Vajdaság
Vučević: Vajdasági nemzet nem létezik

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere kijelentette, hogy azt az elképzelést, hogy a polgárok a népszámláláskor vajdasági nemzetiségűnek vallják magukat, "érzelmileg és tudományosan meg kell dönteni".

„Nem akadályozhatok meg senkit abban, hogy eszkimónak és marslakónak vallja magát, de nem engedhetjük meg, hogy valami, ami nem létezik, jogilag, az alkotmányba kerüljön." - mondta Vučević.

"Ugyanaz lenne, mintha a népszámláláskor šumadijai, hercegovinai, vagy szerémségi illetve újvidéki nemzetiségűnek vallanánk magunkat " - mondta Vučević, és hangsúlyozta, hogy nem hiszi, hogy egyetlen magyar is vajdasági nemzetiségűnek fogja vallani magát.

"Úgy gondolom, hogy ez az elképzelés nem valósulhat meg, és a Szerb Haladó Párt (SNS), mint a legerősebb párt, a polgárok legnagyobb támogatásával, nem engedheti meg, hogy ilyesmi megtörténjen, és hogy a valóságot meghamisítsák" - mondta Vučević.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
mukica
2021. SZEPTEMBER 9. [ 14:19 ]

A moderátor figyelmébe: Csupán rá kívántam mutatni a "vajdasági nemzet" valódi történelmi gyökerére, ami már megszületése pillanatában szembe ment a magyar érdekekkel. A kilencvenes években a hatalmát veszített korábbi vajdasági szerb kommunista elit elevenítette fel, nem kis mértékben hasonló szándékkal, de Milosevic-ellenes éllel is, ezért egy ideig imponált a tájékozatlanabb magyaroknak.


Nagy Bata Károly
2021. SZEPTEMBER 6. [ 18:35 ]

Igaza van "mukica", csak erről, hogy a német nyelv volt a hivatalos, és a galádságukért kapták jutalmul, nem szokásuk beszélni. Nekünk magyaroknak nincs vajdaságunk (az a lengyeleknek van, pl. mint közigazgatási terület). Én inkább bácskainak vallom magam, ha netalán valaki kérdezi. Mint nemzet nem létezik sem jugoszláv, sem vajdasági - ez kitaláció, "felvizezés" céljából.


mukica
2021. SZEPTEMBER 6. [ 16:43 ]

Hogyne létezett volna: a Szerb Vajdaság és Temesi Bánság, amit 1849-ben kaptak jutalmul a magyar szabadságharc leverésében játszott szerepükért, élén Ferenc József nagyvajdával és német hivatalos nyelvvel.

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2021. SZEPTEMBER 6. [ 16:49 ]
Ebből ön szerint az következik, hogy van vajdasági nemzet?

Istvan
2021. SZEPTEMBER 3. [ 14:13 ]

Vajdaság létezett , létezik es létezni is fog!

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2021. SZEPTEMBER 6. [ 16:51 ]
Nem Vajdaságról van szó, hanem vajdasági nemzetről.

Egy perc néma hallgatással és koszorúval emlékeztek ma Szabadkán, a Sárga ház előtt a 80 évvel ezelőtti borzalmakra, amikor Bácska Magyarországhoz való visszacsatolása után az épületbe zárták azokat, akikről azt vélték, hogy az új rendszer ellenségei. A megemlékezést Margareta Bašaragin, az újvidéki Női...
2021. SZEPTEMBER 23.
[ 19:40 ]
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága mintegy 100 mesekönyvet küldött a Vajdaságba, és Szőke Annát, a Brunszvik Teréz Óvodapedagógusok Egyesületének elnök asszonyát bízták meg, hogy juttassa el oda a könyvcsomagot, ahol a legnagyobb szükség van...
2021. SZEPTEMBER 23.
[ 18:29 ]
Körmöci Károly 1947-ben született Magyarkanizsán. Középiskolai tanulmányait Törökkanizsán végezte, majd a szabadkai Közgazdasági Főiskolán szerzett diplomát. Volt községi képviselő, a községi végrehajtó tanács tagja, majd alelnöke. 1996 és 2000 között a végrehajtó bizottság elnöki posztját töltötte be, ezt...
2021. SZEPTEMBER 23.
[ 17:04 ]
Beolvasás folyamatban