Vajdaság
Búcsú és falunap volt Muzslyán

Muzslyán a hétvégén tartották meg a falunapot és templombúcsút, erre a nagy ünnepségre sokan kíváncsiak voltak, a külföldön boldogulást keresők is hazalátogattak.

A szervezők gazdag programmal várták a vendégeket, és a szokásos nagyméretű kiállítással indítottak. A Magyar Házban megnyílt tárlathoz a helybeliek közül hozzájárult a Muzslyai Amatőr Képzőművész Klub, a muzslyai Nők Klubja, a RÉMUSZ hagyományápolók egyesülete és a Road Flyers Motoros Klub, valamint vendégeik, a törökbecsei Duga Art Klub, a lukácsfalvi Fehér tó HÁKE, továbbá néhány egyén is csatlakozott munkáival a tárlathoz. A sok kézimunka, festmény, különböző technikával készült munka, kézműves tárgy az alkotók sokoldalúságát tükrözte.

A MAKK szervezésében az idén is megejtették a szabadtéri alkotómunkát, az idén is készült egy óriáskép a gyerekek közreműködésével, ezúttal is egy mesebeli, elképzelt történetet vetettek vászonra.

A Szűz Mária Szent Neve templomban minden egyes szentmise ünnepinek számított, a szombati napon a helyi plébánia atyái a bánáti papsággal együtt ünnepeltek, a szentmisét Masa Tamás atya, nagybecskereki plébános vezette, aki szentbeszédében arra is kitért, hogy mennyire fontos, hogy előre tekintsünk, hogy segítsük a közösséget, az előrehaladás útján. A mai, ünnepi szentmisét Szemerédi Pál atya, székelykevei plébános celebrálta paptestvérei közreműködésével.

A helyi tanács megtartotta búcsúi díszülését, amelyre meghívták a környező települések képviselőit is. Ezen az összejövetelen beszámoltak az elmúlt egy év munkájáról, de a terveket is előrevetítették. A díszülésen az arra érdemes polgároknak kiosztották a faludíjat, amelyet ezúttal 13 egyén vehetett át, akik mindannyian hozzájárultak Muzslya hírnevének öregbítéséhez.

A búcsúi programból az idén sem maradt ki a művelődési műsor, amelyben a helyi műkedvelőkön kívül több településről is felléptek vendégelőadók. Bemutatkozott a Muzslai Petőfi Sándor MME-ből a Harmatcsöpp tánccsoport, a Százszorszép néptánccsoport, a Maca-Tini citerakettős, a vegyes kórus és a citerazenekar, valamint a Cickafark énekcsoport. A vendégek közül pedig felléptek a nagybecskereki Pionir művelődési egyesület tánccsoportjai, bemutatkozott a Magyarszentmihályi énekkar, a magyarcsernyei Ady Endre MME Tulipán néptánccsoportja, valamint a magyarittabéi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület Csavargók néptánccsoportja.

Már hagyománnyá vált a búcsúi főzőverseny, amelyen 17 csapat vett részt, és csirkepaprikás rotyogott a bográcsokban, a legízletesebb ételt a helybeli Sziveri Mihály főzte.

Sportrendezvényekben is gazdag volt a muzslyai búcsú, ugyanis a Lehel Sportközpontban búcsúi tornát szervezett a női kézilabda klub, ugyanakkor a labdarúgók is több meccset lejátszottak a hazai pályán.

A legfiatalabbakat csalogató körhinták, és más játékalkalmatosságok az idén is a vásártéren kaptak helyet, a cukrászok, a bazárosok pedig a főutcán és egy mellékutcán kínálták portékáikat, de a lacikonyhák, sörsátrak is igen népszerűek voltak.

Az újvidéki Mária Neve templomban is ma ünnepelték a templombúcsút.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüreti napok a 250 éves Horgoson - illusztráció
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 10:18 ]
Szeptember 15-én volt 120 éves a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épülete. 1890-ben Haynald Lajos kalocsai érsek Mária Valéria királyi hercegnő házassága örök emlékére 40 ezer forintot utalt át a főkáptalanhoz, hogy abból vagy nőiskola, vagy katolikus kórház épüljön Ókanizsán. Végül az...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 14:10 ]
A koronavírus jelenlétét 379 újvidéki gyermeknél erősítették meg, és több százan vannak karanténban. Ez nagy növekedésnek számít, ugyanis egy hete még az osztályokban jelenléti oktatás folyt. Mindössze csak néhány beteg diákot jegyeztek fel. A városi oktatási hivatal adatai szerint hét gyermek fertőzött a...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 11:05 ]
A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete és a Magyar Marketing Szövetség 7. alkalommal hirdette meg felhívását a Városmarketing Gyémánt Díj elnevezésű elismerés elnyerésére. A díjjal a legkiválóbb marketing megoldásokat díjazzák évről évre azzal a céllal, hogy a városmarketing, mint komplex tevékenység...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 10:03 ]
Beolvasás folyamatban