Vajdaság
Pacsér: Megemlékeztek a letelepedés évfordulójáról

Az idetelepülés évfordulójára emlékeztek ünnepi istentisztelet keretében a pacséri református templomban a testvérváros, Kisújszállás küldöttségének részvételével, hisz 236 évvel ezelőtt a kibocsátó település lakóinak közel egyötöde indult útnak a jobb élet reményében, és Pacséron lelt otthonra. Az istentiszteleten anyák napja alkalmából köszöntötték az édesanyákat és nagymamákat is.

Az alkalmi összeállítás után, melyen elhangzott Aranyosi Ervin édesanyákról szóló verse, valamint a Csemete játszóház növendékei és a hittanos gyermekek dallal köszöntötték édesanyjukat és nagyanyjukat, Liszka Noémi kisújszállási lelkésznő hirdetett igét, Ábrahám elhívásának történetét helyezve előtérbe. „Egy nehéz időszak, hosszú szünet után vagyunk itt együtt, és legyen számunkra a bátorítás Ábrahámnak a példája, aki meghallotta Isten szavát, elindult, és mindig tapasztalhatta, hogy áldott ígérete szerint Isten vele volt, vele van. Így élhetjük, tapasztalhatjuk meg mi is mindenkor, hogy Isten velünk van, jó rátámaszkodni, benne bízni” - mondta többek között.

A kisújszállási önkormányzat üdvözletét Kovács Tibor alpolgármester tolmácsolta. „Úgy gondolom, hogy Pacsérra mindig hazajövünk, talán némi bocsánatkéréssel – legalábbis bennem mindig ez van –, és egy olyan érzéssel, hogy eljövünk azokhoz, akik a legnehezebb körülmények között őrzik azt, akik voltak, akik az őseik voltak, és akik Kisújszállásról ide elszármaztak, illetve el kellett jönniük. Úgy gondolom, hogy az idő mindig megszépíti, megnemesíti az emlékeket. Érezzük, hogy mindig jó szívvel várnak bennünket, és el is várják, hogy jöjjünk. Mindig azt érzem, hogy egy olyan világba érkezem, ami megtart, ami felemel, és a legnehezebb küzdelmeket vívják azért, hogy magyarok, illetve kisújszállásiak maradhassanak. Itt mindig tanul az ember, emberségességet, kitartást, becsületet. Talán a hazában, az otthonban egy kicsit a globalizáció csapdájában megfakultak ezek a dolgok, és én mindig töltekezve megyek innen haza, hogy tanuljunk a pacsériaktól, mert van mit” – nyilatkozta. Kiemelte Csukás István kisújszállási származású Kossuth-díjas magyar írót, költőt, akinek elég rágondolni a szellemére, máris mosolyt csal az arcunkra, és átsegít a nehéz időszakon. A világjárvány után sem szabad elfeledkezni az ugyancsak kisújszállási származású Karikó Katalinról, aki megadta a lehetőséget az új életre.

Szabolcski Szabolcs, a helyi közösség tanácsának elnöke reményét fejezte ki, hogy a két település lakói között a jövőben gyakoribbak lehetnek a találkozások, amelyek mindig gyümölcsözőek és színt visznek a hétköznapokba.

Csányi Erzsébet pacséri lelkésznő örömét fejezte ki, hogy az önkormányzatok, egyházak, iskolák és vadászok után az 1907-ben alakult Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai is csatlakoztak a megemlékezőkhöz. Köszönetet mondott dr. Vickó Ferenc egészségügyi államtitkárnak az egyháznak nyújtott önzetlen segítségéért. A mai ünnepségről szólva kiemelte, hogy mindenekelőtt hálaadással tartozunk. „Nagyon sok szép áldott emlékünk van, akár családi, akár gyülekezeti életünkre tekintünk vissza. Ezek megerősítik a hitet is a szívünkben és az egymáshoz tartozást is, hogy összefogva a közösségért, amit csak tudunk, tegyünk meg igaz szeretettel. Két éve a világjárvány átírta mindenkinek az életét, és csak lélekben tudtak a kisújszállásiak itt lenni. Most, hogy javult a helyzet, hálásak vagyunk, hogy ők is itt lehetnek közöttünk. Lényeges és fontos, hogy a sok megpróbáltatás között tudjunk megállni, tudjunk hittel emlékezni, előre tekinteni, és úgy indulni az előttünk levő megpróbáltatásokra, hogy tudjuk azt, hogy nem vagyunk egyedül” – mondta.

A Himnusz eléneklése után a vendégek és a helybeliek harangzúgás mellett megkoszorúzták a templomkertben felállított kopjafát.

Komáromi Gizella
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdődtek az Újvidéki Kikötő rekonstrukciójának és korszerűsítésének munkálatai, amelybe a DP World vállalat 30 millió eurót fektet be - jelentette be az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium. Új függőleges rakpartot, konténerterminált és gabonasiló építenek. Két éven belül megépül...
2022. MÁJUS 13.
[ 16:48 ]
A nagybecskereki Vojvodina szállóban rendezték meg a Szerbiai Katolikus Egyház szervezésében azt a szimpóziumot, amelynek a témája a romos templomok jövője volt. Az összejövetelen dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök elmondta, arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogyan is oldható meg ez a probléma, hiszen a...
2022. MÁJUS 12.
[ 19:11 ]
A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében szakmai megbeszélést tartottak ma az aracsi pusztatemplom konzerválásáról és fejlesztéséről, ahol összegezték a középkori épületen végzett eddigi revitalizációs munkálatok eredményeit. A pusztatemplom helyreállításának és állagmegóvásának összetettségéről szólva...
2022. MÁJUS 11.
[ 22:07 ]
Beolvasás folyamatban