Vajdaság
Zömében oktatási kérdések szerepeltek az MNT elektronikus ülésének napirendjén

A Magyar Nemzeti Tanács elnökének legutóbbi ülésén tett javaslata alapján – a testület alapszabályával összhangban – huszonötödik ülését elektronikus szavazás útján bonyolította le. A 34 tanácstag közül az online szavazáson 29 tanácstag vett részt, és 84 napirendi pontról hozott döntést. A 2021. szeptember 10-én, 15 óráig beérkezett szavazatok alapján a testület minden napirendi pont elfogadásakor határozatképes volt, mind a 84 napirendi pontot egyhangúlag fogadta el, áll a Magyar Nemzeti Tanács írásos sajtótájékoztatójában.

A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény rendelkezéseivel összhangban – a napirendi pontokról történő döntéshozatalt megelőzően – megállapításra került Kalmár Zsuzsanna magyar nemzeti tanácsi mandátumának megszűnése, aki a legutóbbi ülés óta visszavonhatatlanul lemondott tanácstagi mandátumáról, amelyre a „Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc” listán való részvétellel került. Erről a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a Köztársasági Választási Bizottságot és az illetékes minisztériumot köteles értesíteni.

A Magyar Nemzeti Tanács huszonötödik elektronikus ülésén jóváhagyta a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény 2022. évi munka- és pénzügyi tervét, továbbá a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Zentai Történelmi Levéltár 2022. évi munkatervét is.

A további napirendi pontok szinte mind oktatással voltak kapcsolatosak. A többi között jóváhagyták a Végrehajtó Bizottságnak a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola és a Zombori Közgazdasági Középiskola átképzésre, pótképzésre és specializációra vonatkozó beiratkozási tervének véleményezése kapcsán hozott határozatát.

A testület támogatta a Végrehajtó Bizottságnak azokat a döntéseit is, amelyeket a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitása kapcsán hozott az alábbi iskolákban: a szilágyi Kis Ferenc, a nagybecskereki Sonja Marinković (központi és szentmihályi kihelyezett tagozat), a tornyosi Tömörkény István (kevi kihelyezett tagozat), az adai Cseh Károly (központi és törökfalui, völgyparti kihelyezett tagozat), a szabadkai Széchenyi István (kelebiai és Edvard Kardelj úti, Szabács utcai kihelyezett tagozat), a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj (magyarkanizsai és adorjáni kihelyezett tagozat), a szabadkai Kizur István, a horgosi Kárász Karolina (kispiaci kihelyezett tagozat), a kúlai Petőfi Brigád, az óbecsei Samu Mihály (pecesori kihelyezett tagozat), a zentagunarasi Október 18-a, a szabadkai Đuro Salaj, a beodra-karlovai Dr. Đorđe Joanović és az újvidéki Sonja Marinković általános iskolákban, továbbá a nagybecskereki Jovan Trajković Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában, a Szabadkai Vegyészeti-technológiai Iskolában, a Nagybecskereki Gimnáziumban, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban, a Zombori Közgazdasági Középiskolában, a zombori Veljko Petrović Gimnáziumban és Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Középiskolában, a Zentai Gimnáziumban, a Szabadkai Politechnikai Iskolában, a Topolyai Mezőgazdasági Iskola és Diákotthonban, a topolyai DositejObradović Gimnázium és Közgazdasági Iskolában, az újvidéki Április 7-e Egészségügyi Iskolában, Bogdan Šuput Iparművészeti Iskolában és Svetozar Marković Gimnáziumban, az Adai Műszaki Iskolában, a temerini Lukijan Mušicki Középiskolában, az Óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában és az Óbecsei Műszaki Iskolában, a Futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthonban és a Csókai Vegyészeti-élelmiszeripari Középiskolában.

A Végrehajtó Bizottság döntései alapján előzetes jóváhagyásra került: a belgrádi Klett Kiadó Kft. nyolcadik osztályos matematika tankönyve és egyéb taneszközei, nyolcadik osztályos számítástechnika és informatika tankönyve, gimnáziumi első és második osztályos számítástechnika és informatika tankönyve, a gimnáziumi második osztályos biológia tankönyve, a belgrádi Novi Logos Kiadó Kft. második osztályos környezetünk tankönyve és egyéb taneszköze, második osztályos matematika tankönyvei és egyéb taneszköze, nyolcadik osztályos földrajz tankönyve, a belgrádi Tankönyvkiadó Intézet negyedik osztályos magyar nyelv és irodalom tankönyve és egyéb taneszközei, nyolcadik osztályos zenekultúra tankönyve, továbbá a belgrádi Varázsfuvola Kiadó Kft. A kis zenész című egyéb taneszköze.

A Magyar Nemzeti Tanács elfogadta a Végrehajtó Bizottságnak: a Zombori Középiskolai Diákotthon, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a nagykikindai Nikola Vojvodić Középiskolai Diákotthon, a Verseci Középiskolai Diákotthon, az Újvidéki Középiskolai Diákotthon, a nagybecskereki Angelina Kojić Gina Középiskolai Diákotthon, a Szabadkai Középiskolai Diákotthon és az újvidéki Brankovo Kolo Középiskolai Diákotthon előzetes kollégiumi ranglistájának véleményezése kapcsán hozott döntéseit is, áll a többi közt az ülésről kiadott nemzeti tanácsi közleményben.

N. E.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüreti napok a 250 éves Horgoson - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 10:18 ]
Szeptember 15-én volt 120 éves a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épülete. 1890-ben Haynald Lajos kalocsai érsek Mária Valéria királyi hercegnő házassága örök emlékére 40 ezer forintot utalt át a főkáptalanhoz, hogy abból vagy nőiskola, vagy katolikus kórház épüljön Ókanizsán. Végül az...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 14:10 ]
A koronavírus jelenlétét 379 újvidéki gyermeknél erősítették meg, és több százan vannak karanténban. Ez nagy növekedésnek számít, ugyanis egy hete még az osztályokban jelenléti oktatás folyt. Mindössze csak néhány beteg diákot jegyeztek fel. A városi oktatási hivatal adatai szerint hét gyermek fertőzött a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 11:05 ]
A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete és a Magyar Marketing Szövetség 7. alkalommal hirdette meg felhívását a Városmarketing Gyémánt Díj elnevezésű elismerés elnyerésére. A díjjal a legkiválóbb marketing megoldásokat díjazzák évről évre azzal a céllal, hogy a városmarketing, mint komplex tevékenység...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 10:03 ]
Beolvasás folyamatban