Vajdaság
A romos templomok jövőjéről tanácskoztak Nagybecskereken

A nagybecskereki Vojvodina szállóban rendezték meg a Szerbiai Katolikus Egyház szervezésében azt a szimpóziumot, amelynek a témája a romos templomok jövője volt.

Az összejövetelen dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök elmondta, arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogyan is oldható meg ez a probléma, hiszen a falvakban több romos templom is van.

- A mai konferencia az első a sorozatban. Ne csak az alapokat, elveket ismerjük meg, hanem konkrét lehetőségeket és megoldásokat is. Nagyon örülök, hogy a politikum is kezd "ébredni", és felfigyel erre a fontos kérdésre. A segítségükkel biztosan sikerül valami jó megoldást találnunk - nyilatkozta Német László megyéspüspök.

A szimpóziumra ellátogatott Pásztor István, a tartományi parlament elnöke is. Rendkívül fontosnak és aktuálisnak tartja ezt a témát.

- Elvben három lehetőséget látok: egyrészről van elméletileg esélye annak, hogy azt mondjuk, hogy mivel ezek dőlőfélben vannak, mivel ezek beáznak, mivel egyik részük a tornyának már ledőlt, akkor le kell őket bontani és esetleg egy táblával megjelölni, hogy itt voltak. Ezt én civilizációs értékrendbeli és minden egyéb más szempontból elfogadhatatlannak tartom, ez egy elméleti lehetőség, de gyakorlatilag kivitelezhetetlen. A másik lehetőség az, hogy arra várjunk, hogy majd valami történni fog, helyettünk valaki megoldja. Nem gondolom, hogy ez felelősségteljes volna. A harmadik lehetőség, amiben én ebben a pillanatban prioritást látok, megóvni ezeket az épületeket, és újabb tartalommal fölruházni, újabb tartalommal gazdagítani, és azoknak a helyi közösségeknek, faluknak a funkciójába helyezni, amelyek ott vannak, amelyeknek a területén vannak ezek a templomok - mondta Pásztor István.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint számos templom megújításakor mindig is az volt a legfőbb érv, hogy őseinkkel hogyan tudunk elszámolni majd valamikor, hogyha a templomokat hagyjuk romba dőlni. Ha át is alakítjuk, a legfontosabb mindig az emlék, az örökség, a szakrális jelleg megőrzése.

A szimpózium keretében dr. Carlos Alberto de Pinho Moreira Azevedo, a Vatikán képviselője A Szentszék és a kihasználatlan templomok kérdése címmel értekezett, A liturgikus tér jelentősége a pasztorációban címmel tartott előadást dr. Csiszár Antonia Klára, pasztorál teológus, dr. Ivica Ivanković Radak atya A katolikus egyház törvényhozása a romos templomokról címmel értekezett, dr. Ivica Žižić atya A szakrális terek elrendezése - új alkalmazás címmel tartott előadást, A jótevők és az elhagyott templomok helyreállítása volt a címe dr. Thomas Schwartz atya előadásának.

A szimpózium befejeztével az érdeklődők Módosra látogattak, ahol megtekinthették a helyi katolikus templomot.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdődtek az Újvidéki Kikötő rekonstrukciójának és korszerűsítésének munkálatai, amelybe a DP World vállalat 30 millió eurót fektet be - jelentette be az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium. Új függőleges rakpartot, konténerterminált és gabonasiló építenek. Két éven belül megépül...
2022. MÁJUS 13.
[ 16:48 ]
A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében szakmai megbeszélést tartottak ma az aracsi pusztatemplom konzerválásáról és fejlesztéséről, ahol összegezték a középkori épületen végzett eddigi revitalizációs munkálatok eredményeit. A pusztatemplom helyreállításának és állagmegóvásának összetettségéről szólva...
2022. MÁJUS 11.
[ 22:07 ]
Az Újvidék és Belgrád közötti gyorsvasút március 19-i megnyitásától április 27-ig több mint 90 ezer jegy kelt el Újvidéken. Ezt az információt Miloš Vučević újvidéki polgármester közölte. „Újvidéken adták el a legtöbb jegyet. Információim szerint április 27-ig több mint 90 ezer jegyet adtak el Újvidéken....
2022. MÁJUS 11.
[ 19:12 ]
Beolvasás folyamatban