Vajdaság
A Waldorf-oktatást bemutató játszóházat rendeznek Horgoson
Betűméret:             

Horgoson szervezik meg február 27-én, vasárnap a helybeli művelődési házban az első Hóvirág játszóházat, amely a Waldorf-oktatást népszerűsíti, s nyújt betekintést a szülőknek, hogy miként történik a foglalkozás a gyermekekkel ezzel a módszerrel. A nem titkolt cél, hogy előbb-utóbb Szerbiában is nyíljanak Waldorf-óvodák, ezért az elkövetkező időszakban más-más helyszíneken folyamatosak lesznek ilyen mintajátszóházak, hogy népszerűsítsék az ilyen jellegű oktatást.

A vasárnap 16 órakor, a horgosi művelődési házban kezdődő rendezvény előadói szekszárdi szakemberek lesznek. A részletekről a horgosi Sárkány Szintia tanítót, szervezőt kérdezzük.

- A Waldorf-iskola a fej, a kéz és a szív iskolája, s egyformán fontos számára az intellektuális fejlődés, a gyakorlati képzés és az intelligencia-fejlesztés. A gyermeket önálló lénynek tekinti, próbálja teljesen megismerni őt, s biztosítani számára azt a lehetőséget, hogy a saját igényeinek megfelelően tudjon fejlődni. Nagyon fontos az individualizmus. Ahhoz, hogy saját képességeihez mérten minden gyermek fejlődni tudjon, biztosítani kell azt a légkört, amelyben a gyerekek megérzik, hogy jó helyen és biztonságban vannak. A Waldorf-óvodákban is erre építenek az első hét évben, hogy a gyerek lelkében megerősítsék azt, hogy a világ jó. Persze később azután rávezetik, hogy miből áll még az élet.

- Mik a tapasztalatok, a Waldorf-oktatásban részesülő gyerekek milyen eredményeket érnek el később az életben?

- A Waldorf-pedagógia 8 plusz 4 éves, tehát 12 évfolyamos. Aki befejezi a Waldorf általános iskolát, az jó esetben Waldorf-gimnáziumba megy. Eldöntheti, hogy elvégzi-e az állami érettségit, hogy utána tudjon az egyetemre felvételizni. A magyarországi és más statisztikák is azt mutatják, hogy a Waldorf-diákoknak ez nem okoz gondot. Olyan gyerekek kerülnek ki a képzésből, akik lelkileg erősek, tudják, hogy miben jók, kreatívok, önbizalommal rendelkeznek, állandóan vannak új ötleteik, szeretnék a világot jobb hellyé változtatni, s ezért keresik a saját útjukat.

- Az Önök célja is az, hogy Szerbiában is legyen ilyen oktatás, de ehhez előbb a szülőknek meg kell mutatni, hogy mit jelent a gyakorlatban mindez. Ezért szervezik a játszóházat?

- Sajnos nagyon sokan még furcsa tévhitekben élnek, azt mondják a Waldorf-iskolára, hogy varázslóképző, mert nem tudják, hogy mit takar ez a kifejezés. Ezek a játszóházak, amiket most majd havi rendszerességgel szervezünk, erre próbálják majd felhívni a figyelmet. Hogyan néznek ki a foglalkozások, az óvónők, pedagógusok hogyan viszonyulnak a gyerekekhez...

- Ha sok szülő érdeklődik majd a Waldorf-oktatás iránt, s összejön egy kritikus létszám, akkor kezdeményezni fogják ilyen oktatási intézmények megalapítását?

- Igen! Ha minél többen jelentkeznek, minél többen leszünk, annál hamarabb tudjuk ezt hivatalosan is indítványozni, hogy jöjjön létre egy magánóvoda, vagy adná Isten, hogy államilag támogatott intézmény, mert akár arra is van lehetőség.

- Horgoson lesz az első ilyen foglalkozás. Utána merre szerveznek még hasonló bemutatókat?

- Az első horgosi foglalkozáson mutatkozik majd meg, hogy mekkora lesz az érdeklődés, honnan érkeznek elsősorban, s merre lesz érdemes tovább vinni a rendezvényt. Horgos egy kicsit a Szabadka-Magyarkanizsa-Zenta háromszög közepén helyezkedik el, s majd meglátjuk, hol lesz nagyobb az igény.

- Mire számíthatnak a foglalkozáson részt vevő gyerekek?

- Vasárnap 16-tól 19 óráig Waldorf-óvónők fognak foglalkozni a gyerekekkel, s nagy hangsúlyt fektetnek majd a szabad játékokra, az egymással és pedagógusokkal való ismerkedésre. Közben az óvónők énekeket, játékokat mutatnak majd be, amibe be tudnak csatlakozni a gyerekek is. A gyerekek fő motivációja 7 éves korig az utánzás, s biztos vagyok benne, hogy egy hullámhosszra fognak majd kerülni.

