Vajdaság
A romák felzárkóztatásának lehetőségeiről tanácskoztak

Az előítéletek is nehezítik a romák társadalmi helyzetének javítását. A lakosság ezen része felzárkóztatásának lehetőségeiről tanácskoztak a Topolya melletti Zobnaticán, egy határon átnyúló projekt egyik állomásaként.

Hogyan segíthetünk a romák foglalkoztatásának javításában címmel rendezték meg a tanácskozást a Miznah hotelben. A sokféleség tiszteletben tartása, mint a romák foglalkoztatáson keresztüli integrációjának alapköve, Szlovénia és Szerbia esete – ZAPROM elnevezésű projekt topolyai tanácskozásának moderátora, Miladin Nešić topolyai községi ombudsman elmondta, hogy a projekt célja a roma populáció felzárkóztatása. Hangsúlyozta, hogy a roma populáció viszonylag fiatal közösséget jelent. Esetükben pedig a demográfiai mutatószámok jelzik, hogy a közösség aránya a jövőben nőni fog társadalmunkban.

Aleksandar Balinović, a Roma Nemzeti Tanács elnökhelyettese elmondta, a tevékenységükhöz tartozik, hogy rendszeresen felkeresik Szerbia szerte a roma közösségeket. A problémák mindenütt nagyon hasonlóak. A roma népesség körében alacsony a foglalkoztatottság. Ez több tényezővel magyarázható. A képzettség hiánya mellett az egészségi állapot és a lakhatási körülmények is kihatással vannak. A képzettség révén történő felzárkóztatás terén Szerbiában különböző intézkedéseket foganatosítottak. Középiskolába történő felvételizés esetében plusz pontokat kapnak, a felsőoktatásban pedig 2 százalékos garantált kvóta van előirányozva, de emellett ösztöndíjprogramokkal is segítik a romák boldogulását.

Milan Dakić, a tartományi ombudsman helyettese felhívta arra is a figyelmet, hogy a hivatalos statisztikák szerint az ország lakosságának 2 százalékát képezik a romák, a valóságban viszont az arányuk 7-8 százalékra tehető. A sikeres felzárkóztatás feltétele viszont az is, hogy merjék felvállalni hovatartozásukat.

Kislinder Gábor, Topolya község alpolgármestere a tanácskozáson elhangzott köszöntőjében is hangsúlyozta, hogy az önkormányzat is mindent megtesz a felzárkóztatás érdekében.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdődtek az Újvidéki Kikötő rekonstrukciójának és korszerűsítésének munkálatai, amelybe a DP World vállalat 30 millió eurót fektet be - jelentette be az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium. Új függőleges rakpartot, konténerterminált és gabonasiló építenek. Két éven belül megépül...
2022. MÁJUS 13.
[ 16:48 ]
A nagybecskereki Vojvodina szállóban rendezték meg a Szerbiai Katolikus Egyház szervezésében azt a szimpóziumot, amelynek a témája a romos templomok jövője volt. Az összejövetelen dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök elmondta, arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogyan is oldható meg ez a probléma, hiszen a...
2022. MÁJUS 12.
[ 19:11 ]
A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében szakmai megbeszélést tartottak ma az aracsi pusztatemplom konzerválásáról és fejlesztéséről, ahol összegezték a középkori épületen végzett eddigi revitalizációs munkálatok eredményeit. A pusztatemplom helyreállításának és állagmegóvásának összetettségéről szólva...
2022. MÁJUS 11.
[ 22:07 ]
Beolvasás folyamatban