Vajdaság
Pásztor és Vučević megtekintette az újvidéki Petőfi Sándor MMK felújítási munkálatait

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke és Miloš Vučević újvidéki polgármester ma megtekintette Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ átalakításának és felújításának munkálatait, valamint az Európa Kollégiumot.

A Petőfi Sándor MMK több mint fél évszázada az Újvidéken élő magyarság kulturális életének központja, Újvidék városa pedig 110 millió dinárt fektetett be ennek a létesítménynek a teljes felújításába.

Pásztor és Vučević értékelése szerint, a magyar nemzeti identitás megőrzése szempontjából kiemelten fontos, hogy a Petőfi MMK-t az újvidéki képviselő-testület beemelte a városi kulturális intézmények hálózatába.

„Nagy beruházási munkálatok folynak, amelyek biztosítják a feltételeket az intézmény normális és korszerű munkájához a következő évtizedekben. A megújulással egyidejűleg más státuszt is kap az intézmény, amely lehetővé teszi a biztonságos működést, ezt pedig Újvidék költségvetéséből biztosítják“, fogalmazott Pásztor.

Hozzátette: több fontos stratégiai projekt is van, ezek közül most fejeződött be a Szent Erzsébet-templom felújítása, amely magában foglalta a külső és belső rekonstrukciót, de felhelyezték a világítást és a templomórát is.

„Különösen örülök annak a hírnek, amelyet ma kaptam, hogy minden technikai és adminisztratív feltétel adott ahhoz, hogy megkezdődjön az 1944-45-ös ártatlan áldozatok emlékére állítandó emlékhely kialakítása. Ez a projekt nagyon fontos, nem anyagi, hanem az értékek és a civilizáció szempontjából. Ezért igyekeztünk kellő türelemmel lenni, és kivártuk a pillanatot, hogy ez év őszére elkészüljön a projekt. A műszaki tervdokumentáció elkészült és megvannak a szükséges eszközök is az első fázishoz, és remélem, hogy a munkálatok során a második szakaszra is elő tudjuk teremteni az eszközöket ennek a beruházásnak a befejezéséhez”, foglalta össze Pásztor.

Miloš Vučević, Újvidék város polgármestere elmondta, hogy többek között azért is szereti Újvidéket, mert a város elég nagy ahhoz, hogy mindenkit befogadjon, és mégis kedvesen kicsi, hogy mindannyian ismerjük egymást.

Pásztor és Vučević megtekintette az Európa Kollégiumot is, amely már 7 éve fogadja az Újvidéken tanuló egyetemistákat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megnövelik az Exit fesztivál miatt az Újvidék és Belgrád között közlekedő vonatjáratok számátok július 7-től 11-ig. Mint Tomislav Momirović közlekedési miniszter elmondta, az Újvidék és Belgrád között napi több mint 60 rendszeres járat mellett, amelyek 5.30-tól 22.30-ig állnak az utasok rendelkezésére, Belgrád...
2022. JÚNIUS 30.
[ 9:22 ]
Tegnap leplezték le Nagy Péter cár emlékszobrát a Branković pátriárka téren, a karlócai papnevelde épülete előtt. A mellszobrot az orosz állam- és kultúraalapító születésének 350. évfordulója alkalmából állították fel. Közvetlenül a mellszobor leleplezése után a jelenlévők megtekintették a Karlócai Gimnázium...
2022. JÚNIUS 30.
[ 9:19 ]
Pétep-Pál-napi templombúcsút tartottak ma délután Kispiacon. Ez alkalomból felszentelték a nemrégiben elkészült harangot a temetőben, valamint sor került a III. Gyermek néptánc és népzene találkozóra is. A templombúcsú részeként átadták rendeltetésének a temetői lélekharangot, amelyet ezentúl a kispiaci hívőket...
2022. JÚNIUS 29.
[ 17:09 ]
Beolvasás folyamatban