- Mennyi lesz majd a belépő a foglalkozásra?

- Ez a program nem ingyenes, de nem is fizetős. A belépő adományjellegű hozzájárulás. A Waldorf-közösségek úgy alakulnak, hogy próbálják egymást segíteni. Megpróbáljuk megértetni a szülőkkel, hogy közös szerepvállalás nélkül nem tud létrejönnie egy ilyen intézmény, de foglalkozás sem. Mindenkinek segíteni kell egy kicsit, ha tud, akkor anyagilag is! A szervezőcsapat úgy határozta meg, hogy négyféle jegyet lehet majd váltani. A kedvezményes családi jegy 500 dinár, ha nagyobb összeg gondot okozna a számukra. A teljesárú jegy 1000 dinár, a testvériség jegy pedig 1500 dinár. Ebben az esetben azok, akik tehetősebbek, segíthetik a rendezvény létrejöttét a szegényebb családok helyett. Van mecénás jegy is, amivel a civil szervezet létrehozását segíthetik, ennek ára 2500 dinár. Szívesen fogadjuk a közös asztalra a ropit, pogácsát, szörpöt is.

Amíg a gyerekek a foglalkozásokon vesznek részt, a szülők beszélgetnek, informálódhatnak. Lesznek olyan szülők, akiknek gyermekei Waldorf-iskolába járnak Szegeden. Minden fontos információt megtalálnak a Facebookon, az I. Hóvirág Waldorf játszóház oldalán, mondta Sárkány Szintia.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Alfonz
2022. FEBRUÁR 28. [ 10:53 ]

Próbáljunk a ma összekapart rögeszméink nélkül beszélni. Amikor én tanultam, akkor TISZTELETTEL néztünk fel a tanítóra, az oktatóra. Ma verik a tanárokat a tanulók. Annó, mint Magyarországon is , az oktatásnak volt SZÍNVONALA, ma nincs se színvonala, se tisztelet az oktatók iránt. Ezt rögeszmék nélkül mondom. A magyarországi oktatási rendszert is Uniós szintre lebutították, pedig fordítva kellett volna, a magyarországi régi jó oktatási rendszert kellett volna az Uniónak átvenni. Ideológia nélkül gondolkodok, de logikusan és rögös eszmék nélkül.


olvasó
2022. FEBRUÁR 28. [ 4:16 ]

Feltételezem, Alfonz nem Waldorf-iskolában tanult, mégsem lett "államilag hű rabszolga". Próbáljunk talán ideológiai rögeszmék nélkül magáról a dologról beszélni,


Pontosító
2022. FEBRUÁR 24. [ 20:34 ]

Valóban sok más irányzat is létezett/létezik. Egy ilyen irányzat volt a Makarenko féle iskola is! Kérdésem: Miért nem jó az a rendszer amely kinevelt 14 /17 (bizonyított / vitatott)Magyar Nobel díjas tudóst?


Alfonz
2022. FEBRUÁR 24. [ 18:18 ]

Egyenlőre a Waldorf nem bukott meg, de az állami oktatás bukásra áll. Akik Waldorf után mentek egyetemre (Magyarországon) pozitívan nyilatkoztak és sikeresek lettek. Az alternatív oktatásnak egyéb módszerei , ágai is léteznek, legyen az Montessori, vagy finn modell stb. A lényeg, hogy az államilag hű rabszolgákat nevelő intézmény ma már nem járható út. Változtatni kell és milyen irányban, azt majd eldönti az idő. Mindezt csak a pontosítás végett említem.


Pontosító
2022. FEBRUÁR 24. [ 9:04 ]

Olyan dolgot utánoznak, amely ott is megbukott ahol kitalálták! Nem ad megfelelő tudást sem eredményt. Ja - a gyerek jól érzi magát és nincs teljesítménykényszer. Ez evidens. Ám mi lesz az ilyen gyerekkel a valós életben amikor a mindennapok taposómalmában kell helytállnia? Hát kérem ez teljesítmény nélkül nem megy. Majd jönnek a Freud féle pszichológusok és megmagyarázzák, hogy ez a családi traumákkal teli nevelésből eredeztethető probléma.


Alfonz
2022. FEBRUÁR 23. [ 18:09 ]

Csak így tovább, az alternatív oktatási modelleknek van jövője. A jelenlegi oktatás egy nagy rakás csőd. Ideje változtatni, ha másképp nem, akkor önálló kezdeményezéssel.


Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban