Vajdaság
Kiállítás Zentán: “Egy jelentős régészeti ásatás pillanatképe”

Zenta város ünnepét idén szeptember 6-a és 12-e között ünneplik meg. Ebből az alkalomból a többi között megemlékezések, valamint sport és művelődési rendezvények várják az érdeklődőket a Tisza menti városban. Szeptember 10-én, pénteken a zentai Városi Múzeumban egy kiállítás nyílt a Magyarkanizsa, Zenta és Ada községek területén található régészeti lelőhelyek, ásatások munkálatairól.

2019-ben az említett három község területén kilenc lelőhelyen zajlott egy jelentős ásatás, amely a török áramlat földgázvezeték nyomvonalán található régészeti lelőhelyeknek a leletmentő ásatása volt, és amelyen mintegy 52 régész és több mint 100 földmunkás dolgozott.

- Mondjuk úgy, hogy a mai kiállítás a két évvel ezelőtt lezajlott jelentős régészeti ásatásnak egy pillanatképe. A munkák két hónapig tartottak, de ezzel nem értek véget.

A kilenc lelőhely előzetes védelem alá lett helyezve, az ott begyűjtött mintákat, leleteket folyamatosan dolgozzák fel a kollégák: a kerámiákról rajzok készülnek, az ott talált kis magvakat is elemzik, Münchenbe is küldtünk olyan elemzésre szánt adatokat, amiből majd pontos kormeghatározást végeznek. Ez egy hosszú folyamat – mondta Silling Léda, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet néprajzkutatója a kiállítás kapcsán.

A néprajzkutató azt is elmondta, hogy korábban Zenta területén csak 8-9 lelőhelyről tudtak, most azonban 100 fölött van ezek száma. Ezt egy kolléganőjüknek, dr. Neda Mirković Marićnak köszönhetik, aki 2017 óta folyamatosan térképezi fel Észak-Bácska régészeti lelőhelyeit.

A felszíni leletek alapján, GPS koordináták segítségével húzták ki a lelőhelyek feltételezett határát, és a leletek alapján azt is megtudták állapítani, hogy ezek bronzkori, középkori, avar kori vagy szarmata kori lelőhelyek voltak-e.

A tárlat szeptember végéig látogatható, de ha igény mutatkozik rá, akkor meghosszabbítják az időtartamát.

A kiállítás egyébként Zentán kívül Magyarkanizsán is bemutatásra került, de a jövőben Adára és Nagykikindára is szeretnék elvinni.

Dévai Lonetta
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüreti napok a 250 éves Horgoson - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 10:18 ]
Szeptember 15-én volt 120 éves a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épülete. 1890-ben Haynald Lajos kalocsai érsek Mária Valéria királyi hercegnő házassága örök emlékére 40 ezer forintot utalt át a főkáptalanhoz, hogy abból vagy nőiskola, vagy katolikus kórház épüljön Ókanizsán. Végül az...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 14:10 ]
A koronavírus jelenlétét 379 újvidéki gyermeknél erősítették meg, és több százan vannak karanténban. Ez nagy növekedésnek számít, ugyanis egy hete még az osztályokban jelenléti oktatás folyt. Mindössze csak néhány beteg diákot jegyeztek fel. A városi oktatási hivatal adatai szerint hét gyermek fertőzött a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 11:05 ]
A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete és a Magyar Marketing Szövetség 7. alkalommal hirdette meg felhívását a Városmarketing Gyémánt Díj elnevezésű elismerés elnyerésére. A díjjal a legkiválóbb marketing megoldásokat díjazzák évről évre azzal a céllal, hogy a városmarketing, mint komplex tevékenység...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 10:03 ]
Beolvasás folyamatban