEMBER 23.
[ 18:29 ]
Körmöci Károly 1947-ben született Magyarkanizsán. Középiskolai tanulmányait Törökkanizsán végezte, majd a szabadkai Közgazdasági Főiskolán szerzett diplomát. Volt községi képviselő, a községi végrehajtó tanács tagja, majd alelnöke. 1996 és 2000 között a végrehajtó bizottság elnöki posztját töltötte be, ezt...
2021. SZEPTEMBER 23.
[ 17:04 ]
Beolvasás folyamatban